Nem kellett megizzadni a győzelemért: 3-0 a Levante ellen

Dembélé kezdett, Mascherano valószínűleg búcsúzott a Camp Noutól

Könnyedén, erőlködés nélkül hozta az év első bajnokiját a Barcelona a Levante ellen hazai pályán Messi, Suárez és Paulinho góljainak köszönhetően, tovább folytatva a veretlenségi sorozatát. Dembélé visszatért a kezdőbe, ahogy egy időre a 4-3-3-as felállás is, Mascherano pedig győzelemmel búcsúzhatott, miután várhatóan utoljára szerepelt tétmeccsen a Camp Nouban.

A barcelonai szurkolók a héten nagyon boldogok lehettek: eleve a tabellára nézve jól néz ki csapat előnye, a hét közben több kórházat is meglátogattak Sergi Robertóék adományaikkal a Barcelona alapítványa nevében, pénteken a Háromkirályok hoztak meglepetéseket az országban (hagyomány szerint Spanyolországban január 5-én hozzák a gyerekeknek az ajándékokat), szombaton pedig Phillippe Coutinho érkezését jelentette be a vezetőség. A hét megkoronázásaként a vasárnapi Levante elleni bajnokira így mindenki fiesztát várt, hiszen a valenciai kiscsapat éppen a kiesést jelentő helyek előtt tanyázott a forduló előtt, ötmeccses nyeretlenségi szériával a háta mögött.

A Barcelonánál örömre adott okot az is, hogy Dembélé máris a kezdőben kapott helyet, ahogy az a Mascherano is, akinek lehet, hogy ez a mai volt a búcsúmeccse, mivel Yerry Mina jövő héten megérkezhet a pótlására a Palmeirastól. Piqué és Busquets pihentek, utóbbi helyét Rakitic vette át a pályán, Deulofeu pedig teljesítménye alapján jogosan még a keretbe sem került, helyette viszont ott volt a padon Arnaiz, aki a Celta elleni találkozó után már 3 meccs / 3 gól mérleggel áll a kupában.

Sok pontatlansággal kezdett a Barça az első percekben, a Levante egyszer-kétszer eljutott ter Stegenig és lövésekig, szögletekig is, aztán megérkezett a meccsbe Barça is. Messi egy gyors megindulással jelezte, hogy van kedve játszani (egyből be is sárgázott egy ellenfelet), majd az első valamire való helyzetét gólra is váltotta a 12. percben – az utóbbi évek leggyakoribb kombinációjának újabb felvonásaként: az argentin passzolt a védők mögé Albának, akitől egyből visszakapta – ezúttal fejjel, majd kapásból eltette a hosszúba, 1-0.

Messi 400. bajnokiján a 365. gólját szerezte.

A találkozó előtt mindenki kíváncsian várta, Dembélé miatt megbontja-e Valverde az eddig megszokott és eredményes 4-4-2-t, amire részben igen lett a válasz. Dembélé sokkal előrébb játszott, mint egyébként jobboldali középpályásként eddig Rakitic vagy Paulinho tette, védekezésben viszont Sergi Roberto előtt a négyfős középpálya jobbszélén zárt vissza fegyelmezetten.A 25. percben jöhetett volna egy újabb hazai gól, Dembélé távoli lövését védte az egykori Barcelona kapus, Oier, a kipattanót viszont Suárez ballal közelről fölé lőtte.

A meccset egyértelműen uralta a Barcelona, Messi szokás szerint mindenhol ott volt, a Levante pedig kezdte elveszíteni a türelmét és egyre többször rúgták fel a hazai játékosokat, emiatt a játék is sokat állt. Ettől függetlenül a Barça erőlködés nélkül játszott és alakított ki helyzeteket, majd újra betalált: Sergi Roberto pontos beadását Suárez levette, majd gyönyörűen bombázta a kapuba, 2-0! A félidő zárásaként még Rakitic és Messi is betalálhatott volna, de a csapat így is magabiztosan mehetett a szünetre.

A fordulás után úgy nézett ki, egy kérdés marad, a gólkülönbség, a játék alapján ugyanis esélye nem volt a Levantének a pontszerzésre, ám Iniestáék a várakozásokkal ellentétben nem akarták mindenáron nyomás alá helyezni a Levante kapuját, a vendégek így néha veszélyesek tudtak lenni. Ter Stegen például két óriási védést is bemutatott, ami kellett, hogy a csapat tartsa az eredményt, de a félidő elég eseménytelenül zajlott, kevés helyzet alakult ki a vendég kapu előtt. A 72. percben Suárez közeli lövését védte Oier, ami a legnagyobb lehetőség volt, emellett csak elhalt kontrák és egy-két szép kombinációt látott a közönség. Paulinho az utolsó percben aztán ismét a legjobb helyen állt és semmiből csak betalált Messi cselei után, beállítva a végeredményt, 3-0!

Érdekes volt látni egyébként, hogy Dembélé a 2. félidőben a lecseréléséig átment a baloldalra, amivel a Barcelona kis időre visszatért a Neymarral játszott felálláshoz és szisztémához: a francia támadó játszott Neymer helyén, Messi jobbról indult és játszott szabadon, Suárez pedig klasszikus 9-esként riogatta az ellenfelet. Helyzetek és nagy játék nem igazán alakult ki így sem, de az látszik, hogy Dembélé és Coutinho csapatba állításával Valverdének vannak alternatívái, hogyan akarja és fogja játszatni tavasszal a Barcelonát.

Jövő héten folytatás a Celta ellen otthon majd egy hét múlva a Sociedad ellen az Anoétában.

FC Barcelona – Levante: 3-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
56.380 néző
Vezette: Del Cerro Grande

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto (Arnaiz 85’), Mascherano, Vermaelen, Alba, Rakitic, Paulinho, Iniesta (André Gomes 76’), Dembélé (Semedo 67’), Messi, L. Suárez.

Levante: Oier, Moore, Cabaco, Postigo, Luna, Doukoure, Lukic, Lerma (Rober Pier 62’), Jason (Samu Garcia 83’), Boateng, Ivi.

Gólok: Messi 12’, L. Suárez 38′, Paulinho 93′.

Sárga lapok: Lerma 8’, Postigo 28’, Boateng 70’, Rober Pier 84’.