Nem volt ilyen könnyű: 0-5

Ameddig bírta erővel, a Betis egyenrangú partner volt | Rakitic szerezte meg a vezetést

Az FC Barcelona együttese 5-0-ra győzött a Real Betis vendégeként a Benito Villamarín stadionban a Liga 20. fordulójában Rakitic, Luis Suárez valamint Leo Messi góljaival. Az eredmény csalóka, ugyanis a Betis az első játékrészben egyenrangú partnere volt a katalán gárdának, ám a második félidőben elkövetett hibáit a saját lábán mindvégig stabilan álló Barça kegyetlenül kihasználta, így megérdemelt a vendégsiker. A Barcelona ezzel már 11 ponttal vezeti a tabellát a második helyen álló Atlético Madrid előtt. 

A katalán együttes kezdőcsapata a vártak szerint alakult, Sergi Roberto fellépett a középpályára Iniesta hiányában, míg a jobbhátvéd pozícióját Semedo foglalta el. Valverde döntései ismét tökéletesnek bizonyultak: a csapat még akkor is stabil maradt, amikor a Betis friss lábakkal még hiba nélkül támadott le és szűkítette a területet.

Az első félidő a hazaiak jóvoltából egy nagy iramú mérkőzés lett, ugyanis a Betis a bátor felfogás mellett döntött, nem állt be a kapuja elé, és szó szerint a középpálya közepére szűkítette a területet. Tette mindezt ráadásul jól is, hiszen Suárez például az átlagosnál is többször futott lesre. A Barcelona egy-két alkalomtól eltekintve nem is találta az ellenszert erre az intenzív területszűkítésre és letámadásra, noha azt hozzá kell tenni, hogy így is mindvégig stabil maradt, azaz ter Stegennek alig kellett közbeavatkoznia, és megtámasztania a csapatot.

Az első félidő végétől alkalmazkodott a Betishez a Barcelona, illetve nyilvánvalóan az is közrejátszott, hogy egy teljes meccsen keresztül nem lehet fizikailag bírni ezt a sok futást és nagy koncentrációt igénylő játékot. A Betis nem is tudta, ezért is lett végül ötgólos a különbség, noha az első félidő alapján egy utolsó percig szoros meccsre számíthatott a nagyérdemű. Sergi Roberto megindulásai ekkor azonban már egyre többször sikerültek, ám az utolsó passzok ekkor még nem voltak pontosak.

Megjegyzendő, hogy az első félidő végén Thomas Vermaelen megsérült, a combjához kapott, ám az első sajtóértesülések szerint komoly sérülésről nincsen szó. A belga helyét az éppen felépülő Samuel Umtiti foglalta el, a francia pedig kiválóan szállt be a játékba, és úgy teljesített, mintha nem is egy hathetes kihagyásból jönne.

A második játékrészben a Betis – ahogyan azt várni lehetett – nem bírta tovább erővel, kisebb nyomást tudott kifejteni a Barçára, valamint Valverde is alkalmazkodott az ellenfélhez, és André Gomest például támadásban a belsőbb területek felé vezényelte, hogy Alba előtt nagyobb terület nyílhasson. Az első gól mindenesetre Luis Suárez kiváló indításából született meg. 0-1, Rakitic léphetett ki az uruguayi labdájával, a horvát középpályás pedig higgadt maradt, és Adán támaszkodó lába mellett elgurította a játékszert a kapuba.

A Betis fáradt, ráadásul lelkileg is megviselte a gól, amit öt perc után követett egy másik. 0-2, Busquets szerzett labdát a Betis térfelének közepén, rögtön a tizenhatos környékén álló Messihez passzolt, az argentin tolt egy-kettőt a labdán, majd a kapuba vágta azt. A hazaiak ismét öt perc emésztési időt kaptak, ezután Suárez iratkozott fel a góllövők közé. 0-3, Rakitic középre adását rúgta kapásból a hálóba az uruguayi csatár. Kiváló mozdulat, szép gól.

Eközben beállt a brazil Paulinho is a portugál André Gomes helyére, később pedig a távozás küszöbén álló Deulofeu is pályára léphetett. A negyedik gól azonban ismét Messié volt. 0-4, a dél-amerikai csatár szabadon vezethette a védőkre a labdát, és addig tolt a játékszeren, amíg közvetlen közelről már könnyű dolga volt. Ekkor már nem csak fizikailag fáradt el teljesen a Betis, de fejben is elengedte a találkozót. A kegyelemdöfést végül Suárez adta meg a sevillai gárdának. 0-5, Messi lekészítését varrta fel a léc alá az uruguayi csatár.

A Barcelona ezzel egy újabb nehéz idegenbeli pályán győzött, és így már 11 pontos az előnye a hétvégén csak döntetlent játszó Atlético Madriddal szemben. A stabilitás ismét kiválóan jött a Barcelonának, melyben Rakitic előbb megtörte a hazaiak mentális erejét, Messiék pedig végül elrendezték a meccset.

Real Betis – FC Barcelona: 0-5 ( 0-0 )
Sevilla, Benito Villamarín

57.522 néző
Vezette: Jaime Latre

Betis: Adán, Francis, Mandi, Feddal, Durmisi, Javi García (Boudebouz, 77′), Fabián, Guardado, Tello, Joaquín, Sergio León (Rubén Castro, 72′).

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Vermaelen (Umtiti, 43′), Jordi Alba, Busquets (Deulofeu, 81′), Rakitic, André Gomes (Paulinho, 65′), Sergi Roberto, Messi, Suárez.

Gólok: 0-1: Rakitic (58′). 0-2: Messi (63′). 0-3: Suárez (68′). 0-4: Messi (80′). 0-5: Suárez (89′).