Egy régi ismerős visszatérése: 3-0

Iniesta és Busquets diktáltak, Messi lőtt | Nem volt ilyen sima

Az FC Barcelona együttese 3-0 arányban legyõzte a Juventus csapatát a Camp Nouban a Bajnokok Ligája nyitókörének elsõ fordulójában. A katalán együttes mindvégig tudta, mit akar, ugyanakkor az elsõ játékrészben a labdavesztései után még adódtak ígéretes lehetõségek a Juventus elõtt. A szünet elõtt azonban betalált a Barça, mely a második félidõben aztán már egyértelmûvé tette a gyõztes kilétét Messi valamint Rakitic góljaival. Iniesta és Busquets szerepének újbóli felértékelõdése, mely Valverdének köszönhetõ, áldás a klubra nézve.

Alig változtatott a kezdõcsapatán Ernesto Valverde a hétvégéhez képest, csupán Dembélé került be a támadósorba Deulofeu helyett. A meccs irama a két csapat képességeihez mérten gyenge volt, de mindig akadtak hektikusabb percek is, amikor megélénkült a játék. A Juve nem kockáztatott sokat, és elsõsorban arra figyelt, hogy lehetõség szerint felállt védelemmel szemben találkozzon mindig a Barcelona, és ez az esetek többségében sikerült is. Határozott volt a letámadás, és ha ez labdaszerzést eredményezett, jöttek a gyorsabb olasz kontratámadások, amelyek többnyire veszélyesebbek is voltak, mint a Barcelona akciói.

A Barça bár dominálta a játékot, lendületet nem tudott venni az akcióihoz, így ezek többsége elhalt a tizenhatos elõterében. A katalán csapat többnyire akkor tudott helyzetbe vagy helyzet közelébe kerülni, hogy ha a Juventus elszámolta magát, elkésett vagy hibázott védekezésben, illetve akadt egy pontrúgás is, ami végül egy nagyon veszélyes Suárez-próbálkozással zárult.

A Barcelona fölénye sokszor volt meddõ, de az is igaz, hogy a csapat egységes volt, jól mozgott együtt, és a tavalyi szezonhoz képest feltûnõ volt, hogy mennyivel több lehetõsége volt a középpályásoknak, hogy ténylegesen játsszanak, és játszassák a támadókat. A félidõ utolsó percében aztán egy jó labdakihozatalt követõen Lionel Messi kiválóan játszott össze Suárezzel, akinek a lekészítését rendkívül pontosan lõtte a hosszú alsóba az argentin. 1-0, szép gól, és lélektanilag nagyon fontos találat a szünet elõtt.

Lehetséges, hogy a félidõ elõtti gól fogta meg nagyon a Juventust, mindenesetre a második félidõben már teljességgel hazai dominanciát láthatott a Camp Nou a pályán. A vendégeknek a végeredmény kialakulásig komoly helyzetük sem volt, a Barça járatta a labdát, mozgatta a Juvét, illetve labdavesztés után azonnal visszatámadott, ezek voltak a játéktervének a fázisai. Valverde mestert dicséret illeti, amiért ilyen gyorsan megértette, mit is akar látni a csapatától. 2-0, Messi ugrott ki üresen a jobb oldalon, középre adását nem tudták tisztázni a védõk, Rakitic pedig a lepattantót a hálóba rúgta.

Az újdonsült szerzemény Dembélé ezúttal több hibával futballozott, kissé idegesnek tûnt, ugyanakkor a fegyelmezettségére nem lehetett panasz, az elsõ gólból pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett a szenzációs labdaátvételével. Semedo ellenben olyan letisztultan futballozott ismételten, mintha évek óta a legmagasabb szinten és a legnagyobb nyomás alatt kellene teljesítenie.

A harmadik találat a 69. percben esett, amikor is Messi a pályafutása során másodjára tudta bevenni Buffon kapuját. 3-0, Dembélé keresztbe mozgásával terület nyílt Messi elõtt, az argentin rögtön felismerte azt, befelé cselezett, majd kilõtte a kapu hosszú sarkát. Ezek után Valverde elkezdett cserélni, beállt Paulinho, Sergi Roberto valamint André Gomes is.

A végeredmény azonban már nem változott, mert egyik csapat sem erõltette már a nagyobb iramot, valamint mert les címén jogosan érvénytelenítették Suárez találatát. A Barcelona összességében megérdemelten nyert, Valverde mester pedig gyorsan megmutatta már az idény elején, hogy ha a hangsúly a középpályán van, akkor Iniesta még bõven nem öreg, Busquets pedig nem lassabb annál, mint amennyire kilenc évvel ezelõtt volt.

Ígéretes kezdés, a Juventus legyõzését, mely története során elsõ alkalommal kapott ki idegenben a Bajnokok Ligájában 3-0-ra, már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, ugyanakkor bõven van még hova fejlõdni. Az irány azonban ígéretes, a hétvégén pedig következik a Getafe elleni, idegenbeli meccs a Ligában.

FC Barcelona – Juventus FC: 3-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
78.656 nézõ
Vezette:
Damir Skomina (szlovén)

FC Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Piqué, Umtiti, Alba; Busquets, Rakitic (Paulinho, 77′), Iniesta (André Gomes, 83′); Messi, Luis Suárez, Dembélé (Sergi Roberto, 71′).

Juventus: Buffon; De Sciglio (Sturaro, 41′), Benatia, Barzagli, Bentancur (Bernardeschi, 63′); Alex Sandro, Matuidi, Pjanic; Dybala, Douglas Costa és Higuaín (Caligara, 87′).

Gólok: 1-0, Messi (45′); 2-0, Rakitic (56′); 3-0, Messi (69′).