Xavi: a legenda, a csapat esze

Szenzációs karriert tudhat maga mögött | 17 esztendõ | Videó

Eljött a nap, mikor Xavi Hernández távozásáról kell írnunk. Ez még akkor sem könnyû, ha az ember nem érzelgõs típus, mert Xavi mindent megtestesített, amirõl az FC Barcelona szól. Akkor sem távozott, amikor még nem hittek benne, és akkor sem távozott, amikor már nem hittek benne. A pályán a csapat esze, a játék irányítója volt, az, aki diktálja a ritmust, az öltözõben pedig Puyol mellett az a vezér, akié az utolsó szó. 
 
Xavi 11 évesen került a Masiára, és mint minden gyereket, akit felvesznek a klub utánpótlásképzõ központjába, nagyon tehetségesnek tartottak. Mint minden gyerek esetében azonban, nála is eljött az a korszak, amikor kezdték megkérdõjelezni a képességeit, ráadásul ez a korszak egybeesett a klub legrosszabb idõszakával, amikor is éveken keresztül egy trófeát sem nyert a csapat, a vezetõség pedig a felelõtlen játékospolitikájával hatalmas adósságba vitte a klubot. 
 
Éppen a fentiek miatt testesíti meg Xavi mindazt, ami az FC Barcelona. Ez a klub nem tökéletes, de hisz egy játékrendszerben, hisz egy játékstílusban, még akkor is, ha a józan ész azt diktálná: írja más a kottát, ezek a hangok már nem úgy szólnak, ahogy kellene. Xavi maradt a karrierje elején, és történelmet írt. Xavi maradt a karrierje végén, 2014 nyarán is, és esélye van ismét történelmet írni: a Barça lehet az egyetlen olyan klub a világon, mely történelme során kétszer is triplázni tud. 
 
Xaviról rengeteget lehetne írni. Manolo Sanchis, a Real Madrid korábbi játékosának egyetlen mondata viszont ezernyi szót is felölel:
 
Ha definiálnom kellene a labdarúgás fogalmát, de nem használhatnék szavakat, elegendõ lenni csak azt nézni, ahogy Xavi játszik.”