Veretlenek maradtak: 2-2

Dembélé és Alcácer szerezték a gólokat | Saját nevelés nélkül | A keret hiányosságai...

Az FC Barcelona 2-2-es döntetlent játszott a Balaídosban a Celta Vigo ellen a Liga 33. fordulójában, így továbbra is veretlen az idei bajnokságban. A végig nyílt és csapongó játékot hozó találkozón a katalánok kétszer is vezetéshez jutottak, ám a vigói együttes is temérdek helyzetet alakított ki, így az egy pontra minimum rászolgált. Valverde pihentette a sztárokat, és megmutatkozott, miért nem nyúlt a cserékhez eddig olyan sokszor, illetve kiemelendő, hogy 16 év után első ízben nem volt saját nevelésű játékos a Barça kezdőcsapatában.

Ernesto Valverde vezetőedzőt sokan kritizálták amiatt a tavasszal, hogy nem forgatja eléggé a csapatát, ezek a hangok pedig csak felerősödtek, amikor a Barcelona egy fáradt csapat benyomását keltve történelmi vereséggel búcsúzott a Bajnokok Ligájából az AS Roma ellen. A Celta Vigo elleni mérkőzésen ellenben erőteljesen rotált a tréner, gondolva már a hétvégi, Sevilla elleni kupadöntőre, így kezdett Yerry Mina, Digne, Vermaelen, André Gomes, Denis Suárez és Paco Alcácer is, ám a találkozó rávilágított arra, miért is nyúlt olyan nehezen a cserékhez a tréner.

André Gomes és Denis Suárez például hiába hoztak jó döntéseket a pályán a találkozó során, utóbbi az első félidőben kétszer is eladta a játékszert a pálya közepén, amiből a Celta végül csak azért nem szerzett gólt, mert a támadói pár centimétert tévedtek. Ami a portugált illeti, középen sokkal hasznosabb, mint a szélen bármikor, ám a képességeinek a korlátai itt is meglátszódtak, és a Celta egyenlítő gólja előtti labdaeladás a nevéhez fűződik, majd a gólt megelőző beadás előtti párharcnál is csúnyán megverte őt Maxi, a hazaiak csatára.

A találkozó az első félidőben egyébként viszonylag kiegyenlített játékot hozott, a fent kritizált Denis például támadásban egy-két alkalommal szépen összejátszott Coutinhóval, igaz, a vendégek vezető gólja akkor jött, amikor már inkább a Celta irányította a játékot. 0-1, Jonny adta el nagyon csúnyán a labdát, Coutinho indította Alcácert, aki egyből továbbította a labdát Dembélének, a francia pedig szépen kilőtte a hosszú sarkot igazítás és átvétel nélkül a 36. percben. Ez volt az első „francia gól” a csatársorból Barcelonában Thierry Henry távozása óta.

A vigói gárdát egy kissé megfogta a gól, ám az, hogy végül döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok, főként André Gomes hibáján múlt. 1-1, a portugál előbb eladta a labdát senkitől sem zavartatva a saját tizenhatosa előtt, majd Maxi nagyon könnyedén verte meg, a beadásra érkező Jonny pedig mindenkit megelőzve a kapuba gurított. Ezúttal már az első félidőben bravúrt bravúrra halmozó ter Stegen is tehetetlen volt. A cserék tehát hiába mutatnak be jó megoldásokat, ha ilyen kapitális hibákat követnek el, nem lehet rájuk számítani a legmagasabb szinten. Ez a kritika egyébként nem vonatkozik mindenkire, Alcácer ezúttal is többnyire hasznos volt, míg a kezdőként csupán másodjára lehetőséget kapó Yerry Mina biztatóan teljesített, a labdával magabiztos volt, a párharcait pedig többnyire megnyerte.

A második játékrész három szakaszra bontható. Messi és Sergi Roberto beállásáig a Celta dominált, helyzeteket alakított ki, és a Barcelona alig tudott helyzeteket kidolgozni. Valverde aztán cserére szánta el magát, érkezett a fenti két játékos, és egy csapásra a vendégek kezdték el irányítani a játékot. Sergi Roberto mindig megjátszható volt Messi számára, az argentin pedig a beállása után rögtön kiugratta Alcácert, ám a spanyol pontatlanul gurított vissza az érkező Paulinhónak, így ez a lehetőség kútba esett. Nem úgy a 64. percben, amikor is ismét előnyhöz jutott a Barça. 1-2, Dembélével játszott össze Semedo, a portugál beadását Paulinho továbbította a kapu felé, ám a spanyol lapok beszámolói szerint Alcácer még belepöckölt a labdába, így végül a spanyolé lett a gól.

Messivel tehát kontrollálta a találkozót a Barcelona, ám ez sem tartott sokáig, ugyanis Dembélé labdaeladása után a hazaiak rögtön kiugratták Iago Aspast, a vele lépést tartani igyekvő Sergi Roberto pedig úgy döntött, hogy lerántja még a tizenhatoson kívül a támadót. Borbalán játékvezető jogosan kiállította a csereként beálló középpályást, és szabadrúgást ítélt nagyjából 20 méterről, közvetlenül középről, ám Iago Aspas lövése kicsivel ugyan, de célt tévesztett.

Ezzel már a harmadik szakaszba lépett a meccs, amikor is a Celta emberelőnyben megérezte a vérszagot, Valverde pedig csak Aleix Vidalt tudta becserélni Dembélé helyett, így várhatóak voltak a rohamok. Számtalan lehetőség után végül egy vitatható góllal egyenlített a Celta. 2-2, ter Stegen egy beadást a mezőnybe akart ütni, ám a beadásra érkező Iago Aspast találta el, akinek a kezéről végül a hálóba jutott a labda. Borbalán játékvezető vagy nem látta az esetet vagy nem vélte szándékosnak a kezezést. A gólban egyébként a német felelősségét is lehetne firtatni, de ennyi kapura tartó lövés után törvényszerűnek is mondható egy-egy kisebb hiba, már ha egyáltalán ezt ter Stegen nyakába lehet varrni.

A hátralévő tíz percben epikus csata alakult ki, mindkét csapat a végsőkig küzdött, ami a hazaiak részéről még érthető is volt, ám a kupadöntőre készülő Barcelona sem spórolt az erejével, és még emberhátrányban is a Celta kapuja felé igyekezett játszani. Végül maradt a 2-2, a Barça pedig továbbra is veretlen maradt, ami a BL-ből való kiesés után kimondva-kimondatlanul is a gárda fő célja lehet az idei szezonra.

A találkozónak két fontos üzenete lehet azon kívül, hogy a semleges nézők jól szórakoztak: a Barcelona 16 év után állt fel először saját nevelésű játékos nélkül, Valverde pedig minden bizonnyal szintén hozott rossz döntéseket az elmúlt hetekben, de nem véletlenül hezitál a keret forgatásakor.

Celta de Vigo – FC Barcelona: 2-2 (1-1)
Vigo, Balaídos
néző
Vezette:
Fernández Borbalán

Celta: Sergio, Wass, Roncaglia, Sergi Gómez, Jonny, Brais (Bojé, 91′), Jozabed (Radoja, 73′), Lobotka, Pione Sisto (Emre Mor, 79′), Maxi Gómez, Aspas.

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Yerry Mina, Vermaelen, Digne, André Gomes (Sergi Roberto, 60’), Paulinho, Denis Suárez, Dembélé (Aleix Vidal, 77’), Alcácer, Coutinho (Messi, 60’).

Gólok: 0-1, Dembélé (36’), 1-1, Jonny (45’), 1-2, Alcácer (64’), 2-2, Iago Aspas (82’).