A csapatmunka diadala: 0-1

Öngóllal nyertek a Sporting ellen | Eddig hibátlanok a Bajnokok Ligájában

Az FC Barcelona együttese 1-0 arányban legyõzte  a Sporting Clube de Portugal csapatát a Bajnokok Ligája ‘D’ jelû csoportjának második játéknapján. A találkozó végig kiegyenlített erõk küzdelmét hozta, egyik oldalon sem akadtak égbekiáltó helyzetek, ám végül a katalánok egy portugál öngólnak köszönhetõen három ponttal távoznak Lisszabonból. A csapatjáték rendben volt, a Sporting nem tudta helyzetek sokaságát kialakítani, ám a támadójáték hagyott némi kívánni valót maga után.

Ernesto Valverde vezetõedzõ némileg meglepte a közvéleményt, és a támadósorba nem a hétvégén pihentetett Gerard Deulofeut nevezte, hanem azt a Sergi Robertót, aki a Girona ellen még a hátvédsorban futballozott. Más poszton nem volt meglepetés, visszatért Piqué a védelem tengelyébe, Semedo pedig az elsõ idegenbeli mérkõzésén kezdhetett a gránátvörös-kék mezben.

A találkozó végig rendkívül kiegyenlített volt, egyik csapat sem tudta az akaratát teljes mértékben a másik fölé erõltetni. Sem a Barcelona, sem a Sporting nem jutott el ajtó-ablak helyzetekig, ez egyszerre mindkét csapat kritikája és dicsérete is egyben. A Barcelona ismételten koncentráltan futballozott, alig engedélyezett gyors ellentámadásokat a hazai gárdának, és hatékonyan támadott vissza a labdavesztések után.

Ugyanakkor a támadások terén hiányzott a frissesség és az átütõerõ a csapatból. Az elsõ játékrészben ugyan adódott ígéretes lehetõség Messi vagy éppen Suárez elõtt is, ám egyik támadónak sem volt nyilvánvaló gólhelyzete. A Sporting alapvetõen a kontrákra játszott volna, ám az is vitathatatlan, hogy nem is volt nagyon választása, hiszen a Barça alapvetõen kontrollálta a mérkõzést.

A félidõre 0-0-val vonultak be a csapatok, de a második félidõben hamar változott az eredmény. 0-1, Semedo harcolt ki egy szabadrúgást az oldalvonal mellett, azt Messi végezte el, az argentin beadásába Suárez ért bele, és a kifele tartó labda végül egy hazai védõrõl a kapuba pattant. A gól nem változtatta meg a mérkõzés képét, mivel egyrészt a Sporting nem omlott össze, másrészt a Barcelona nem igyekezett nagyobb erõvel, és nem szaggatta az istrángot az újabb gólért.

A Barça elõtt továbbra is adódtak helyzetek, a csereként beálló Paulinho például ziccert rontott, míg a Sporting valójában csak egyszer tette próbára a német ter Stegent a második játékrészben, ám Bruno nem helyezte a lövést, így a kapus könnyedén védeni tudott. A küzdelem jellemezte továbbra is az összecsapást, de a játék színvonala nem volt az igazi.

A Barcelona tehát 1-0-ra nyert Lisszabonban, és két mérkõzés után két gyõzelemmel vezeti a csoportját. A játékon továbbra is van mit javítani, de tény, ami tény: Valverde csapata egymás után nyolc mérkõzést nyert meg, és várhatja nagy önbizalommal a folytatást.

Sporting CP – FC Barcelona: 0-1 (0-0)
Lisszabon, Estádio José Alvalade
48.575 nézõ
Vezette:
Ovidiu Hategan (román)

Sporting Lisszabon: Rui Patricio; Piccini, Coates, Mathieu, Coentrao; Battaglia, Carvalho, Martins, Fernandes, Acuña és Doumbia.

FC Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Busquets, Rakitic, Iniesta; Sergi Roberto, Messi és Suárez.

Gól: 0-1, Coates (öngól, 49′).