Barça – Atlético: Nem döntő, de nagy esély előtt

Az Atlético remek formában | Öt pont a különbség jelenleg | Nincsenek komoly sérültek egyik oldalon sem

Vasárnap délután riválisok rangadóját rendezik meg a Liga 27. fordulójában, amikor is a Barcelona a fővárosi Atlético Madridot fogadja a Camp Nouban. A katalánok az elmúlt fordulókban kétszer is botlottak, míg az Atlético az elmúlt hat meccsét megnyerte, így öt pontra feljött a Barça mögé a tabellán, ez pedig fokozza az elmúlt években amúgy is nagy fokú rivalizálást. Mindkét csapat többnyire sérülésmentes, így nagy összecsapásra van kilátás, ráadásul Diego Simeone még sosem nyert a bajnokságban a Barcelona ellen, így a tréner nyilvánvalóan kettőzött elánnal küldi majd harcba a csapatát a találkozón.

Ernesto Valverde úgy véli, hogy akár nyernek, akár veszítenek, a Liga végeredményét nem befolyásolja döntően a vasárnapi Barça – Atlético, ugyanis még rengeteg nehéz mérkőzés vár majd mind a barcelonai, mind a madridi együttesre. A spanyol trénernek ebben tökéletesen igaza van, ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy amennyiben a Barcelona nyerne a Camp Nouban, úgy nem csak a három pontot tartaná otthon és növelné az előnyét nyolc pontosra az Atléticóval szemben, de a kirobbanó formában levő ‘Matracosok’ harci szellemére is mérne egy komoly csapást. Az Atlético ugyanis az elmúlt hat meccsét megnyerte, februárban pedig az összes bajnoki valamint az Európa-ligában lejátszott két találkozóját is megnyerte, így joggal hiheti azt, hogy most elkaphatja a Barcelonát.

Kezdve a Barcelonával, ennek a madridi támadásnak a „kivédekezésére” jó eséllyel vág neki a csapat. Egyrészt a keretben nincs számottevő hiányzó, egyedül a portugál Semedo játékára nem számíthat Valverde, ám a tréner ezen a poszton a kulcsmeccseken úgyis inkább Sergi Robertónak szavaz bizalmat. Másrészt a katalánok mérlege még úgy sem rossz, ha az elmúlt öt meccsen két alkalommal is csak a döntetlenre futotta az erejükből a Ligában. A januári sorozatterhelés után csak egy szusszanásnyi pihenője volt a csapatnak, máris jött a Chelsea elleni párharc odavágója valamint a Las Palmas elleni, hétközi forduló, így annak még bőven lehet hatása a csapat állapotára. Mindig azonban nem lehet nyerni, így amennyiben Messiék fejben nyugodtak maradnak, úgy ennek a két botlásnak és az Atlético feljebb zárkózásának semmilyen hatása nem lesz a vasárnapi összecsapásra.

Azt is badarság lenne azonban tagadni, hogy az Atlético évek óta nem futballozott olyan hatékonyan és jól, mint az elmúlt hetekben. Diego Costa visszatérése szemmel láthatóan néhány alkatrészt a helyére billentett, a spanyol-brazil csatár nem csak az agilitásával segít Simeone együttesének, de góljaival és gólpasszaival is. Ráadásul Griezmann a hétvégén mesterhármast szerzett a Sevilla ellen, a hétközi fordulóban pedig mesternégyest lőtt a Leganésnek, azaz a franciát szemmel láthatóan nem zökkentették ki azok a pletykák, melyek szerint már alá is írt a Barçához… Ezen felül az Atlético védelme a szokásosan stabil, 26 bajnoki meccsen csak 11 gólt kapott, jóllehet ezen a téren az idei Barcelona sem marad el sokkal a fővárosi gárdától. Ami Simeone mester sérültjeit illeti, egyedül Savic játékával nem számolhat ‘Cholo’, egyébként a legerősebb együttesét küldheti fel a pályára a Camp Nouban.

Ami a közelmúlt statisztikáit illeti, a katalán fölény ellenére a számok is visszaadják azt, milyen kiegyenlített mérkőzéseket játszott egymással a két csapat, hiszen a 2015-ös év elején a katalánok 3-1-re nyertek a Ligában az Atlético ellen hazai pályán, azóta azonban egy gólosnál nagyobb különbség nem volt a két csapat között bajnoki meccseken.  Az Atlético számára rossz ómen ellenben, hogy 2010-ben nyert utoljára a Barcelona ellen a bajnokságban, igaz, a Bajnokok Ligájában azóta kétszer is két vállra fektette már a katalán csapatot. Említettük a bevezetőben, hogy Diego Simeone mester kettőzött motivációval várhatja az összecsapást, már ha az oldalvonal mellett végig extázisban ugráló trénernek szüksége van egyáltalán ilyenre, hiszen az argentin edző még sosem nyert a Barcelona ellen a Ligában. Ennek ellenére az is igaz, hogy Simeone még sosem veszített Valverde ellenében, és nyolc győzelem mellett négy döntetlent jegyez a kettejük csatájában. Illik viszont azt is megjegyezni, hogy Valverde a tizenkét alkalomból csupán egyszer próbálkozhatott a Barça trénereként.

A kezdőcsapatokkal kapcsolatosan a vendégek részéről nincsenek kérdőjelek, csak Savic sérült, őt a védelemben Giménez fogja várhatóan pótolni. Valverde azt mondta a meccset felvezető sajtótájékoztatóján, hogy már döntött a kezdőcsapatáról, melyben valószínűleg csak a negyedik középpályás személye kérdéses: Paulinho, Coutinho vagy esetleg Dembélé. A tréner a Chelsea elleni mérkőzés után azt mondta, hogy nem akar már kísérletezni, ezek alapján Paulinho várható a kezdőcsapatba, de az Atlético letámadására és az így felnyíló területek kihasználására Coutinho vagy Dembélé szerepeltetésével is reagálhat a szakvezető.

Igazi rangadóra van tehát kilátás, a két csapat ismeri egymást az utolsó részletekig, így a koncentráció és az egyéni zsenik fognak dönteni. A Liga azonban nem fog eldőlni – történjék bármi is vasárnap délután a Camp Nouban.

FC Barcelona – Atlético Madrid
Liga, 27. forduló
Camp Nou, Barcelona
16:15
Vezeti: Jesus Gil Manzano

FC Barcelona: ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – Paulinho (Coutinho), Busquets, Rakitic, Iniesta – Messi, Suárez.

Atlético Madrid: Oblak – Vrsaljko, Giménez, Godín, Filipe – Saúl, Gabi, Thomas, Koke – Griezmann, Diego Costa.