Vége a veretlenségnek: 1-0

Messi kegyelmezett, Melendo nem | Most elpártolt a szerencse

A Barcelona elveszítette az augusztus óta tartó veretlenségét, a Kupa negyeddöntőjének odavágóján az Espanyol 1-0-ra győzött hazai pályán, így előnyös helyzetből várhatja a visszavágót. A gránátvörös-kék csapat ugyan a meccs nagy részében jóval többet tett a győzelem érdekében, mint a hazaiak, a szerencse és a helyzetkihasználási arány végül hazai sikert eredményeztek. Bosszantó meccs, amilyen sokszor volt már a barcelonai derbi.

Egyhangú első félidőt játszott egymással a Barcelona és az Espanyol, aminek elsősorban a hazai csapat volt az oka. A kék-fehérek visszanyúltak a Barcelona elleni klasszikushoz, betolták az autóbuszt a kapujuk elé, szinte teljes mértékben feladták a támadások esélyt, és bíztak benne, hogy a sikeres védekezés mellett találhatnak egy gólt.

Ez utóbbira minimális esélyük volt, tekintve, hogy a félidő nagy részében 2-3 passznál többet nem tudtak végrehajtani egymás után. A Barcelona így támadhatott, és támadott is, bár ez egyáltalán nem volt könnyű. Az Espanyol szinte teljes csapattal védekezett, nem sok területet hagyott, így a pontosságra nagy szükség lett volna az utolsó passzoknál és a lövéseknél. Messi villogott, de Suárez hiányában nem igazán volt olyan társa, aki be is lőtte volna a lehetőségeket.

Volt remek lövése Busquets-nek, Paulinho és Denis Suárez is közel álltak a gólhoz, de mindketten pontatlanok voltak, Piqué lesről talált be. A játék képe alapján akár két gól előny is járt volna a Barcelonának az első játékrész alapján, de mivel ez nem pontozásos sportág, maradt a 0-0.

A meccs hasonlított már korábban látott Espanyol – Barcelona meccsekhez, ahol a hazai csapat egyáltalán nem akart futballozni, cserébe viszont durva volt, amikor kellett szabálytalankodott, időt húzott és a focit amikor csak lehetett igyekezett tönkretenni. A játék nem is változott a folytatásra: a Barcelona kereste a lehetőséget, de ritkábban találta, mint kellett volna. A játékvezetőnek ki kellett volna állítania a balhátvéd Aarónt egy Sergi Roberto ellen elkövetett szabálytalanság után, ez elmaradt, azonban nem sokkal később már lefújta Granero és Sergi Roberto találkozását büntetőnek. Ezt kihagyta Lionel Messi, de azt is lehetne mondani, hogy Diego López nagyon érezte, hova fog menni a labda.

Valverde edző cserélt egyet kényszerből – Paulinho helyett Rakiticet -, majd kettőt a győzelem érdekében, így állt be Suárez és Rafinha. A győzelemhez azonban nem került közelebb a Barcelona, sőt, az utolsó 15 percre az Espanyol is el tudott már jutni Cillessen kapujáig. A holland kapus védett egy közeli szabadrúgást, de a 88. percben egy gyors és pontos hazai akció végén már tehetetlen volt Melendo lövésével szemben.

Azt el kell ismerni, hogy a meccs utolsó szakaszára feljavult az Espanyol, azt is, hogy Messinek be kellett volna lőnie a büntetőt, de a végeredmény azért így sem feltétlenül igazságos.

Mert a vége így nem hogy győzelem, de vereség, ráadásul idegenben szerzett gól nélkül, ami jelentősen megnehezíti a csapat dolgát a bő egy hét múlva esedékes visszavágóra. Így ugyanis két góllal kellene nyerni a továbbjutáshoz.

RCD Espanyol – FC Barcelona: 1-0 (0-0)
Barcelona, RCDE Stadion
23.323 néző
Vezette: Ricardo de Burgos Bengoetxea

Espanyol: Diego López; Marc Navarro, Naldo, Duarte, Aarón (Didac Vila, 57′); Víctor Sánchez (c), David López, Sergi Darder Baptistado, 46′), Javi Fuego (Melendo, 74′), Granero y Gerard Moreno

FC Barcelona: Cillessen; Sergi Roberto, Piqué, Vermaelen, Digne; Busquets, Aleñá (Luis Suárez, 58′), Denis Suárez (Rafinha, 78′), Paulinho (Rakitic, 53′); Aleix Vidal és Messi

Gól: Melendo (88′)