Van Gaal: „Andrés egy nagyszerű ember is”

Labdarúgóként Messi szintjére emeli őt a holland | Nyílt levél

Louis Van Gaal volt az egyik olyan edző, aki a leginkább összpontosított a fiatalokra a Barcelona edzőjeként. Tudta, mennyire fontos a fiatalokkal való törődés Katalóniában, így sok időt töltött a klub ifjúsági csapatainál. A holland volt az, aki esélyt adott azoknak a játékosoknak, akik később meghatározóak voltak a Barcelona modern történelmében.

A holland, a korábbi Barça-edző a következőket írta le Andrés Iniestáról a neki címzett nyílt levelében:

A Barcelona edzőjeként mindig is nagyon fontosnak tartottam, hogy lehetőséget adjak a fiatal játékosoknak. Minden héten megnéztem az ifjúsági csapat meccseit az edzői stábbal. Olyan focistákat követtem, mint Iniesta, Xavi, Motta… Andrés kapcsán gyorsan rájöttem, hogy megérdemli a lehetőséget. Már az ifjúsági csapatban bizonyította a tudását, amit az első csapatban csak még tovább tudott fejleszteni. Néztem, hogyan dolgozott a pályán. Csakúgy, mint Xavi. Sokan azt mondták nekem, hogy ők ketten ugyanolyanok, de én úgy gondoltam, hogy Iniestának jobb kvalitásai vannak, mert taktikailag hihetetlen volt. Előre látta a dolgokat bárki más előtt, és pontosan tudta, mit kell tennie a kis területeken. A különböző helyzetek alapján mindig nagyon jó döntéseket hozott, és nagyon gyors volt a passzjátéka. Most Messit nézed, és ő egy nagyon gyors játékos, de Andrés más volt. Messihez hasonlóan nagyszerű cselezőkészséggel rendelkezik, de kisebb területeken ügyesebb, és gyorsabban cselekszik. Ezt a minőséget követhettük hétről hétre 17 éven keresztül. Nehéz volt elképzelni abban az időben, hogy ilyen messzire jut majd, annak ellenére, hogy a tudását már akkor bizonyította. De itt még nincs vége. Iniesta nemcsak labdarúgóként kiváló, mert mindig is fantasztikusan profi volt. Ő egyben egy nagyszerű ember is, és amikor egy nagyszerű ember eléggé szerény, illetve alázatos ahhoz, hogy a megfelelő emberekkel vegye körül magát, minden könnyebb lesz. Igaz, hogy nem volt egy nagy testalkatú játékos, de fizikai szempontból fejődhetünk az évek során, míg a taktikai tulajdonságokra nehéz szert tenni. Abban az időben a fizioterapeuták nem voltak olyan fontosak, mint most, de manapság egy játékos fizikai tulajdonságai egyre fontosabbak. Egy labdarúgó, aki taktikailag jó, és gyors a megvalósításban, mindig nyer. Ez történt Iniesta, Xavi és Messi kapcsán. Olyan gyorsak, hogy a fizikai tulajdonságaik nem voltak olyan fontosak. Nagyon örülök, hogy Iniesta ilyen ragyogó karriert futott be. Nem csak azért, mert nagyszerű játékos, hanem azért is, mert kiváló ember. Ez olyasvalami, amely a mai futball világában nem gyakori.

Ha szeretnél egy emléktárgyat, ami még évekre veled marad a mindennapokban Andrés Iniestával kapcsolatban, akkor rendeld meg azt most az újonnan nyíló Eurobarça Shopban vagy olvasd el a részleteket itt.