Megint Messi: 3-1

Neymar megtörte a gólcsendjét | Suárez a 100. gólját szerezte

Az FC Barcelona együttese 3-1-ra legyõzte hazai pályán a Copa del Rey nyolcaddöntõjének visszavágóján az Athletic Bilbao csapatát az odavágón elszenvedett 2-1-s vereség után, így kvalifikálta magát a negyeddöntõbe. A katalánok már kétgólos elõnyre is szert tettek a második félidõ elején, ám a Bilbao az elsõ kapura tartó lövésébõl szépített, fontos idegenbeli gólt szerezve. Ekkor egy kicsit megingott a katalán gépezet, ám ismét jött Messi, aki a 2017-es év harmadik összecsapásán is betalált szabadrúgásból, így a katalánok örülhettek a végén.
 

Nem esett neki a Barcelona az Athleticnek a mérkõzés elején, pedig az odavágó teremtette szituációból következhetett volna látványosabb offenzíva is. Luis Enrique hiába küldött gyepre egy kifejezetten erõs csapatot, benne az MSN-nel, Iniestával, Busquets-cel, a védelemben Umtitivel és Piquével, a Barça eleinte szenvedett. Ernesto Valverde edzõ kiválóan kidolgozott letámadásával a Bilbao irányította a játékot, miután a Barcelona képtelen volt akár csak egyetlen akciót is végigvezetni, és láthatóan szenvedett az egész pályás presszing miatt. 

Ez egyrészrõl a Bilbao érdeme volt, másrészrõl a Barcelona gyengesége. A katalán csapatnál ugyanis nem volt elégséges a labda nélküli mozgás, márpedig csak úgy lehetett volna a kemény letámadás közepette némi folyamatosságot adni a játéknak, és megtartani a labdát, ha sokkal több a mozgás, a besegítés. Ez hiányzott, ahogy a fantázia is az elõre játékból, így nagyon hosszú ideig csak egy Suárez lesgól miatt hördülhetett fel a Camp Nou közönsége – amit egyébként jogtalanul vett el a katalán együttestõl Gil Manzano játékvezetõ.   

Eljött aztán a 35. perc, amikor a nagy középpályás verekedésbõl, ütközéstengerbõl Messi valahogy kiszabadult, kiugratta a baloldalon Neymart, aki ballal is pontosan adott középre, Suárez pedig kapásból kilõtte a hosszú sarkot az ellentétes irányban mozgó Iraizoz mellett. 1-0, ez volt az egyetlen kapura tartó lövés az egész elsõ félidõben mindkét kaput figyelembe véve, ez azonban gólt ért, és ezzel vezetett is a Barcelona. Ami Suárezt illeti, ez volt a 100. gólja a 120. meccsén a gránátvörös-kék mezben.

A szünet után hamar jött a második gól is; Neymar húzott el a balszélen, bejutott a tizenhatoson belülre, és a már földön fekvõ Bóveda felrúgta. A tizenegyest Neymar nem túl magabiztosan, de értékesítette: 2-0! A brazil 1.024 perc után szerzett ismét gólt idén, igaz a találkozót megelõzõ átlaga a gólpasszok terén impozáns, hiszen meccsenként 0.8 asszisztot jegyez. Ehhez a számhoz jött hozzá az elõkészítése az elsõ gólnál valamint a jogtalanul érvénytelenített találatnál is õ adta az utolsó passzt.

A Barcelona kezdte átvenni az irányítást a második találat megszerzésével, amikor hidegzuhany érte. 2-1, Saborit érkezett a hosszún egy beadásra, Sergi Roberto nem figyelt eléggé, így a baszk támadó a kapuba fejelt, Cillessen tehetetlen volt. A kapott gól érzékelhetõen megfogta a hazai csapatot, Busquets például egy ízben egészen hajmeresztõ módon adta el a játékszert a saját tizenhatosa elõtt, de ezt leszámítva az Athletic továbbra sem nagyon lõtt kapura.

A katalánok aztán felocsúdtak, ismét irányították a játékot, és jöttek a helyzetek is már, ám ezek értékesítése továbbra sem a csapat egyik fõ erõssége. Neymar és Suárez nagyon aktívak voltak, de a kapu elõtt nem voltak eléggé határozottak, sõt egy ízben még Alba is ígéretes helyzetbe került, de õ sem volt eléggé pontos, és Gorka ölébe lõtte a labdát.

Ki más jelentette volna a különbséget ismét, mint Messi, aki ezúttal is szabadrúgásból tudott betalálni Gorka kapujába. 3-1, a baszk portás a sorfal mögé várta a játékszert, az argentin azonban visszalõtte azt a rövid oldalra. Szenzációs egyéni teljesítmény, Messi mindhárom idei mérkõzésen betalált pontrúgásból.

A hátralévõ idõben a Barcelona lezárhatta volna a párharcot, volt óriási lehetõsége Luis és Denis Suáreznek is, de a hatékonyság a régi maradt, így maradt a 3-1 is mint végeredmény. A Barcelona ezzel továbbjutott, és kvalifikálta magát a negyeddöntõbe.

Ezen a meccsen Enrique csapata szakaszosan már képes volt egyszerre dominálni és helyzeteket kialakítani, ám az elsõ félidõ elsõ felében mutatott játék valamint a tény, hogy a Bilbao elsõ kapura lövése rögtön gól lett, jelzés értékû, és mutatja, hogy még mindig van hova fejlõdni.

FC Barcelona – Athletic Club de Bilbao: 3-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou

71.455 nézõ
Vezette:
Gil Manzano

FC Barcelona: Cillessen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Busquets, Rafinha (Rakitic, 79’), Iniesta (Arda Turan, 89’); Messi, Suárez és Neymar (Denis Suárez, 87’).

Athletic Club: Iraizoz; Bóveda, Etxeita (Elustondo, 30’), Laporte, Balenziaga; Beñat, San José; Saborit (Susaeta, 79’), Sabin (Aduriz, 46’), Eraso és Williams.

Gólok: Suárez (35′), Neymar (48′ tizenegyesbõl), Messi (79’) illetve Saborit (51′)