„Még nem veszítettünk? Ez bármikor megtörténhet”

Iniestának szép emlékei vannak a Chelsea-ről | Mascherano, Denis, az ideális védő

Andrés Iniesta szerdán a klub hivatalos szponzorának, az Estrella Damm-nak a rendezvényén vett részt, annak a programnak a keretében, melyben szurkolók is találkozhatnak egy napra a játékossal, és együtt tölthetnek egy napot. A beszélgetés során esett szó a Chelsea elleni BL-párharcról, az idei szezonjáról vagy éppen csapattársairól is.

Kapcsolat a szurkolókkal

„Szeretek közel lenni hozzájuk, igen. Már néhány éve vannak ilyen típusú találkozóink a szurkolókkal. Az Estrella lehetővé teszi ezeket a találkozókat. Szép pillanatok, együtt töltünk időt, mindig nagyon jól alakul. Ez egy különleges nap azoknak, akik részt vehetnek a programon.”

Chelsea – Barcelona

„Nagyon kemény és nehéz párharc lesz egy roppant ütőképes csapattal szemben – minden szempontból. Nagyon szép és fontos emlékek ugranak be erről a párharcról, amit megéltem személyesen. Meg fogunk próbálni továbbjutni.”

Nem veszítettek a Szuperkupa óta

„Ez ugyanakkor bármikor megtörténhet. Örülni kell a jelenlegi pillanatnak, ahogyan állnak a dolgok. Hamarosan fel fog gyógyulni több csapattársunk, akik már egy ideje sérültek. Az a fontos, hogy az eddigi mentalitást tartsuk meg januárra is, amikor folytatódik a Kupa és a többi sorozat. Nagyon jó állapotban látom a csapatot, stabilak vagyunk.

Hogy van a sérülése?

„Többé-kevésbé jól vagyok. Ha tökéletesen lennék, a csapattal lennék. Ezek inkább fájdalmak most, semmit egy komolyabb sérülés. Vasárnapra remélem, rendben leszek. Csütörökön ismét edzünk, meglátjuk, hogyan érzem magam. De optimista vagyok erre a hétvégére.”

Cristiano a történelem legjobbja?

„Nincs semmi mondanivalóm ezzel kapcsolatban. Ez az ő véleménye, vagy ahogyan ő látja. Nem tudom, hogy pontosan ezek voltak-e a szavai, pontosan ezt mondta-e, de szabadon mondhat, amit szeretne. Öt aranylabdával kétségtelenül ott van a legjobbak között. Innentől kezdve pedig mindenkinek meg lehetnek a saját preferenciái. Az enyém egyértelmű: az én csapattársam, Leo. De az biztos, hogy aki Aranylabdát nyer, az meg is érdemli.”

Mascherano távozása

„Nem mondtunk még le semmiről, mert nincs még semmi hivatalos. A magánbeszélgetéseken túl Javi továbbra is a keret tagja, és egy fontos csapattársunk. Személyesen én nagyon szeretném, ha maradna, ugyanúgy, mint ember és mint játékos. Meglátjuk, hogy mi fog történni. Az biztos, hogy az elkötelezettségére egy rossz szót nem lehet mondani.”

Mi kell egy védőtől, hogy jó legyen a Barçában?

„Tehetség, hogy egy ilyen nagy klubban is megállja a helyét, személyiségi adottságok, tudnia kell jól bánni a labdával, különösen a labdakihozatal terén, és elsősorban nagyon jól kell tudnia védekezni. A Barçára az a jellemző, hogy sokat birtokolja a labdát, de a védőinknek védőknek kell lenniük. Bízzunk benne, hogy a klub jól igazol, ha úgy gondolja, hogy javítani kell ezt a posztot a télen vagy nyáron.”

Ő lenne a valaha volt legjobb spanyol játékos?

„Nem nevezném ki magamat senkinek. Nem hiszem, nem is gondolom és nem is érzek ilyet. Biztosan minden csapat szurkolóinak megvan a maguk véleménye. A sokszínűség jó dolog. Nem tudom, hogy a legjobb vagyok-e, de arra büszke vagyok, amiket tettem a pályám folyamán.”

Egy Madrid Cristiano nélkül, de Neymarral?

„Nem tudom, hogy ez be fog-e következni vagy sem. Minden megtörténhet. Láttunk már lehetetlen szituációkat. Hogy hogyan esne? Nos, zavarna, mert egy olyan meghatározó játékos, mint Neymar, nagyon sokat erősítene egy riválisunkon. De ezek hipotézisek, ilyesmik egyelőre nem történtek meg.

Milyen volt 2017, és mit kíván 2018-ra?

„Megszületett a harmadik lányom. És szakmai szinten szeretnék ismét olyan trófeákat nyerni, amiket idén nem sikerült. Ezen felül egészséget kérek, és hogy legyen szerencsém a sérülésekkel.”

Yerry Mina és Coutinho

„Két fontos erősítés lennének. De készen kell állniuk arra a nyomásra, ami itt uralkodik. Itt nincs lehetőség döntetlenekre vagy vereségekre. De egyelőre ez is csak feltételezés.”

Deulofeu

„Az öltözőn belül beszélünk olyan szituációkról, amit megélhetsz. Ő egy fiatal srác még, nagyon jó adottságai vannak ahhoz, hogy itt legyen. Ebben kell erősíteni őt. Nehéz megélnie most ezt az időszakot, de nem hiszem, hogy ez sokáig tartana. Jól kell dolgoznia az edzéseken, és tovább dolgozni azon, hogy fejlődjön. Ő már nem az a Gerard, aki csak ígéret volt néhány évvel ezelőtt. Kész játékos, fontosnak kell éreznie magát, hogy itt lehessen. Segítenünk kell neki, hogy rendben legyen, és hogy a csapat segítségére lehessen.”

Többet játszik, mint tavaly

„Szerintem nem igazságos dolog összehasonlítani bármilyen évet az előzővel. A tavalyi év nagyon szokatlan volt. Volt három sérülésem, kettő ezek közül ütközés miatt. Ezek pedig megtörték a folyamatosságomat. Idén ez szerencsére megváltozott. Nem változtattam semmit a szokásaimon. Csak arról van szó, hogy bizonyos kor fölött már jobban oda kell figyelni bizonyos dolgokra. Biztosan leszek a pályán kívül még, de igyekszem  – amennyire csak lehetséges – közel maradni a labdához.”

Denis Suárez lehet az utóda?

„Amikor ő feljött, nagyon sokszor hasonlítottak hozzá. Nem hiszem, hogy jó lenne címkéket biggyeszteni játékosokra, mint hogy ő valakinek az utódja. Én azt gondolom, hogy ő egy olyan játékos, akinek jó képességei vannak, és képes lehet arra, hogy helyet szerezzen magának a csapatban. Ismerem, tudom, hogyan játszik, és nagyon sokat fejlődhet még. Tanulnia kell, és biztos vagyok benne, hogy nagyon fontos játékosa lesz ennek a klubnak.”