A Barcelonáé a világ legértékesebb kapusa és védője

Kijött CIES értékelése | Messi a második összetettben

Megérkezett a svájci székhelyű CIES Football Observatory éves riportja a legértékesebb játékosok listájával, amin több Barcelona játékos is előkelő helyen szerepel, a La Ligában pedig abszolút az élen áll a katalán klub, mivel a legértékesebb 8 játékosból 6 is barcelonai – Coutinhót is ideszámolva már. Lionel Messit a világ 2. legértékesebb játékosának tartja a CIES, míg Samuel Umtiti és Marc-André ter Stegen posztjuk legjobbjainak számítanak a 2018-as rangsorban.

A statisztikai modell összetett, több változót használ az értékeléshez, hogy minél objektívebb képet adjon egy játékos értékéről. A módszertanban számításba kerül a játékosok teljesítménye (játszott percek, gólok, gólpasszok, helyzetkihasználás, stb.), tulajdonságai (kor, szerződés, poszt, stb.) valamint valamilyen súllyal a klubjaikkal kapcsolatos adatokat is értékelik. A rangsor tehát nem arra ad választ, ki a jobb futballista, hanem a jelenlegi, alaposan elszállt árakkal mozgó piacon próbálja reálisan beárazni a futballistákat.

Ezek alapján a Barcelona legértékesebb játékosa Lionel Messi, akit 202 millió euróra taksálnak még úgy is, hogy fél év múlva már 31 éves lesz – ezzel a második helye ért oda. A top 10-ben rajta kívül nincs is játékos 30 felett, a legközelebb hozzá csapattársa, a szintén 30 éves Luis Suárez áll, akit a 14. legértékesebb játékosnak tart a szervezet 128,7 millió euróval. Az élen Neymar áll, a dobogó harmadik fokán pedig Harry Kane 213, illetve 194,7 millió eurós értékkel.

Mivel a rangsort ma délután publikálta csak a labdarúgás statisztikáival foglalkozó szervezet, így Coutinho még a Liverpool játékosaként került a listába, viszont a számok így megmutatják: a Barcelona nem is fizetett érte sokat. A brazil támadó értékét 123 millió euróra becsülték, ehhez képest a 120 millió euró, amit a hírek szerint fixen fizetett érte a Barça, nem is sok.

A listán a legértékesebb védő Samuel Umtiti lett, aki összetettben is a 25. helyen áll 101,5 millió eurós értékével, míg a legértékesebb kapus szintén barcelonai lett: Marc-André ter Stegen 96,4 milliót ér a CIES szerint.

Érdekességek még a listán:

  • Az 5 legnagyobb ligából (angol, francia, német, olasz, spanyol) a Tottenham, a PSG és a Manchester United is 2-2 játékost delegált a top 10-be
  • A top 10-ben 3 francia (Mbappé, Griezmann, Pogba), 2-2 belga (De Bruyne, Lukaku), angol (Kane, Ali) és argentin (Messi, Dybala), és egy brazil (Neymar) szerepel
  • A Premier League túlsúlya látszik a legjobbak között: 12 játékos is Angliában játszik közülük a top 20-at nézve
  • A La Liga játékosai között – ha már Coutinhót is Barcelona játékosnak számítjuk – nem találunk Real Madrid játékost. A madridiaknál Iscót tartják a legértékesebbnek, a friss aranylabdás Cristiano Ronaldo pedig csak a 49. helyre került fel
  • A legjobb spanyol játékos Álvaro Morata lett, aki a 20. helyre került 108 millió euróval

A legértékesebb játékosok bajnokságokra bontva:

Spanyolország – La Liga

Anglia – Premier League

Olaszország – Serie A

Németország – Bundesliga

Franciaország – Ligue 1

Az összesített lista: