Múltidéző – Meccsek, amikor a Barça bevette a Bernabéut

Clasico felvezetés | Öt nagy győzelmet idézünk fel az elmúlt 15 évből

Szombaton délután szokatlan időpontban, 13 órakor kezdődik az idei év utolsó Klasszikusa, a Real Madrid – Barcelona örökrangadó, de a napszak mellett a dátum is rendhagyó lesz, hiszen egy nappal karácsony előtt játszik Valverde csapata Madridban. Karácsonyi ajándékként – ha a Bernabeu-beli győzelmet nem is tudjuk megígérni – mi is rendhagyó tartalmakat hozunk nektek és több érdekességgel is készülünk a héten: statisztikákat, nyilatkozatokat olvashattok, lesz Messi vs. Ronaldo, emellett pedig visszaugrunk egy kicsit az időben is és múltidézés jelleggel régi videókat, gólokat és meccseket is felelevenítünk.

Utóbbival kezdjük a hetet: a karácsonyi Clásico felvezetéseként egyet már felidéztünk, a Cruyff vezetésével elért 0-5-ös sikert ’74-ből, az alábbiakban pedig visszatekintünk a közelmúltra, az elmúlt bő 10 év madridi bajnokijaira, amik sok szempontból emlékezetesek maradtak számunkra…

5. 2004.04.25. Real Madrid – Barcelona 1-2

Az őszt végigszenvedő gránátvörös-kékek a szezon derekán magukra találtak, és parádés tavaszi formát mutatva érkeztek Madridba, s értek el egy igazán váratlan eredményt. Igaz ez azért, mert akkor a 2 csapat igen messze helyezkedett el egymástól a tabellán, és még a katalánok jó formája miatt sem lehetett vendéggyőzelmet várni. Azonban az óriási győzni akarás, és hatalmas küzdés meghozta gyümölcsét: Santiago Solari második félidő elején szerzett gólja után a Barça drámai csatában képes volt megfordítani a mérkőzés állását Kluivert és Xavi révén, s az itt megszerzett lendület és önbizalom később egészen a második helyig repítette a katalánokat a bajnokságban.

1997 novembere után először sikerült nyerni a Bernabeuban, Valdés óriási védésekkel tartotta meccsben a csapatot, Ronaldinho gólpasszát sokáig nehéz lesz elfelejteni, ahogy Xavi befejezését is. A zseniális tavaszi menetelés végén a 2. helyet szerezte meg a csapat a bajnokságban, a Real viszont csak a 4. lett. Az akkori cikkünk már nincs meg, de ezek a kezdők néztek szembe anno egymással:

Real Madrid: Casillas, Salgado, Helguera, Bravo, Roberto Carlos, Beckham, Cambiasso, Figo, Zidane (Guti 76’), Solari (Núñez 83’), Raúl. Edző: Carlos Querioz.

Barcelona: Valdés, Reiziger, Oleguer, Puyol (Motta, min. 83), Van Bronckhorst, Cocu, Xavi, Davids, Overmars (Luis Enrique 56’), Saviola (Kluivert 56’), Ronaldinho. Edző: Frank Rijkaard.

Gólok: Solari 54’, Kluivert 58’, Xavi 85’.

4: 2014.03.23. Real Madrid – Barcelona 3-4

Három és fél évvel ezelőtt nem várt győzelmet aratott a Barcelona a Bernabeuban, amivel a Tata Martino vezette társaság visszakapaszkodott a bajnoki versenyfutásba – ám ez sem volt elég ahhoz, hogy év végén meglegyen a trófea. Ettől függetlenül nagy meccset játszott a csapat és egy fordulatos, rengeteg helyzetet hozó mérkőzésen győzött a Madrid otthonában.

Bevették a Bernabéut: 3-4

3: 2005.11.20. Real Madrid – Barcelona 0-3

A meccs, amin Ronaldinho szupersztár státuszba emelkedett – 2 gól és szenzációs teljesítmény a részéről Madridban, amit még a hazai szurkolók is megtapsoltak.

Gázolás Madridban

2: 2015.11.21. Real Madrid – Barcelona 0-4

A mérkőzés előtt amiatt aggódtunk, hogy Messi nem fog tudni kezdeni, miután éppen csak felépült sérüléséből… Helyette Sergi Robertót tette be Luis Enrique a kezdőbe és ennél nehezen tudott volna jobban dönteni, mivel a Roberto kivételesen jól játszott, gólpasszt adott, de rajta kívül az egész csapat fantasztikus volt. Nem közvetlen a vereség hatására, de nem sokkal később Rafa Beníteznek fel is mondtak Madridban…

Gázolt az Enrique-Team: 0-4

1: 2009.05.02. Real Madrid – Barcelona 2-6

A Pep-team legnagyobb győzelme, a valaha volt egyik legjobb teljesítmény, amit a Barcelona a Bernabeuban elért. Henry és Messi duplázott, Puyol is beköszönt, pedig a meccs Higuaín góljával még rosszul indult barcelonai szempontból – a vége viszont egy történelmi tett és siker lett, amit nagyon nehéz lesz akár megközelíteni is…

Az új “Dream Team”: 2-6