„Egy függetlenségpárti is játszhat a spanyol válogatottban”

De Piqué szerint ez nem az ő esete | Marad a csapatban | Párbeszédet javasol

Gerard Piqué a Las Palmas elleni meccs után ugyan azt mondta, hogy ha mások azt szeretnék, szívesen félreáll a válogatottból, és már a világbajnokság elõtt elhagyja a nemzeti csapatot. Végül azonban marad, és azért marad, mert a csapat és a szövetség szerinte továbbra is egy család, ahová szeret visszajárni, és szeretne sikeresen, elismerten távozni a válogatottól. A politikai ügyekben nem foglalt állást, csak arra hívta fel a figyelmet többször is, hogy jobban tiszteletben kellene tartani egymás véleményét, és nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a párbeszédre.

Ha szívesen tagja lennél Magyarország elsõ hivatalos FC Barcelona Penyájának (szurkolói klubjának), kérjük, add meg a teljes neved és az e-mail címed az alábbi linken. Részletes tájékoztatás késõbb, e-mailen.

Milyen érzései vannak?

„Szeretném megoldani ezt a problémát. Az elsõ edzés nehéz volt, senki sem szereti, ha azok az emberek, akik egyébként támogatják, éppen ellene tüntetnek. Sértéseket hallani senkinek sincs a kedvére. Ez is egy kihívás a számomra, de szerintem meg fogom tudni fordítani ezt a szituációt, és párbeszéd útján meg lehet érteni mindent, amit mondok. Tisztelettel és összetartással minden jó irányba mehet. A mester és a társak úgy döntöttek, hogy legyek itt. Meg fogok próbálni segíteni mindenben, amiben tudok a pályán belül. Közel áll elõttünk a cél, hogy kvalifikáljuk magunkat a világbajnokságra, és erre is kell koncentrálnunk. Gondoltam arra, hogy elmegyek, de ha így tennék, akkor igazat adnék azoknak az embereknek, akik szerint a legjobb megoldás fütyülni.”

Üzenet a szurkolóknak

„Lehetetlen kétségbe vonni azt az elkötelezettségemet a válogatott mellett. Hosszú éveken át itt voltam, a válogatottat is egy családnak nevezném. Ez az egyik fõ oka annak, hogy itt vagyok. Az fáj, hogy kétségbe vonták az elkötelezettségemet. Az üzenetem az, hogy ne kételkedjenek az elkötelezettségemben, mert nagyon büszke vagyok rá, hogy itt vagyok.”

Amit a Camp Nouban mondott a meccs után

„Nem bánom meg, amit mondtam, mert ez az, amit érzek. Egy világban élünk és emberek vagyunk. Lehetetlenség, hogy mindannyian ugyanúgy gondolkozzunk. Én amellett állok, hogy az emberek szavazhassanak igennel, nemmel vagy tartózkodhassanak. Szintén tisztelem azokat az embereket, akik úgy gondolják, hogy a katalánok nem szavazhatnak, ahogyan azt például Rafa Nadal mondta. Tisztelet és párbeszéd útján mind megérthetjük egymást.”

Összeegyeztethetõ szavazni és a spanyol válogatott mezét viselni?

Nem összeegyeztethetetlen. Egy függetlenség párti ugyanúgy játszhat a spanyol válogatottban. Egy katalán függetlenségpárti nincs Spanyolország ellen, egyszerûen csak szeretne egy saját országot, még ha hangsúlyozom, ez nem is az én esetem. Nem gondolom azt, hogy én ott lennék ennek a harcnak az elsõ vonalában. Vannak olyan emberek, akik azt tanácsolták nekem, hogy ne beszéljek a politikáról. És a tanácsokat meg is hallgatom. Szerintem soha nem köteleztem el magam nyilvánosan egyik vagy másik oldal mellett (az igenek vagy nemek mellett – a szerk.).

