„Maradj csendben, Cristiano!”

Iniesta nyolc "klasszikus" pillanata | Gólok, gólpasszok, karakter...

Andrés Iniesta távozik az idény végén, ma este pedig jön a Klasszikus a Real Madrid ellen a Camp Nouban, mely a spanyol számára a 38. lesz a pályafutása során. Ez bőven elegendő ok volt arra, hogy a madridi ‘Marca’ összeszedje a spanyol világbajnok labdarúgó történelmét a Madrid elleni párharcok kapcsán. Mint ahogy minden nagy bajnok esetében, úgy Iniestánál is találunk fájdalmas pillanatokat, de az vitathatatlan, hogy a középpályás nagyon sok örömöt szerzett a katalán szurkolóknak az ősi rivális ellen. 

1. Debütálás győzelemmel

Még a Frank Rijkaard által edzett Barcelonában mutatkozott be a Real Madrid ellen a Camp Nouban, amikor is a katalánok kezdték átvenni az uralmat a fővárosiaktól. Roberto Carlos kapitális hibáját Eto’o használta ki, Ronaldinho pedig büntetőből volt eredményes, és állította be a végeredményt. Iniesta csereként lépett pályára, és kapott ízelítőt az új idők szeleiből.

2. Az első hazai pofon

2007 novemberében Julio Baptista góljával a madridiak elvitték mindhárom pontot Barcelonából, miközben Iniesta mindvégig a pályán volt. A tavasszal a Madrid kiegyensúlyozottabb volt, a Barça csak szenvedett, és végül el is veszítette a bajnoki címért futott küzdelmet.

3. A 2-6-os fesztivál

Pep Guardiola érkezésével Xavi és Iniesta kerültek az abszolút középpontba, ők voltak a csapat játékának meghatározó elemei. A katalán tréner első évében Madridban nagyot alkotott a Barça, Iniesta pedig ennek a csapatnak a vezére volt. Főleg az argentin Gago nem emlékszik vissza szívesen arra az összecsapásra…

4. „Maradj csendben, Cristiano!”

A barcelonai triplázás után 2009 nyarán visszatért Florentino Pérez a Real Madrid elnöki székébe, és rögtön le is igazolta a portugál Cristiano Ronaldót. A két csapat első meccsén a Camp Nouban a portugál rögtön meg is vádolta Iniestát azzal, hogy színészkedik, a spanyol játékos reakciója pedig még a saját játékostársait is meglepte. Iniesta ugyanis kikérte magának a feltételezést, és a következő szavakat intézte C. Ronaldo felé: „Maradj csendben, Cristiano!”

5. A csúcs: 5-0

Mourinho érkezett a chilei Pellegrini helyett, ám a Barça dominanciája érintetlen maradt. Iniesta és a csapat egy felejthetetlen estét varázsolt a katalán szurkolóknak a Camp Nouban, és ötgólos vereséggel küldte haza az ősi riválist. Ez volt a hetedik 5-0 a Klasszikusok történelmében, ebből ötször a Barcelona örülhetett. Szenzációs este volt.

6. Casillas a Mestallában

A két bajnoki meccsen túl Mourinho első évében rendeztek még két mérkőzést a BL-ben is, valamint a felek a Király Kupa döntőjében is összemérték az erőiket. A Madrid a fővárosi legenda Iker Casillas hathatós közreműködésével nyerni tudott a Copa del Rey fináléjában. Iniesta egyik lövésénél nagy bravúrral hárított a spanyol világbajnok kapus.

7. Az első gól

Iniesta első góljára a Madrid ellen a 21. Klasszikusáig kellett várni, ekkor a Spanyol Szuperkupa barcelonai felvonásán emelt Casillas felett a hálóba. A mérkőzés 3-2-es katalán sikerrel zárult, aminek a végén José Mourinho belenyúlt az azóta már elhunyt Tito Vilanova szemébe. A katalán sikerkorszak folytatódott.

8. A Bernabéu tapsol

Iniesta a világbajnoki döntőben szerzett győztes gólja óta szinte az összes stadionban tapsvihar részese Spanyolországban, és ez alól a Santiago Bernabéu sem kivétel. 2015 novemberében, amikor a Barça 4-0-ra nyert Luis Enrique irányításával a fővárosban, a középpályás a harmadik vendég gólt szerezte Neymar parádés előkészítése után. A találat után a madridi szurkolók elismerően megtapsolták a játékost.

Emlékezz limitált kiadású pólókkal a Barcelona történetének 25. bajnoki címére és a 22 év után távozó Andrés Iniestára. Rendeld meg a pólókat a linkekre kattintva az EuroBarça Shopban.