Lenullázták az Atleticót, kézben a Liga: 1-0

Tökéletes védekezés és egy Messi szabadrúgás hozta a 3 pontot

Izgalmak nélkül, viszonylag simán hozta az Atletico Madrid elleni rangadót a Barcelona, így újra megnyugtató távolságra szakította le üldözőjét a bajnokságban. A vendégek teljesen veszélytelenül futballoztak a Camp Nouban a Barça tökéletes védekezésének köszönhetően, ter Stegennek gyakorlatilag nem kellett védenie, míg Messi újra szabadrúgásból volt eredményes, ez az egy gól pedig ezúttal elégnek is bizonyult a győzelemhez. 

 

 

Valverde ezúttal úgy sakkozott meccs előtt, hogy bevállalja Coutinhót a kezdőcsapatban, ami az első percek után jó döntésnek tűnt, két dolog ugyanis hamar szemet szúrt a pályán. Az egyik, hogy az Atletico a két csapat legutóbbi párharcaihoz képest nem támadott le olyan intenzíven, gyakorlatilag betolták a buszt a saját térfelükre és hagyták támadni a Barcelonát, ezért papíron nem tűnt rossz ötletnek egy kreatívabb embert a pályára tenni Paulinho, Dembélé vagy Gomes helyett. Másrészt Messit folyamatosan 2-3 ember vette körbe, amint labdához ért, ezért sokszor Coutinho mozgott be Suárez mellé, és Messi lépett ki néha a jobb oldalra vagy többször inkább vissza az Atletico védő és középpályás sorai közé.

Az Atletico passzivitását meglepő volt látni, de ez a Barça dicsérete is volt részben, mert minden labdát összeszedtek Busquetsék a középpályán, amivel a vendégek összes kontralehetőségét még csírájában elfojtották, így ter Stegennek semmi dolga nem volt az első félidőben. A labdaszerzések utáni visszatámadások ugyanakkor nem hoztak sok helyzetet és összességében sem voltak a Barcelona támadásai ellenállhatatlanok, de a szokásos mezőnyfölény és dominancia megvolt, ami most nem is maradt gól nélkül: a 26. percben Messivel szemben szabálytalankodott Thomas, az argentin pedig gyönyörűen tekerte el a sorfal felett a megítélt szabadrúgást, amibe a későn induló Oblak csak beleérni tudott, 1-0!

A bekapott gól után azt vártuk, hogy az Atletico váltani fog, ám ebből nem lett semmi, Griezmann és Costa is csak nyomozta a labdát, teljesen veszélytelenek voltak. A madridiak úgy hozták le a félidőt, hogy egy mellészálló távoli lövésen kívül szögletet és gólhelyzetet sem tudtak felmutatni, ami az elmúlt 2 meccsük fényében, amiken 7 gólt is szereztek, teljesen érthetetlen volt. A túloldalon Messi és Coutinho viszont többször helyzetbe tudott kerülni még, viszont újabb gólt már nem tudtak összehozni a félidő vége előtt.

A mérkőzés képe alapján abszolút megérdemelt volt a Barcelona vezetése, a csapat jól játszott és teljesen kézben tartotta az irányítást, ami többek között nagyon aktívan futballozó Iniestának is köszönhető volt – emiatt viszont különösen sajnálatos, hogy a csapatkapitányt combizom sérülés miatt a 35. percben le kellett cserélni.

A szünet után természetesen elkezdett támadni is az Atletico, míg a Barça kicsit visszább állt, talán tudatosan is, de ezek a támadások teljesen veszélytelenek voltak és kevés említésre méltó esemény történt a pályán. Egy Coutinho labdaszerzés utáni kontra volt a 65. percig a legveszélyesebb jelenet, de annak a vége is csak egy szabadrúgás lett.

Félő volt ugyanakkor, hogy a Barcelona belealszik a meccsbe és hagyja visszajönni az Atleticót, mert a támadások intenzitása összehasonlíthatatlanul gyengébb lett, mint amilyen az első félidőben volt, Simeone pedig két támadót is behozott a hajrára, hogy életet leheljen a csapatába. A vendégek feljebb tolták a védekezésüket, ezzel a megfontolt tempóban passzolgató katalánok mellett többször is labdát szereztek a Barça térfelén, ennek ellenére Oblaknak kellett védenie, miután Busquets kapásból kapura küldött egy beívelt szögletet. Ettől függetlenül továbbra is nagyon lógott a levegőben, hogy előbb-utóbb odaér a kapu elé az Atletico, de ezt elsősorban a közelmúlt és a bajnoki 2. helyezésük mondatta velünk, a vasárnapi játékuk alapján nem volt miért izgulni. A 85. percben aztán minden előjel nélkül gólig jutott Gameiro, de szerencsére a játékvezetők kiszúrták, hogy Costa lesen volt előtte – ezen túl viszont a vendégeknek semmi lehetőségük nem volt a gólszerzésre.

Ritkán mondható el a Barcelona meccseiről, hogy a védelem hozza őket, de most ez történt: a közel tökéletes védekezés volt a győzelem kulcsa, amelyik gyakorlatilag nem engedte az idén nagyszerű formában futballozó Griezmannékat még ter Stegenig sem eljutni. A három pont pedig a veretlenség megőrzésén túl azt jelenti, 8 pont előny mellett nyugodtan lehet készülni a következő fordulókra és a Chelsea elleni BL visszavágóra.

FC Barcelona – Atlético Madrid
Liga, 27. forduló
Camp Nou, Barcelona
90.356 néző
Vezette: Jesus Gil Manzano

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba, Coutinho (Paulinho 84’), Busquets, Rakitic, Iniesta (André Gomes 35’), Messi, Suárez.

Atlético Madrid: Oblak, Vrsaljko (59’), Giménez, Godín, Filipe Luis (Lucas Hernandez 74’), Saúl, Gabi (Gameiro 66’), Thomas, Koke, Griezmann, Diego Costa.

Gól: Messi 26′.

Sárga lapok: Messi 30’, Vrsaljko 31’, Gimenez 57’, Rakitic 69’.

Kapura lövések: 16-6
Kaput eltaláló lövések: 5-1
Labdabirtoklás: 58%-42%
Passzok: 601-433
Sikeres passzok: 517-350 (86%-81%)
Szögletek: 12-1
Szerelések: 15-41
Sikeres cselek: 20-12