Kellemes sportdélután: 7-0

Messi mesterhármast szerzett az Osasuna ellen | Könnyed siker

Az FC Barcelona feledtette a Valladolid elleni múlt heti vereséget, és élénken, nagy játékkedvvel gyõzte le otthon 7-0-ra az Osasuna együttesét a Camp Nouban a Liga 28. fordulójában. Messi mesterhármast szerzett, Iniesta és Tello óriási gólt lõttek, a maradék két találaton pedig Pedro és Sánchez osztoztak. A Barça a nagy arányú gyõzelmével remekül hangolt a jövõ heti Klasszikusra, ami dönt majd a katalánok bajnoki esélyeirõl.

’Tata’ Martino vezetõedzõ kisebb meglepetésre kihagyta a kezdõcsapatából Cesc Fábregast és Neymart, helyettük Pedro és Sánchez léphettek pályára, valamint a sérülés miatt a keretbõl kimaradó Piqué helyét Bartra foglalta el a szerda esti Bajnokok Ligája találkozóhoz képest. A katalánok ehhez a mérkõzéshez teljesen máshogyan álltak hozzá, mint az egy héttel ezelõtti, Valladolid elleni összecsapáshoz, ez már az elsõ percekben megmutatkozott.

A Barça élénken és frissen mozgott, és ami a legszembetûnõbb különbség volt a múlt heti vereséghez képest, hogy a játékosok ténylegesen futottak, így számos szemkápráztató összjátékot és három pazar gólt láthatott a barcelonai publikum. Hogy ehhez mennyiben járult hozzá az Osasuna gyengébb teljesítménye, ez kérdõjel, de ez semmit sem von le a katalánok érdemeibõl, sõt, vélhetõen inkább a Barcelona teljesítményétõl függött az, hogy a vendégek milyen teljesítményre voltak képesek a Camp Nouban.

A nyolcadik percben ugyan Oriol Riera betalált Valdés hálójába, de a találat lesrõl született, így Teixeira Vitienes játékvezetõ érvénytelenítette azt. A vezetést a 19. percben szerezte meg a Barcelona, méghozzá Messi révén egy szép akció végén. 1-0, Alexis adta be a labdát a jobb oldalról, Messi finoman beletette a lábát a játékszerbe, és így az a kapu hosszú oldalába gurult. Két perccel ezután Jordi Alba kényszerítõzött Iniestával a tizenhatos bal oldalán, a felfutó hátvéd középre adását pedig Sánchez helyezte a bal alsóba. 2-0, gyönyörû összjáték után a chilei támadó megszerezte idei 17. bajnoki gólját.

Helyzetekbõl volt bõven a második gól után is, Iniesta, Xavi és Pedro is gólt szerezhetett volna, ráadásul volt, hogy Messit csak az utolsó védõk egyike tudta megállítani a kapu elõtt. Mindenesetre a félidõ 3-0-s hazai vezetéssel zárult, miután a 34. minutumban Andrés Iniesta káprázatos gólt ragasztott a bal felsõbe. 3-0, késõn léptek ki a spanyol középpályásra, aki nagyjából 20 méterrõl, ballal lõtte ki a hosszú felsõt.

A második játékrészben természetesen a hamar kialakult különbségnek köszönhetõen amúgy sem magas iram még alacsonyabb fokozatú lett, noha szép összjátékok, helyzetek és egyéni megoldások még így is akadtak szép számmal. Az Osasuna is tudott elvétve veszélyeztetni, Alba óriási hibája után például az 52. percben Oriol Riera szerezhetett volna gólt, ám inkább beadta a játékszert, ahol a védõk tisztázni tudtak.

A katalánok továbbra is nagy kedvvel támadtak, Alba visszagurításából Iniesta lõhetett az 51. percben, Andrés Fernández azonban védeni tudott. Pedro elõtt is adódott lehetõség, ám a támadó egy parádés cselsorozat végén az oldalhálóba lõtt. A negyedik találat az argentin Messi nevéhez fûzõdik, aki az ötösön belülrõl lõtt a kapuba a 62. percben. 4-0, a vendég védelem határozatlanságát használta ki Iniesta és Messi, elõbbi visszagurította a labdát az argentinnak, aki a kapuba küldte a játékszert.

’Tata’ Martino közben a 60. percben lehozta a pályáról elõbb Xavit, akit Song váltott, majd beküldte Sánchez helyére a fiatal Tellot a 77. percben. A spanyol támadó pedig ha már beállt, nem tétlenkedett, és a 78. perben megszerezte a katalán csapat ötödik gólját is. 5-0, Tello befelé húzott a bal oldalról, némi szerencsével nála maradt a labda, amit fantasztikusan – Thierry Henry hasonló góljaira emlékeztetve – a kapu hosszú oldalába tekert.

A mérkõzés végén sem hagyták a nézõket unatkozni Messiék, és három percen belül kettõt is rúgtak. 6-0, Iniesta ugratta ki Alvest a 88. minutumban, a brazil már az átvételével becsapta a védõjét, majd középre adott, Messi az ötösön átvette a játékszert, majd a kapuba helyezett. Elképesztõ technikai kvalitásokat láthattunk néhány másodpercen belül. A 91. percben pedig szintén Messi és Alves játszottak össze a tizenhatoson belül, az argentin azonban ezúttal Pedrohoz passzolt, aki a kapuba helyezett, szintén az ötösön belülrõl. 7-0, kellemes sportdélután a Camp Nouban.

Martino célja az volt, hogy a csapat feledtesse a Valladolid ellen magáról kialakított képet. Ez sikerült, és jól hangolt a gárda a Real Madrid elleni, jövõ hétvégén rendezendõ, a katalánok bajnoki reményeirõl döntõ Klasszikusra.

FC Barcelona – Osasuna CF: 7-0 ( 3-0 )
Barcelona, Camp Nou

66.213 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

FCB: Valdés, Alves, Bartra, Mascherano (Adriano, 81’), Alba, Busquets, Xavi (Song, 60’), Iniesta, Alexis (Tello, 77’), Messi, Pedro.

Osasuna: A. Fernández, Oier, Loties, Arribas, Damiá, R. Loe, F. Silva, Á. Cejudo, Roberto Torres (Punal, 69’), Armenteros (Lobato, 61’), Oriol Riera (Acuna, 83’).

Gólok:  1-0, Messi (19’); 2-0, Alexis (21’); 3-0, Iniesta (34’); 4-0, Messi (62’); 5-0, Tello (78’); 6-0, Messi (88’); 7-0, Pedro (90’).