Saját nevelés nélkül 16 év után

Egy rég nem járt úton | 2012-ben még 11 saját neveléssel állt fel a 'Tito Team'

Az FC Barcelona hosszú idő, egészen pontosan 16 esztendő után először állt fel saját nevelésű játékos nélkül a Celta Vigo ellen a Balaídosban a Liga 33. fordulójában. A változás nem csak a bajnokságot tekintve ölel fel több, mint egy évtizedet, de a Bajnokok Ligájában is csak 2002-ben volt legutóbb hasonlóra példa. Mi több, 2012 novemberében még 11 saját neveléssel lépett pályára a Barça a bajnokságban.

2002. április 6-án az akkor a Carlex Rexach által vezetett katalán együttes kezdőcsapata a következőképpen nézett ki az Athletic Bilbao elleni, végül 2-0-ra megnyert bajnoki meccsen: Bonano; Reiziger, Christanval, Abelardo, Coco; Rochemback, Cocu, Luis Enrique; Rivaldo, Saviola, Overmars. Az azóta eltelt időszakban legalább egy, a Masián nevelkedett játékos mindig lehetőséget kapott a kezdőcsapatban. Ez egyben azt is feltételezi, hogy a kereten belül az arányuk olyan mértékű volt, hogy még a pihentetések alkalmával is mindig akadt egy-egy saját nevelés a csapatban a kezdő sípszó elhangzásakor.

Hogy nem véletlenről van szó, azt az is megerősíti, hogy a Bajnokok Ligájában is 16 évet kell visszamenni, hogy saját nevelés nélküli kezdőcsapatot lássunk. 2002. április 23-án a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája elődöntős párharc alkalmával Rexach a Bonano; Reiziger, Frank de Boer, Abelardo; Rochemback, Motta, Cocu, Luis Enrique; Overmars Saviola, Kluivert tizenegynek szavazott bizalmat. További érdekesség, hogy hat esztendővel ezelőtt, 2012. november 25-én Tito Vilanova akkori vezetőedző még egy teljes mértékben saját nevelések által alkotott csapatot küldött fel a pályára a Levante ellen idegenben, amit 4-0-ra végül meg is nyert a Barcelona.

Amint az látható, ez mára gyökeresen megváltozott. A jelenség mögötti okok sokrétűek, de az elmúlt évek játékospolitikája, a fizikumra való építés, valamint a tehetséggondozás koncepciójának hiánya – a Barça B az elmúlt nyáron több, mint 9 játékost igazolt, a télen pedig továbbiak érkeztek – vélhetően mindannyian szerepet játszanak.