Ki fogja pótolni Dembélét?

Alternatívák után kell nézni | Nem poszt szerinti pótlás is szóba jöhet

Ousmne Dembélé combizomszakadást szenvedett a Getafe elleni mérkõzésen szombat délután, a vizsgálatok pedig megerõsítették, hogy 2017-ben már nem is léphet pályára. Ernesto Valverde vezetõedzõnek tehát ki kell találnia, hogyan is oldja meg a francia pótlását, aki ugyan idegesen, de ígéretesen kezdett az elsõ mérkõzésein. Nézzük, hogyan módosítja ez a tréner terveit az elkövetkezendõ négy hónapban.

Deulofeu

A saját nevelésû játékos visszatért a nyáron, ám az látszik a játékán, hogy a felkészülés elejét kihagyta sérülés miatt. Az egyéni megoldásai, cselei többségében egyelõre még nem jönnek be, valamint nem is olyan robbanékony, mint amilyen szokott lenni. Eddig hat mérkõzésen lépett pályára, és két gólpasszt jegyez.

Mellette szól ugyanakkor, hogy a hozzáállására, amire hivatkozva Luis Enrique korábban elküldte Barcelonából, nem lehet panasz. Deulofeu fegyelmezetten visszazár, kiveszi a részét a védekezésbõl és a letámadásból, ez pedig lehetõvé teszi, hogy továbbra is játéklehetõséget kapjon Valverdétõl.

Paco Alcácer

A támadó egy kisebb sérüléssel bajlódott a legutóbbi hetekben, ám a hírek szerint szó sincs komolyabb fájdalmakról. Eredeti posztja a középsõ támadó, azaz Luis Suárez pozíciója, ám Valverde már küldte õt pályára szélsõ támadóként is. Eddig három mérkõzésen kapott lehetõséget, ezeken két gólpasszt számlál.

A fegyelmezettsége és munkabírása amellett szól, hogy szóba jöhessen Dembélé alternatívájának, ráadásul amint azt a fenti szám is mutatja, nem öncélû a játéka. Egy az egy elleni játékban nem a legerõsebb, de az elmozgásaival képes lehet ezt kompenzálni.

Denis Suárez

A fiatal középpályás az elõszezonban kiváló teljesítményeket rakott le az asztalra, és ugyan a bajnokság elején nem igazán kapott sok lehetõséget, úgy tûnik, hogy ez nem szegte önbizalmát, hiszen a hétvégén nagyon fontos gólt szerzett a Coliseum Alfonso Pérez stadionban. A Getafe ellen Iniesta helyére állt be, ugyanakkor bármelyik szélen bevethetõ.

Négy mérkõzésen eddig egy gólt rúgott az idei szezonban, mellette szólhat azonban az, hogy mozgékony, pontosan tudja, hova is kell helyezkedni, illetve egy az egyben is képes levenni a védõket.

Aleix Vidal

A spanyol szélsõ jól kezdte a szezont, úgy tûnt, hogy Valverde neki szánja a jobbhátvéd pozícióját, ám Vidal védekezésbeli teljesítménye a Real Madrid ellen értékelhetetlen volt, ezt pedig a tréner is hamar észrevette. Azóta a keretbe sem került, így csupán három tétmeccsen lépett pályára eddig.

Vidal erõssége a nagy területek befutása, így betömörülõ ellenfelek ellen nem õ lesz az elsõ számú választás, ám Valverde hangsúlyozta, hogy nincs vele problémája, és számít rá, így amennyiben gyors ellentámadásokkal is operálni kíván a csapat, úgy Vidalt is bevetheti a szakvezetõ jobb oldali támadóként.

Arda Turan

A török középpályással nem számolt Valverde, hiszen sem a teljesítménye, sem a hozzáállása nem nyûgözte le. Turan közel állt a törökországi visszatéréshez, ám inkább maradt Barcelonában annak ellenére is, hogy a tréner nem számít rá.

Egyébként ideális lehetne erre a pozícióra, ám Valverde a fentiek miatt valószínûleg csak akkor fog hozzányúlni, ha elõtte még páran sérülés vagy eltiltás miatt nem lesznek bevethetõek.

Sergi Roberto

A kapusposztot leszámítva már mindenhol játszott a saját nevelésû labdarúgó, azt pedig a legkomolyabb teszten, vagyis a Real Madrid elleni Klasszikuson bizonyította, hogy jobb oldali támadóként is szenzációs teljesítményre képes. Valverde a Juventus elleni, végül 3-0-ra megnyert BL-nyitányon éppen erre a pozícióra cserélte be Dembélé helyett. Ha taktikai fegyelmezettséget valamint dominanciát akar elsõ sorban a tréner, akkor Sergi Robertóra esik majd a választása.

Legfõbb erénye, hogy amikor a csapat a labda tartásához áll fel, beljebb tud lépni a szélrõl, és be tud segíteni a játékszer járatásában. Ezen felül az ellenfél csapatrészei között megnyíló területeket is kiválóan ismeri fel, és remek ütemben mozog be oda. Össze lehet vele játszani, a szélrõl pedig már számtalan gólpasszt adott a társaknak. Ezeken felül pedig a visszatámadásnál is minõséget hoz a csapatba, hiszen középpályásként, aki képes a szûrõ poszton játszani, pontosan tisztában van azzal, hol és mikor is kell az együttesnek letámadni az ellenfelet labdavesztés után.