Ez az út Romában ért véget: 3-0

Dráma és kiesés a BL-ben

Kimondani is döbbenetes, a Barcelona 3-0-s vereséget szenvedett Romában a Stadio Olimpicoban, és megtörtént az, amire senki sem számított, kiesett a Romával szemben a Bajnokok Ligájából. 90 perc elképesztően gyenge játék, mely alatt a Barça végig árnyéka volt önmagának, és nem volt képes arra, hogy változtasson a mérkőzés alakulásán. A Roma nem egy csodacsapat, csak jó játékosok jól kezelt elegye, mely még csak megfékezhetetlennek sem mutatta magát. De így sem sikerült, a Barça nagyon egyedül maradt a pályán, elveszett és gyengének találtatott. 

Az odavágó kezdőcsapatával felálló katalán tizenegy finoman fogalmazva sem kezdett optimálisan az Olimpicóban, mert bár vezetett támadásokat, és nem volt alárendelt eleinte, az 5. percben mégis hátrányba került egy alapvetően ártatlannak induló támadás után. Egy hosszan előreívelt labdát nem vettek elég komolyan Umtiti és Alba, Dzeko helyzeti előnybe és ziccerbe került, majd közel a kapuhoz el is tudott pöccinteni ter Stegen mellett. Figyelmetlenség, amit ezúttal azonnal büntetett a Roma.

A hazaiak lelkesedéséhez nem is kellett több, támadtak tovább, előretoltan le is támadtak, a Barcelona nem érezte jól magát a pályán, miután nem volt képes megtartani a játékszert. A 23. perces statisztikai adat szerint a labdabirtoklást 38-62-re elveszítette a Barcelona, mely helyzethez egyáltalán nem jutott el az első félidőben, csak vergődött a saját térfelén, és bízhatott abban, hogy ne kapjon újabb gólt.

Ez ugyanis vastagon benne volt a pakliban, csak Dzekóék pontosságán és egy-egy ter Stegen védésen múlt, hogy nem került nagyobb hátrányba a Barça, melyről sokat mondó a posszpontossági statisztika is. Ezúttal 76,7 százalékot sikerült összehozni, ez az egész szezonban a legrosszabb volt a Barcelona részéről.

A szünet után látszólag kicsit jobban festett a kép, többet sikerült megtartani a labdát, enyhült a Roma letámadása is, időnként már támadásokat is sikerült vezetni, még ha nem is olyanokat, amikre csettinteni szoktak a Camp Nouban. Ez azonban csak egy-egy időszakban sikerült a Barcelonának, állandósítani a nagyobb kontrollt nem sikerült.

A jobb folytatás dacára is helyzetbe került és büntetőhöz is jutott a Roma az 57. percben: Piqué rántotta le Dzekot a kapu előtt, jogos volt a tizenegyes, amit De Rossi értékesített is. 2-0, és egy gólra került a kieséstől a Barcelona.

Érett a dráma, hogy ki lehet esni 4-1-ről a Roma ellen, mert a Barcelona nem volt képes a váltásra semmilyen szempontból. Nem szedte össze a játékát, csak kapkodott, nem kezdte el a saját fociját játszva támadásokat építeni. Csak vergődött, és várta az újabb római akciókat, amikben potenciálisan ott rejlett a kiesést jelentő harmadik gól.

Sokatmondó volt, hogy ebben a helyzetben Valverde edző sem cserélt, pontosan ugyanazokat a játékosokat hagyta pályán. Ez persze maximum részben az ő hibája, annak is köszönhető, hogy nem tudott kikhez nyúlni, akiben látta volna az esélyt, hogy változtat a csapatjátékon.

A 79. percben Ter Stegen még mentett a hosszú saroknál egy ziccerben, de a 82. percben egy szögletet remekül csúsztatott meg Manolas, a padlóra küldve és kiejtve a Barcelonát a sorozatból.

Ezúttal is a negyeddöntőben esik ki Európából a Barcelona, de az nyilvánvaló, hogy mind közül ez a legfájdalmasabb: egy gyengébb csapat ellen, abszolút nyert helyzetből, rettenetes produkciót nyújtva. Óriási csalódás, amit nagyon nehezen lehet majd elfelejteni.

AS Roma – FC Barcelona: 3-0 (1-0)
Összesítésben 4-4, idegenben lőtt több góllal továbbjutó a Roma
Roma, Stadio Olimpico
80.000 néző
Vezette: Clément Turpin (francia)

AS Roma: Alisson; Manolas, Fazio, Juan Jesus; Nainggolan (El Shaarawy, 76′), De Rossi, Strootman, Florenzi, Kolarov; Dzeko és Schick (Ünder, 72′).

FC Barcelona: Ter Stegen; Semedo (Dembélé, 84′), Piqué, Umtiti, Alba; Busquets (Alcácer, 84′), Rakitic, Iniesta (André Gomes, 80′), Sergi Roberto, Messi és Suárez

Gólok: Dzeko (5′), De Rossi (57′, tizenegyesből), Manolas (82′)