Ter Stegen vs. Oblak: Európa legjobb kapusai

Külön csata az első és a második helyezett meccsén | Szenzációs formát futnak idén

A kapusok szemszögéből vizsgálva is pikánsnak ígérkezik a vasárnap 16 óra 15 perces kezdettel megrendezésre kerülő, az idei bajnokság kapcsán sorsdöntő fontosságú Barça – Atlético Madrid mérkőzés. Marc-André ter Stegen és Jan Oblak ugyanis nem csak a Liga legjobb kapusai közé tartoznak, hanem idén az öt legerősebb európai bajnokságból is kiemelkednek. 

Mind ter Stegen, mind Oblak a kispadon kezdték Spanyolországban, hiszen előbbi előtt Bravo, utóbbi előtt Moyá állt a kapuban. Végül azonban mindketten kiharcolták maguknak a kezdőtagságot, és olyan teljesítményt nyújtanak hétről hétre, aminek köszönhetően Európa legjobb kapusai között tartják már számon őket. Ez nem is csoda, hiszen mindkét hálóőr az összes eddigi bajnoki meccsen pályára lépett, és amíg a német 13, addig a szlovén 11 gólt kapott 26 találkozó alatt. Habár a magas színvonalú teljesítmények összekötik őket, ahogy a két csapat, úgy a két hálóőr játékstílusa is a futball két végletét testesíti meg.

Oblak inkább szeret a vonalon maradni, ahol az egyedi gyorsaságú reflexeivel rengeteg bravúrt hajtott már végre közelről leadott lövéseket hárítva. A szlovén, aki 2014 óta az Atlético keretének a tagja, idén az összes sorozatot figyelembe véve 91 alkalommal védte a kapura tartó lövéseket, csak a Ligát nézve pedig 86.57%-os mutatóval rendelkezik e téren. Ez a legmagasabb hatékonyság az öt legerősebb európai bajnokságot tekintve.

Noha ter Stegennek a kritikusai mindig felróják, hogy hiába ügyes lábbal, ha a védések terén, amit egy kapusnak igazán tudnia kell, gyengébben teljesít, ezt a számok alaposan megcáfolják idén. A német hálóőr ugyanis 90-szer tudta védeni a kapura tartó lövéseket az idei összes sorozatot figyelembe véve, míg a Ligában 85.1%-os védési mutatóval rendelkezik, ez pedig alig marad el Oblak számaitól. Sokan tartottak attól, hogy a klub által 2014-ben leigazolt kapus nem bírja majd a Katalóniában a játékosokra nehezedő óriási nyomást, ám ter Stegen e téren is bizonyított, és akkor sem veszítette el az önbizalmát, amikor eleinte még több alkalommal is hibázott.

Ami a két kapus egymáshoz való viszonyát illeti, a közelgő rangadó kapcsán nyilatkoztak egymásról, és csakis pozitív szavakkal jellemezték a másik teljesítményét. Oblak szerint ter Stegen „lábbal való játéka ideális kapussá teszi őt a Barça kapusposztjára, hiszen a katalán csapat egy olyan játékstílusban futballozik, melyben a kapusnak közbe kell avatkoznia”. Mindeközben a német kiemelte Oblak „játékstílusát és magabiztosságát. Mindig nyugalmat áraszt magából, és ezzel szerintem stabilitást ad a társainak”.