2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
ENRIQUE JÖVŐJE BIZONYTALAN, DE KI KÖVETHETNÉ? | EDZŐJELÖLTEK, ELSŐ RÉSZ
Sampaoli, a pragmatikus idealista
Baranyai Tamás | 2017. 02. 20., 09:08
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Luis Enrique Martínez vezetőedző hónapok óta gondolkozik a jövőjén , és egyáltalán nem biztos, hogy meghosszabbítja a nyáron lejáró szerződését. Az egyesület a támogatásáról biztosította a trénert, és vár a válaszára májusig bezárólag . A párizsi kudarc után aztán az sem biztos, hogy lesz mérlegelési lehetősége Luchónak, hiszen a klub a hírek alapján fontolgatja az elküldését . Így vagy úgy, a tendenciózus problémák megléte miatt egyre valószínűtlenebb, hogy a következő idényben is Luis Enriquének hívják majd a Barça vezetőedzőjét. Többrészes sorozatunkban bemutatunk néhány potenciális jelöltet, akik kinevezésében bőven van fantázia. Az első rész főszereplője nem más, mint a Sevilla dél-amerikai mestere, Jorge Sampaoli. 

Az argentin mester napjaink egyik feltörekvő trénere a nemzetközi színtéren. A chilei nemzeti csapattal egyedülálló stílusban futballozott, úgy, ahogyan csak nagyon kevesen, ezáltal sokak elismerését kivívta a különleges játékfelfogással. Egy dél-amerikai tréner esetében viszont mindig adódik a kérdés, hogy mennyire tudja a tudását egy másik kultúrában és egy magasabb színvonalú környezetben a gyakorlatba átültetni.

Mielőtt erre rátérnénk, egy rövid áttekintést adunk Sampaoli pályafutásáról. A Sevilla jelenlegi trénere még 19 esztendősen kettős lábtörést szenvedett, így labdarúgó karrierje ezen a ponton szerte is foszlott. Sampaoli ezután nem döntött rögtön az edzői hivatás mellett, megviselte az, hogy fel kell hagynia az aktív labdarúgással. Ebben az időszakban dolgozott pénztárnokként egy kereskedelmi bankban, valamint néha a falu bírójává lépett elő Casildában. Az, hogy végül mégis visszatért a labdarúgás világába, Bielsának köszönhető, aki 1990 és 1992 között a Newell’s Old Boys trénere volt.

Sampaoli alázatáról mindent elmond az, hogy hajlandó volt az álma szertefoszlása után pénztárnokként dolgozni. Miután azonban rátalált Bielsára mint az ideáljára a futballban, még jobban kirajzolódott az egészséges emberi oldala mellett a győztes jelleme. Amikor Bielsa az argentin válogatott szövetségi kapitánya lett, Sampaoli képes volt több mint 350 km-t utazni, hogy láthassa, hogyan tart edzést Bielsa. Ráadásul a tréningek nem voltak minden esetben nyilvánosak, ilyenkor 400 méterről egy távcsőn keresztül figyelte a pályán folyó munkát. Eközben amatőr együtteseket már edzett, a Newell’s tartalékcsapatát azonban akkor kapta meg, amikor a klub vezetői tudomást szereztek arról, hogy a trénert elküldték a kispadtól egy meccsen, de a kerítés mögött, egy fa ágai mögé elbújva, napszemüveget viselve adta az instrukcióit tovább.

Az emberi oldal és a győzni akarás mellett további pozitív tulajdonsága a tanulni akarás. Saját költségén európai körútra ment Sampaoli a 2000-es években, hogy olasz, spanyol és holland edzésmódszereket figyeljen meg. A tréner költségvetése azonban igencsak feszes volt, és akadt olyan nap, amikor a hajléktalanok között aludt egy-egy téren.

