Leszakadóban a Ligában: 1-1

Az igyekezet még kevés | Messi szabadrúgásával mentettek pontot

Lionel Messi utolsó percekben szerzett szabadrúgás góljával a Barcelona egy pontot meg tudott menteni a háromból a Villarreal elleni idegenbeli bajnokin, aminek lehet örülni, de ezzel együtt lehet szomorkodni is miatta. A Villarreallal végig kiegyenlített mérkõzést játszott a Barça, az elsõ félidõben akár a vezetést is megszerezhette volna, de a váratlan megoldások hiánya, a kevésbé effektív játék azt eredményezte, hogy a döntetlen sem lett végül rossz eredmény. Akarat volt, tempó szintén, fantázia sajnos kevesebb.

A Barcelona pedig nem kezdett rosszul az eddigi Madrigalban, most már hivatalosan Estadio de la Cerámicában. Támadásban gyorsan és sokat mozgott, többször sikerült a védelem mögé kerülni, Neymar nagy helyzetben is hibázott. Ezzel együtt a Villarreal hamar érzékeltette a bajnoki címvédõvel, hogy ez nem az a pálya, ahol azt lehet tenni, amit egy vendégcsapat szeretne, és több ízben is veszélyes, egészen tiszta helyzeteket dolgozott ki. A Barcelona sebezhetõ volt, bár ezen a pályán kétségtelenül kevesen nem azok.

Lüktetõ meccs volt, sok gyors támadással, mindkét csapat igyekezett kihasználni a szabadon hagyott területeket. Akadtak periódusok, amikor határozottan be is tudta szorítani a kapuja elé a Villarrealt a katalán csapat, ekkor jött ki igazán, hogy valami plusz, egy új elem, több fantázia bizony hiányzik a tiszta lehetõségekhez és a gólhoz.

Voltak persze egészen szép megoldások az MSN-tõl, amikor csakugyan hiányzott a szerencse is a gólhoz, mert sikerült végigjátszani egy jó figurát, és ugyanez igaz volt a Villarrealra is, mely a stabil védekezése mellett képes volt tetszetõs és gólveszélyes támadásokra. Azt nem lehet elvenni a Barcelonától, hogy akarat és tempó tekintetében ezúttal felnõtt a feladathoz, a problémát inkább a váratlan megoldások, a kiszámíthatatlanság hiánya jelentette.

Ez még a második félidõ elejére is igaz volt, a Barcelona nem játszott alárendelt szerepet, támadott, azonban az 50. percben jött egy hazai kontra, amit nagyon pontosan fejezett be Sansone, és vezetett is a Villarreal. Hogy mennyire szolgált rá a Barcelona a kapott gólra, megkérdõjelezhetõ, de azt sem lehet mondani, hogy a semmibõl szerzett gólt a Sárga Tengeralattjáró.

A helyzeteket, a létszámfölényes szituációkat ugyanis ki kell tudni használni, és amit a Villarreal meg tudott csinálni, azt a Barcelona nem, pedig akadt hasonlóan ígéretes támadásvezetés a másik oldalon is.

Tény, hogy a szerencse is hiányzott, sok jó elmozgás, elképzelés könnyen alakulhatott volna sokkal jobban is a Barcelona szemszögébõl. Jól védett Asenjo is, és ha már õ sem, akkor segített a kapufa, mint Messi kiváló lövésénél. Egy nyilvánvaló büntetõt sem kapott meg a Barcelona Bruno kezezéséért.

A Barça becsülettel próbálkozott az utolsó pillanatokig, a Villarreal érthetõen egyre jobban visszazárt, beszorult, de a védekezése stabil volt, a katalán csapat így nem találta az utat az egyenlítéshez – hiába állt be csereként Denis Suárez és Arda Turan is.

Amikor már úgy tûnt, vereség lesz a história vége, jött egy lehetõség pontrúgásból, amit Lionel Messi ritkán látható pontossággal, egy tökéletes lövéssel gólra váltott. Ezzel a vége nem vereség, „csak” két elveszített pont, és ez a látottak alapján igazságosnak is tûnik.

Az újabb „botlással” vesztett pontok számában a Barcelona 8 egységre került a Real Madridtól a Primera Division-ban, ami – a bajnokság feléhez közeledve – kezd aggasztóvá válni, különösen úgy, hogy a Barcelona a játékában nem mutat fejlõdõ tendenciát.

Villarreal CF – FC Barcelona: 1-1 (0-0)
Villarreal, Estadio de la Cerámica
25.000 nézõ
Vezette:
Iglesias Villanueva

Villarreal: Asenjo; Mario, Mussachio, Víctor Ruiz, Jaume Costa; Bruno, Trigueros, Dos Santos, Soriano (Rodrigo Hernández 83′); Sansone (Castillejo 77′) és Pato.

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Digne (Arda 71′); Busquets, André Gomes (Denis Suárez 68′), Iniesta; Messi, Suárez és Neymar.

Gólok: Sansone (50′), Messi (90′).