Egy félidő futball elég volt: 2-0 a Bilbao ellen

Ellentétes félidők | Újra tökéletes védekezés

Gálának indult az Athletic Bilbao elleni mérkőzés, egy fantasztikus, attraktív futballt hozó első félidővel, ahol Paco és Messi góljaival magabiztos vezetést szerzett a Barcelona, de ezen kívül is még nyugodtan lőhetett volna legalább 3 gólt. A szünet után aztán elmaradt a várt folytatás, elfogyott az agresszivitás és a koncentráció hazai oldalon, a Bilbao pedig nem tudott érdemi veszélyt jelenteni, így bőven elég lett az félidei játék a magabiztos sikerhez.

Nagyon nem variált Ernesto Valverde a kezdő tizenegyen a BL meccs után, csak a szükséges helyeken változtatott és a lehetőségekhez képest a legerősebb csapatot küldte pályára a válogatott szünet előtt Coutinhóval, Dembélével és az eltiltott Suárez helyett az egy hónap után újra kezdőként szereplő Paco Alcácerrel. Busquets ugye megsérült, helyette Rakitic játszott a védelem előtt Paulinhóval párban.

 

 

A kezdő erőssége és a Bilbao idei szereplése mellett (csak 13. helyen állnak a bajnokságban) a múltbeli barcelonai vendégszereplések miatt sem vártunk meglepetést a mérkőzésen, a baszkok ugyanis tizenhét éve nyertek utoljára a Camp Nouban, 2001 novemberében. (Még a Yeste, Urzaiz, Ezquerro, Etxeberria fémjelezte csapattal, 2-1-re. Csak az érdekesség kedvéért, a Barcelona akkori kezdője ez volt: Bonano, Puyol, Andersson, Frank de Boer, Coco, Rochemback, Xavi, Gabri, Kluivert, Saviola, Overmars).

Arról pedig, hogy meglepetés semmiképp ne szülessen, a csapat és Paco Alcácer már a 8. percben gondoskodott, aki Jordi Alba passzából szerezte meg a vezetést – bár hozzá kell tenni, lesnek tűnt a gólpasszt megelőző beindulása Albának. A három pont sorsa ugyanakkor már ekkor úgy nézett ki, hogy nem ezen a szituáción fog múlni, mert a gól előtt is már nagyon agilisan, kreatívan és agresszívan játszott a Barcelona, a gól után pedig sorra jöttek az újabb nagyobbnál nagyobb helyzetek – a szezon egyik legjobb első félidei játékát mutatták be a katalánok.


Az első félidő tipikus jelenete – tökéletes labdakihozatal, megnyíló üres területek

A 15. perc végére már 5 kaput eltaláló lövése volt a Barcelonának, és csak kicsin múlt, hogy nem nőtt duplájára az előny, Coutinho ugyanis csak a kapufát találta el – természetesen Alba passzából. A csapat labdakihozatalai kiválóan működtek a letámadó bilbaói játékosok között, gördülékenynek tűnt a játék minden szempontból, míg a Bilbao kapura totálisan veszélytelen volt, igaz, a labda alig volt náluk, anélkül meg azért nekik is nehéz. Rakticet külön ki kell emelni, aki kétszer is a bilbaói 16-osnál szerzett labdát, és nem rajta múlt, hogy a társak nem használták ki az ajtó-ablak helyzeteket.

A 30. percben aztán jött a második gól: a félpályán szerzett labdával Paulinho indult meg, Dembélé elkérte, majd a középen teljesen üresen ácsorgó Messihez passzolt, aki 18-ról simán kilőtte a bal alsót – érthetetlen, hogy a vendégek miért pont őt hagyták üresen. A félidő végül 2-0-lal ért véget, de bőven volt még esemény a gól után: Paulinho meglőtte az első, Coutinho a második kapufáját, Messi minden egyes megmozdulásával-megindulásával meghülyített legalább egy vendégjátékost, Dembélé pedig a gólpasszán kívül is még legalább két gólt érő passzt osztott ki.


Pont Messit kell egyedül hagyni? 

A szünet után kezdett életjeleket mutatni a Bilbao és ennek helyzetekben mérhető eredménye lett: míg a 45 perc alatt ter Stegen kapuja közelében sem jártak, kapura lövésük nem volt, a második félidőben 10 perc alatt háromszor célba vették a kaput – eredménytelenül. Az azonban látszott, az első félidei lelkesedés nem marad meg a másodikra, a Barça megelégedett az előnnyel és akár tudatosan, akár akaratlanul, de visszaállt és átengedte a kezdeményezést az Athleticnek.

Ennek köszönhetően a támadások is lelassultak, az agresszivitás eltűnt és a helyzetek sem jöttek, ellenben a Bilbao tábort vert a hazai 16-os előtt és volt, hogy már ter Stegennek is közbe kellett avatkoznia, igaz, nagy védést egyszer sem kellett bemutatnia. Frissítésként jött Dembélé helyett Iniesta, Paco helyére pedig Vidal, de a cserék is egyértelműen azt a célt szolgálták, hogy a csapat tartsa az eredményt és maximum kontrákból szerezzen újabb gólt. A koncentráció azonban hiányzott már ehhez, hiába volt egy-egy ígéretes elfutása Messiéknek, a túloldalon viszont néhány kósza Bilbao helyzet alakult csak ki, nagy veszély nélkül – így bőven elégséges lett az első félidei parádé a biztos sikerhez.

A győzelemmel tovább robog a bajnoki cím felé Valverde csapata és tovább ostromolja a Real Sociedad 38 meccses veretlenségi sorozatát – a mai sikerrel már 36-nál járnak, a rekordbeállításhoz pedig két hét múlva, a válogatott szünet után a Sevilla ellen idegenben, majd utána a Leganés ellen otthon kellene legalább egy pontot szerezni.

FC Barcelona – Athletic Bilbao 2-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
84.053 néző
Vezette: Jaime Latre

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba, Dembélé (Iniesta 63’), Rakitic, Paulinho, Coutinho (André Gomes 85’), Messi, Paco Alcácer (Vidal 74’).

Athletic Bilbao: Arrizabalaga, Lekue, Nunez, Íñigo Martínez, Saborit, San José, Beñat (Iturraspe 46’), De Marcos, Raul Garcia, Susaeta (Inaki Williams 63’), Sabin (Aduriz 71’).

Gólok: Paco 8’, Messi 30’.

Sárga lapok: Umtiti 17’, Dembélé 39’, Lekue 40’.

Kapura lövések: 18-9
Kaput eltaláló lövések: 9-2
Labdabirtoklás: 59%-41%
Passzok: 591-391
Sikeres passzok: 502-300 (85%-77%)
Szögletek: 6-5
Szerelések: 15-26
Sikeres cselek: 11-12