Minguella: „13 játékos, 600 millió, de mégis ugyanazok játszanak”

A korábbi játékosügynök ismét rávilágított a klubvezetés inkompetenciájára

Josep María Minguella korábbi játékosügynök keményen bírálta Josep María Bartomeu elnököt és a klubvezetést a Barcelona szerda esti történelmi bukása után az ‘El Partidazo de Cope’ című rádióműsorban. Minguella elmesélte egy beszélgetését a klub első emberével, melyben a jelenleg már éppen az AS Roma sikereiért dolgozó Monchi szerződtetését javasolta, valamint ismét kritizálta a klub elmúlt években mutatott játékospolitikáját. 

„Szeretném emlékeztetni a Barcelona elnökét, hogy másfél évvel ezelőtt beszélgettem vele az otthonomban másfél óra erejéig, ahol többek közt azt tanácsoltam neki, hogy meg kell változtatnia a klub sportszakmai struktúráját. Az nem működik, hogy a vezetőedzők igazolnak játékosokat, mint ahogyan az történt Aleix Vidal vagy Arda Turan esetében… Ezekkel a játékosokkal az a gond, hogy a vezetőedző távozik, ők viszont maradnak. Ekkor azt kérdezte tőlem Bartomeu, hogy akkor mit tennék a helyében. Egyértelmű volt a válaszom: szerződtesd Monchit. Távozni fog Sevillából, van egy-egy ajánlata Angliából és Olaszországból, de megőrülne egy barcelonai ajánlatért.”

„Bartomeu ekkor a következőket kérdezte tőlem: ‘Akkor viszont mit csináljak Roberttel?’ Ez egy olyan terület, ahol a vezetőnek kell határoznia – csakúgy, mint ahogy a kispadon a vezetőedző is döntéseket hoz arról, amihez ért: a futballt érintő kérdésekről. Lassan tíz esztendeje olyan vezetők ülnek az elnökségben, akik itt, az egyesületnél kezdték a professzionális karrierjüket a vezetői területen, ez pedig nem lehetséges, mert a Barçának a legjobb döntéshozókra van szüksége, akik az elitből jönnek. Monchi pedig pontosan ilyen: elit. Erre Bartomeu legnagyobb problémája az volt, hogy mit tegyen Roberttel… Nem ájultam el, mert sok mindent láttam már, de ez…”

„Ez a kiesés egy nagyon komoly ütés. A Barcelona nem csak az elmúlt hónapokban, de az elmúlt években is nagyon rosszul teljesített az átigazolási piacon. Már két éve kritizálom a klub politikáját ezen a téren, mert a csapat előbb-utóbb kiöregszik, és Messi sem lesz már fiatalabb. A Barça 13 játékosra elköltött 600 millió eurót, ami egy őrült összeg, ám mindezek ellenére ugyanazok játszanak, akik már három éve is itt voltak.”