Politika és sport

„Mi játékosok vagyunk, de mindenek elõtt emberek vagyunk. Megértem a játékosokat, akik nem szeretnének politikáról beszélni, mert azt mondják, a politika egy sz.. Megértem ezt a hozzáállást is, ezt én mondom. De szeretném azt is, hogy legyenek megértõek velem. Elsõsorban emberek vagyunk, és csak utána futballisták. Vannak személyes és családi problémáink is.”

Visszavonulás a válogatottból

„Meg vagyok róla gyõzõdve, hogy nagyon sok ember van Spanyolországban amellett, hogy a katalánok szavazhassanak. Az én visszavonulásom egy különálló dolog. Az emberek véleménye nagyon különbözik, és mindenki úgy nyilváníthat véleményt, ahogyan kedve tartja. De hangsúlyozom, ha beszélünk egymással, jól alakulhat minden. Az is megfontoltam, hogy maradjak a válogatottban a világbajnokság után is. Szeretnék a lehetõ legjobban visszavonulni, és nem a hátsó ajtón át elhagyni a válogatottat. Ez a csapat és a szövetség olyan, mint egy család. Szeretném folytatni mindannyiuk miatt. Tudom, hogy vannak emberek, akik ki fognak fütyülni, de szeretném megfordítani ezt a szituációt.”

Társak véleménye

„Meg tudom érteni, hogy már elegük van ebbõl a szituációból. Ezért álltam elõ itt. Inkább kiállok és válaszolok. Azzal kapcsolatban, amit Sergio Ramosról írtak, hazugság. Nagyon jól kijövünk, ezen felül társak leszünk egy üzletben, amit korábban javasoltam neki. Csodálatos a kapcsolatom Ramosszal.”

Katalónia függetlensége

„Erre a kérdésre nem fogok válaszolni. Nem kötelezhetem el magam egyik vagy másik oldal mellett. Mi, játékosok globális termékek vagyunk. A gyerekeim kolumbiaiak, libanoniak, spanyolok és katalánok egyben. Globális emberek vagyunk. Spanyolországban van egy probléma, de párbeszéddel minden problémát meg lehet oldani.”

Twitter üzenetek

„A közösségi médiában megjelenõ üzenetek ridegebbek. Az emberek nagyon sokféleképpen tudják értelmezni ezeket. Nehéz átadni, ami Katalóniában történik ha nem vagy ott. Én nagyon különbözõ dolgokat láttam ahhoz képest, amit sejteni lehetett a televízión keresztül, és amiket azok sejthetnek, akik nem voltak ott, mert a tv azt mutatja, amit mutatni szeretne. A dolgokat kommentálni jó dolog. Egy olyan pillanatban vagyunk, amikor minden radikalizálódik. Katalónia most olyan, mint egy 18 éves, aki el akar költözni otthonról. A kormánynak két lehetõsége van: leülni beszélgetni a gyerekével, és párbeszédet kezdeményezni, vagy ezt nem csinálja, és menjen el a fia.”

Még a függetlenségrõl…

„Vasárnap megpróbáltak csinálni egy referendumot, de ezt nem sikerült száz százalékig véghezvinni. Vannak néhányan, akik meggyõzõdésem, hogy szeretnék a függetlenséget, és vannak mások is, akik úgy gondolják, hogy választásokat kell tartani, és megint mások, akik nem is szeretnék azt sem, hogy a katalánok szavazzanak. Én nem értékeltem, hogy mi az, amit én szeretnék ebben a pillanatban. Az én véleményem nem számít.”

Lopetegui üzenete és az öltözõ

„Nem volt semmilyen üzenet. Megöleltük egymás, és nem csináltunk semmit sem másként, mint más alkalmakkor. Az igaz, hogy beszéltünk arról, ami történt. Ami a legjobban fájt, az a csapattársaim témája. Megtalálják õket, pedig személyesen egyikük sem mutatta felém a rosszallását a szituáció miatt.”

A Spanyol Király üzenete

„Nem hallottam az üzenetet, és nem azért mert ne érdekelne. Játszottunk egymás között a csapattársaimmal, ezért nem tudtam meghallgatni.”