Messi: 1000 gól labdarúgóként

Újabb mérföldkő a karrierjében | Klub és válogatott szintű statisztika

Az argentinnek az élete mindig is a gólszerzésről szólt, akár kisgyerekként Rosarióban, akár Barcelonában vagy az argentin válogatottban. A hivatalos honlap számításai alapján Lionel Messi a Deportivo elleni mesterhármasát követően már ezer gólos a pályafutása során klub, illetve nemzetközi szinten összesen.

Hat éves korában kezdődött

Lionel Messi 1987. június 25-én született, pályafutását pedig a szülővárosa csapatának, a Newell’s Old Boys ifjúsági akadémiáján kezdte. A kis argentin 1994 áprilisában debütált, méghozzá nem akárhogy, négy gólt lőtt mindössze hat éves korában. Mielőtt a Barçába igazolt volna, illetve egészen pontosan mielőtt a híres, ’87-es barcelonai generáció tagja lett, már 234 gólt lőtt a Newell’s Old Boys csapatában.

Katalóniában aztán az U13-as csapatban kezdte, és egészen a B csapatig lépkedett fel a szamárlétrán. Mielőtt debütált volna a felnőtt csapatban, 105 gólt ért el az utánpótláscsapatok színeiben. Végül pályára léphetett a nagy csapatnál is, és 2005. május elsején, az Albacete ellen Ronaldinho ragyogó gólpasszát követően egy ügyes mozdulattal átemelte az ellenfél kapusa fölött a labdát, ezzel megszerezve első gólját az FC Barcelona felnőtt csapatában.

Azóta 683 mérkőzésen 583 gólt lőtt – beleértve a barátságos meccseket is – a gránátvörös-kék mezben, így vált a klub legeredményesebb, és a világ valaha volt egyik, ha nem a legjobb játékosává.

A válogatottban is megy neki

Karrierje többi gólját az argentin nemzeti válogatottban érte el – hozzásegítve őket két Copa América, illetve egy világbajnoki döntőhöz -, egészen pontosan 61-et 123 mérkőzésen, ezzel nem csak a klubjában, hanem a válogatottjában is ő a legeredményesebb játékos.

Ezen kívül az U20-as csapatban jegyez még 18 gólt, többek között megnyerve az ifjúsági világbajnokságot, illetve kettőt szerzett az olimpiai csapatban is, mielőtt megnyerték 2008-ban az olimpiai döntőt.

A hivatalos honlap végül hozzáteszi, hogy Messi további 23 gólt szerzett jótékonysági meccseken is a karrierje során, ám ezek nincsenek beleszámolva a fenti statisztikába.