Könnyen felejthető este: 2-0

Alcácer fejesgólja döntött | Alacsony színvonal a támadójátékban

Az FC Barcelona 2-0 arányban legyőzte a Sporting Clube de Portugal csapatát hazai pályán a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó játéknapján Alcácer fejesével valamint Mathieu öngóljával. A találkozó szórakoztatásra nem volt alkalmas, és inkább szolgált arra, hogy a belga Thomas Vermaelen formába lendüljön a következő hetek fontos találkozói előtt. Messi a padon kezdett, a második félidő elején állt be, és a pályára lépése után rögtön folyékonyabb lett a Barça csapatjátéka. Amint az már Torinóban eldőlt, a Barça csoportelsőként jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba. 

Valverde végül hű maradt az ígéretéhez, és komolyan vette a mérkőzést, ugyanakkor már gondolt a Villarreal elleni, hétvégén rendezendő idegenbeli bajnoki rangadóra is, így Messi kimaradt a kezdőcsapatból. A védelem két szélén Digne és Semedo kezdtek, a középpályán Rakitic előtt, aki átvette Busquets szerepét, André Gomes és Denis Suárez próbálták felépíteni a támadásokat, míg elől lehetőséget kapott Alcácer és Aleix Vidal.

Két részre lehet bontani az első félidő elemzését. Valverde játékfelfogását egyre jobban átülteti a gyakorlatba a csapat, a stabilitás ismét megvolt, és nagy hangsúlyt fektet a gárda a labdakihozatalokra, ez tökéletesen látszik, és ebből a szempontból rendben volt az első játékrész, Cillessennek nem is kellett védenie. Ugyanakkor a támadásban nagyon vékony a csapat, és csupán Denis valamint Luis Suáreztől lehetett olyan dolgokat látni, amiért egy szurkoló megváltja a jegyét a meccsre.

Habár a Sporting sok mindent jól csinált a védekezésben, a katalán helyzetek hiánya nem minden esetben a portugál együttes érdeme volt, hanem a Barça nem tudta kihasználni a csapatrészek közötti területeket. Alcácer nem az a típus, aki oda belép, Aleix Vidal szintén nem rendelkezik ehhez kellő játékintelligenciával, Suáreznek pedig nem ez a dolga. Főként ennek köszönhető az, hogy többségében ismét unalomba fulladt a stabilitás.

Megjegyzendő egyébként, hogy Rakitic teljesítményében nem várt színvonalnövekedés következett be, méghozzá valószínűleg azért, mert a horvát ezúttal Busquets posztján játszott a védelem előtt. Fegyelmezett volt, betartotta az edzői utasításokat, számtalanszor szerelte az ellenfelet, és arra járatta a labdát, amerre kellett. Szemmel láthatóan jobban élvezte a játékot ezen a poszton.

A második félidőben hasonló mederben folytatódott a mérkőzés, Valverde el is küldte melegíteni Messit, az argentin már épp állt volna be, amikor a Barcelona megszerezte a vezetést. 1-0, Denis Suárez szögletét Alcácer csúsztatta a rövidről a kapu hosszú oldalába. A találat után pályára is lépett Messi, az argentin óriási ováció és tapsvihar közepette váltotta a halovány teljesítményt nyújtó és annál is rosszabb hozzáállást mutató Aleix Vidalt.

A folytatásban aztán érdekes mérkőzés alakult ki, a Sporting számára ekkor már szinte elúszott a továbbjutás, Valverde mester pedig már az alternatív megoldásokon dolgozott, így beállt például Piqué helyére Busquets a védelem tengelyébe. Közvetlenül a válogatott hátvéd lecserélése előtt Cillessen védett óriásit a kapu előtt teljesen üresen hagyott Bas Dost közeli lövésénél, ez volt a holland egyetlen komolyabb védeni valója a találkozón, igaz, ezt hatalmas bravúrként is lehet elkönyvelni.

Messi beállása természetesen azonnal meglátszott a csapat játékán, mely gördülékenyebb és folyékonyabb lett, így a Barcelona könnyebben is jutott el a Sporting kapujáig. A színvonal ugyan ennek ellenére drasztikusan nem emelkedett, de az eredménybeli különbség végül változott. 2-0, a hosszabbításban Denis Suárez kapott egy remek kiugratást, a középre adása el is jutott volna Alcácerig, ám a távozása óta a Camp Nouba első ízben visszatérő Mathieu mentési kísérlete rosszul sült el, és a francia becsúszva a saját kapujába juttatta a labdát.

A Barcelona tehát nyert, Valverde nagyon stabillá tette a csapatot, ám a minőség hiányzik az előre játékban. Az egyenes kieséses szakasz februárban folytatódik, ahol akár a Bayern Münchent is kaphatja a Barça.

FC Barcelona – Sporting Clube de Portugal: 2-0 ( 0-0 )
Barcelona, Camp Nou
48.366 néző
Vezette:
Craig Thomson (skót)

FC Barcelona: Cillessen, Semedo, Piqué (Busquets, 64’), Vermaelen, Digne, Rakitic, Denis Suárez, André Gomes, Aleix Vidal (Messi, 60’), Suárez (Paulinho, 74’), Alcácer.

Sporting CP: Rui Patrício, Stefan Ristovski (Gelson Martins, 46’), Piccini, Coates, Mathieu, Marcos Acuna, Fernandes, W. Carvalho, Battaglia, Bruno César (Coentrao, 64’), Alan Ruíz (Bas Dost, 46’).

Gólok: 1-0, Alcácer (58’), 2-0 Mathieu (öngól, 91’).