Újabb pontvesztés, ezúttal otthon: 0-0 a Getafe ellen

Mina jól mutatkozott be | Már csak 7 pont az előny az Atletico előtt

Hiába tartja veretlenségét a bajnokságban a Barcelona, sorozatban már másodszor játszott döntetlent: ezúttal a Getafe jelentett megoldhatatlan akadályt, a csapat ráadásul hosszú idő után gólt sem szerzett hazai pályán. Valverde a hiányzók miatt változtatott kicsit, de a kevésbé éles játék nem a felállás számlájára volt írható, mint inkább a pontatlan támadásokéra és a vendégek tökéletes védekezésére. A Barça előnye a döntetlennek köszönhetően már csak 7 pont az Atletico ellen – ez még továbbra is sok, de hamar elfogyhat néhány hasonló meccs után…

A védőínség miatt eddig nem látott kezdővel állt fel a csapat: Mina a várakozásoknak megfelelően kezdett, mellette Digne volt a másik középhátvéd, a széleken pedig Alba és Sergi Roberto játszott. Valverde másik meglepetése Paco Alcácer kezdőbe állítása volt úgy, hogy Suárez, Messi és Coutinho sem pihent, így a felállás is eltért a megszokott 4-4-2-től és inkább ennek egy 3-4-3 lett belőle, elsősorban támadásépítések esetén, ahol általában Busquets, néha pedig Rakitic lépett vissza a védelem közepébe és onnan irányították a csapatot.

A szokatlan összeállításra és rutintalan védelemre számított a Getafe is és amint lehetősége volt rá, magasan letámadott, de Valverde láthatóan felkészítette erre a fiúkat, akik nem jöttek ettől zavarba egy-két apróbb kivételtől eltekintve. Ter Stegen volt a leghidegvérűbb e tekintetben, egy alkalommal a gólvonal előtt küldött el egy vendég támadót egy csellel, Mina egy rossz passza utáni vendég kontra végén pedig Busquetsnek kellett mentenie az utolsó pillanatban. A koncepció elsőre nem tűnt életképtelennek, mert a Barça szépen járatta a labdát, kereste az lyukakat a falon, Sergi Roberto különösen aktív volt a jobboldalon, több jó csele is volt, de a helyzetek valahogy nem akartak érkezni, mert az utolsó jó passzok hiányoztak, jól működött a lestaktika vagy a vendég védők mentettek gólhelyzetben.

 

A Getafe az őszi meccshez hasonlóan nagyon szívósan védekezett, hol magasan a védőket támadva, hol mélyen a 16-osa előtt, ezért a katalánok csak nagyon nehezen jutottak el a kapuig. Ezt jól mutatja, hogy 45 perc alatt 2 blokkolt lövésnél többet nem tudott felmutatni a csapat, sőt a 40. percben Coutinho labdavesztése után Mina került kellemetlen helyzetbe, egy-az-egyben vezette rá Ángel, akinek a lövésébe még bele tudott érni a kolumbiai, így a labda mellé ment. Ez és az ebből érkező szöglet utáni kavarodásból voltak a legnagyobb helyzetek a félidőben – és ezek nem a vendégek kapuja előtt alakultak ki.

A félidő végén még Suárez lőtt egy lesgólt, amit jogosan elvett a játékvezető, de valódi gólhelyzetbe nem igazán tudott kerülni a Barcelona. Coutinho és Alcácer kivételesen gyengén játszott, a támadásokhoz alig tudtak hozzátenni – a brazil középpályás például Suárez után a legkevesebbszer passzolt a csapatból, 19-szer összesen, ami ahhoz képest, hogy neki kéne helyzeteket teremtenie Messi mellett, nagyon alacsony szám. Csak a kontraszt kedvéért: Busquets, Roberto és Rakitic is 40 körüli számot hoztak ebben a mutatóban, igaz, a Getafe védekezését is dicséret illeti, mert Messi is csak 26-szor tudott passzolni.

