Valverde: „Iniesta pótolhatatlan”

Még nem bajnokok | A következő évre is van szerződése

Ernesto Valverde vezetőedző értékelte az aktualitásokat a Deportivo elleni, vasárnap este rendezendő bajnoki mérkőzés előtt. Amennyiben a Barça csak egy pontot is szerez, már bajnok, ám Valverde szerint nem ezen kell gondolkozni.

„Amikor elkezdődik a Liga, mindenki nulláról indul. Tudjuk, hogy az lesz a bajnok, aki a legtöbb pontot gyűjti. Mi pedig a legjobbak szeretnénk lenni. Ez a célunk, ezért próbálunk megküzdeni minden nehézséggel a kezdetek óta. Meg akarjuk nyerni a trófeát. Amikor elhódítod, minden könnyűnek tűnik, de sok munka van mögötte. Meglátjuk, hogy vasárnap sikerül-e megszereznünk a bajnoki címet.”

Iniesta

„Beszéltem vele, de ez magánügy, nem fogok beszélni róla. Ő pótolhatatlan. Nem hiszem, hogy van hozzá fogható. Ha lenne, sok tekintetben kiegyensúlyozottnak kellene lennie, de nem nagyon látok ilyen játékost. 

Öt lehetőség a bajnoki cím megszerzésére

„Legrosszabb esetben igen… de persze még nem is mienk a Liga, szóval figyelnünk kell. Még úgy is, hogy akár játék nélkül is bajnokok lehetünk (ezt még a Real Madrid meccse előtt mondta a tréner – a szerk.). Azokkal a játékosokkal, akik itt vannak, az a normális, hogy minden trófeára esélyünk van.”

A Depor sorfalat áll

„Sokat beszélnek róla. Erről az ellenfél dönt, a játékosok. Ez egy olyan téma, ami feszültséget generál, pláne, ha közvetlen rivalizálás van. Sokkal jobban érdekli az embereket az, ha valakin revánsot vehetnek, mint az, hogy megtapsolhatnak egy bajnoki címet. Ha nincs rivalizálás, minden természetesebb.”

Még nem érzi magát bajnoknak

„Az elővigyázatosság juttatott minket oda, ahol most vagyunk.”

Masia

„Az ifjúsági BL-siker a jele annak, hogy jó munkát végeznek itt. Hosszú távon olyan játékosok, mint Iniesta vagy Sergi Roberto, meg tudták szilárdítani a helyüket a csapatban.”

Jövőre is ő lesz a Barcelona edzője? 

„Mindig nagyon sokat beszélnek a vezetőedzőről, általában rendre az eredmények játszanak döntő szerepet. Ezek csak pletykák. Szerződésem van a következő évre is, és jól érzem magam itt. Az elnökség bízik bennem? Ha az elnök ezt mondja, akkor elhiszem.”

Megerőltető a Barcelona edzőjének lenni?

„Köszönöm, jól vagyok. Részemről minden rendben, elfogadható a terhelés.”

Mindent megtett, hogy Iniesta maradjon?

„Ha Iniesta annyit játszott, amennyit, akkor az azért volt, mert szerintem ez volt a legjobb a csapatnak. Nem azért tettem be a csapatba, hogy meggyőzzem. Hogy el tudom-e őt képzelni Kínában, az Egyesült Államokban vagy Katarban? Nem, de ez fog történni, és együtt kell vele élnünk.”