Ez Suárez estéje volt: 4-0

A Depornak nem volt ellenszere | Paulinho is duplázott | Messi és a kapufák

Az FC Barcelona együttese 4-0 arányban legyőzte a Deportivo csapatát a Liga 16. fordulójában, így 11 pontos előnnyel utazhat majd Madridba az eggyel kevesebb meccset abszolváló ősi rivális Real Madridhoz a jövő héten. Paulinho és Suárez dupláztak, az uruguayi kezd visszatalálni a korábbi formájához, a Barcelona pedig ezúttal a már megszokottnak mondható stabilitás mellett ezúttal a támadójátékban is attraktívan és sok helyzetet kidolgozva futballozott.  

Valverde mester döntése értelmében Sergio Busquets, aki négy sárga lap miatt eltiltásveszélyben van, csak a padon találta magát, hogy mindenképpen ott lehessen a Real Madrid elleni rangadón a jövő héten. Helyét a múltkor ezen a poszton magabiztosan teljesítő Rakitic vette át, a támadósorban pedig Alcácer kapott helyet.

A spanyol csatár megérdemelte a kezdőtagságot az elmúlt meccseken nyújtott magas színvonalú teljesítménye láttán, ám balszerencséjére hamar el kellett hagynia a játékteret, miután megsérült. Combizomhúzódásról van szó, a klub hamar meg is erősítette a kihagyás mértékét, a helyét pedig Aleix Vidal vette át. A Barcelona egyébként jól kezdte a mérkőzést, az idén már megszokott kompaktság és stabilitás mellett ezúttal  az előre játék is működött, a harmadik percben például már Messi előtt adódott lehetőség, míg a hatodik minutumban Suárez találatát vonta vissza Lahoz játékvezető les címén jogosan.

A folytatásban egy kissé alább hagyott a lendület, a Deportivo néhol egészen bátran és ügyesen tudta megtartani a labdát, ám a Barcelona védekezése továbbra is kiválóan működött, ter Stegen kapusnak csak egy-két indítást kellett lefülelnie, egyébként védeni valója nem is volt. A már említett Aleix Vidal a beállása után rögtön gólt is szerezhetett volna Suárez beadásából, ám a lövését eltörte, így azt védeni tudta Rubén kapus. A 29. percben azonban már jött a vezető találat. 1-0, egy szöglet után Iniestához került a labda, a spanyol csodálatos módon visszaemelte azt a kifutó védővonal mögé, ahova Messi bemozgott, Suáreznek pedig már csak az üres kapuba kellett lőnie a játékszert.

A katalánok türelmesek voltak, és jól építették fel a támadásaikat a védelemtől indulva, Messi például egy ilyen akció végén lőtt kapufát Suárez előkészítése után, ám a 41. percben már a kapufa is a Barcelonával volt. 2-0, Messi lövése a kapufán csattant, a kipattanó Paulinho lábára jött vissza a mezőnybe, a brazil pedig egyből a kapuba passzolt.

Megérdemelt katalán vezetés, a lefújás pillanatai előtt Suárez egy Rabona-mozdulattal igyekezett gólt lőni, a labda valamennyire áthaladt a gólvonalon, ám Rubén kapus végül ki tudta azt ütni. A felvételek alapján nehéz eldönteni, hogy teljes terjedelmével áthaladt-e a vonalon a labda vagy sem. A  szünetre maradt tehát a 2-0, teljesen megérdemelt hazai vezetéssel.

A második félidőre ki sem jöttek a felek, már növelte is az előnyét a Barcelona. 3-0, Sergi Roberto beadására a leshatáron kilépő Suárez üresen érkezett, és közelről a kapuba lőtt. A Barcelona nagy játékkedvvel futballozott, helyzeteket dolgozott ki, Messi például a második félidő elején is lőtt egy kapufát, ezúttal szabadrúgásból a változatosság kedvéért. Ez volt a Barcelona 24. kapufája az idei szezonban.

A Depor továbbra sem volt veszélyes, míg a Barcelonánál érdemes megjegyezni a már említett stabilitás és támadásbeli fantázia mellett Suárez teljesítményének a javulását. Az uruguayi hozzáállásával sosem volt gond, ám idén adós maradt a jó játékkal. Ezúttal azonban nem csak a kapu előtti döntéshozatalt illetően volt hatékony Suárez, de az összjátékban is hasznos volt.

A 70. percben büntetőhöz jutott a Barcelona, Suárezt buktatták a tizenhatoson belül, a jogosan megítélt tizenegyest azonban Messi kihagyta, Rubén kapus ugyanis jól érezte az irányt, és védeni tudott. Az argentin lőtt három kapufát és kihagyott egy büntetőt, ám játékban ugyanolyan volt, mint eddig: világklasszis remek passzokkal és meghatározó szereppel.

A 75. percben Paulinho ismét jól érkezett egy kipattanóra, növelve a hazaiak előnyét. 4-0, ügyes kombináció után Alba lövése a kapufán csattant – ez volt a 25. az idén – , a labda azonban ismét Paulinho elé pattant, aki megint bepasszolta a kapuba a játékszert. Érkezni kell, és várni a lehetőségre, ezt Paulinho fáradhatatlanul és energiát nem spórolva megteszi, az eredménye itt látható.

Suárez az utolsó percekben meglőtte a csapat 26. idei kapufáját is, ám az eredmény már nem változott. A Barcelona győzelme teljesen megérdemelt, a csapat pedig jó érzésekkel, magabiztosan vághat neki a Klasszikusnak, mert nem csak stabil és egységes a pályán, hanem a támadó klasszisai, így Suárez és Messi is jó formában várhatják a jövő heti, madridi összecsapást.

FC Barcelona – Deportivo: 4-0 ( 2-0 )
Barcelona, Camp Nou
53.607 néző
Vezette:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba (Digne, 81’), Rakitic, Paulinho, Iniesta (André Gomes, 56’), Messi, Suárez, Alcácer (Aleix Vidal, 24’).

Deportivo: Rubén, Juanfran, Schär, Sidnei, Navarro, Guilherme (Valverde, 63’), Borges, Carles Gil (Borja Valle, 84’), Colak (Bakkali, 63’), Adrián, Lucas Pérez.

Gólok: 1-0, Luis Suárez (29’); 2-0, Paulinho (41’); 3-0, Luis Suárez (47’); 4-0, Paulinho (75’).