A döntés a második félidőre maradt, a szezonban már sokadik alkalommal, de Valverde egyelőre nem cserélt és inkább kivárt, mire megy a kezdő. A szünet csere nélkül is jót tett a csapatnak, mert elkezdtek jönni a figurák: a Messi-Alba kapcsolat, Coutinho egy gyengébb és egy jobb lövéssel megkínálta a Guaitát, Alcacer passzából pedig Suárez pöckölt mellé közelről. A 62. percig vált végül Valverde a cserékkel: Iniesta Coutinho helyett, Dembélé pedig Alcácer helyett érkezett – mindkettő logikusnak tűnt a két lecserélt játékos teljesítménye fényében.

A Getafe egyébként nem adta fel a támadásokat és egyáltalán nem „buszozott”: előbb a 60. percben szerezhetett volna könnyen gólt, egy hazai szöglet utáni kontrából Gaku próbálta meg a nagyon rosszul kilépő ter Stegent átemelni, szerencsére rendesen célt tévesztett. Aztán egy szögletből Antunes bombázott nem sokkal fölé, majd éles szögből Amath lőtt mellé – a Barcelona hiába játszott fölényben, a vendégek egyértelműen meccsben voltak.

A hajrához érve egyre többet jutott el Guaita kapujához a Barça: Yerry Mina kétszer is befejelhette volna a vezetést jelentő gólt, előbb Messi szabadrúgása után, majd egy szöglet után fejelt veszélyesen, Messi pedig távolról lövöldözött többször, de egyiküknek sem volt szerencséje. A találkozó végére még beállt Paulinho is Busquets helyére, hátha ő lesz az őszi meccshez hasonlóan a csapat megmentője, de végül ez nem jött össze neki és Suáreznek sem, akinek fejesét tolta ki a léc alól Guaita – a Getafe kihúzta a gól nélküli döntetlennel.

Az elmúlt hetek terhelése úgy néz ki, nem múlik el nyomtalanul, mivel a csapat mögött álló Atletico két hét alatt 11 pontról már 7 pontra csökkentette a hátrányát a Barçával szemben, de ha a koncentráció nem fog csökkeni, ez még bőven elég lehet a Liga végéig. Jövő héten pedig lehet egy kicsit pihenni és készülni a csúcsformára, mivel nem lesz hétközi mérkőzés – ami jól is fog jönni, mert egy hét múlva a jó formában lévő Eibar, majd a BL-ben már a Chelsea ellen kell helytállni.

Ami pozitívum volt, az mindenképpen Mina játéka, aki egy-két bizonytalankodást leszámítva bátran focizott, jól lépett fel a támadásokhoz, gólt is szerezhetett volna, védekezésben pedig fizikai paramétereinek megfelelően a legtöbbször kiválóan állította meg a vendég támadásokat. Coutinho ezúttal halvány volt, Alcácer a jobboldalra kényszerítve elveszett a pályán, a csereként beállt Dembélén pedig nagyon látszik a meccshiány, mert egy jó beadást leszámítva csak rossz megoldásai és cselei voltak.

FC Barcelona – Getafe: 0-0
Barcelona, Camp Nou
75.681 néző
Vezette: Fernández Borbalán

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Yerry Mina, Digne, Alba – Paco Alcácer (Dembélé 62’), Rakitic, Busquets (Paulinho 82’), Coutinho (Iniesta 62’) – Messi, Luis Suárez.

Getafe: Guaita, Damián Suárez, Djene, Bruno, Antunes – Fajr, Arambarri, Portillo, Amath (Molina 85’) – Gaku Shibasaki (Cabrera 88’), Ángel (Flamini 78′).

Sárga lapok: Arambarri (44’), Busquets (54′), Mina (93′).

Kapura lövések: 12-10
Kaput eltaláló lövések: 6-1
Labdabirtoklás: 80%-20%
Passzok: 775-202
Sikeres passzok: 681-115 (88%-57%)
Szögletek: 9-3
Szerelések: 13-19
Sikeres cselek: 13-10