Az argentin állomások után perui, ecuadori és chilei időszakok következtek, a nagyobb ismertséget végül klubszinten az Universidad de Chile egyesületénél végzett munkája hozta meg, ahol csaknem mindent – Copa Sudamericana, Clausura és Apertura címek – megnyert, ezt az elismertséget pedig csak megsokszorozta a chilei nemzeti csapat élén végzett munkája.

Sampaoli – Pep Guardiolához vagy éppen jelenlegi segítőjéhez, Juanma Lillóhoz hasonlóan – tehát Marcelo Bielsa „tanítványaként” jellemezhető. Bielsa a proaktív, magas intenzitású futball szerelmese, egy idealista, aki nem hajlandó feláldozni az elveit a siker érdekében, és csapatai rendre mély letámadással, az ellenfél térfelén szerzett labdákkal és háromszög alakú passzsávok kialakításával jellemezhetőek. Bielsa, aki 2011 és 2013 között a Bilbao mestere volt, nem egyszer átlag feletti iramra kényszerítette a Barcelonát, ugyanakkor ennek köszönhetően rendre kijött a két csapat játékosai közti minőségbeli különbség. Ezeken a meccseken a Bilbao ugyanúgy akarta a labdát, mint a Barcelona, ugyanúgy megpróbálta megtartani azt, mint a katalán csapat, mindezt akkor, amikor Pep Guardiola volt az együttes trénere.

Hiába vall Sampaoli is sok mindent magáénak Bielsa felfogásából, honfitársával ellentétben a Sevilla jelenlegi trénere egy bizonyos pont felett sokkal gyakorlatiasabb, és pragmatikusabb célok is vezérlik. Az alapstílus kőbe van vésve, másképpen a szintén idealista Lillo valószínűleg nem lenne a segítője, ugyanakkor Sampaoli hajlandó alkalmazkodni az ellenfélhez.

Erre tökéletes példa a chilei válogatottnál valamint a Sevillánál végzett munkája. Mindkét helyen a vezérelvek ugyanazok, és ezt módosítja a tréner az aktuális keretére szabva, nevezetesen a labdát a védőharmadban és a középpályán akarja birtokolni, a támadójátékot pedig olyan közvetlenné és vertikálissá akarja tenni, amennyire csak lehetséges. Guardiola – Cruyff után – azt vallja, hogy ha nincs az ellenfélnél a labda, akkor nehezen kaphatsz gólt, és ez a kiindulópontja Sampaoli stratégiájának is, aki a labdabirtokláson keresztül akarja kontrollálni a meccseket.

A pragmatizmusa azonban éppen abban nyilvánul meg, hogy amennyiben az ellenfél egészen biztosan megnyerni a labdáért folytatott küzdelmet, úgy hajlandó e téren visszavonulni, és alkalmazkodni az ellenfélhez. A chilei nemzeti csapat élén ennek tökéletes példája volt a 2014-es világbajnokságon a spanyolok elleni mérkőzés, ahol Chile csak 37%-ban birtokolta a labdát, ám összességében teljesen megérdemelten nyert 2-0-ra a csoportkörből búcsúzó, regnáló világbajnok ellen.

Sampaoli a múltban egy alkalommal így foglalta össze a labdabirtokláshoz fűződő viszonyát: „Egyik nap elmentem egy kocsmába, ahol megismerkedtem egy hölggyel. Egész éjjel beszéltünk. Nevettünk, flörtöltünk egymással, számos italra meghívtam. Reggel 5 órakor egy srác bejött, karon ragadta, a mosdóba vitte, ahol szeretkeztek, majd együtt távoztak. Ez ugye nem számít, mert én voltam vele több időt aznap este.”

Alkalmazkodási képességét mutatja azonban az is, ahogyan Leo Messit semlegesítette a chilei nemzeti csapat a két válogatott meccsén a Copa América fináléjában. Messi ellen rendre a két végletben gondolkodnak az edzők: nem kap külön őrzőt a támadó vagy szoros, egyéni emberfogással követi őt a kijelölt játékos. Sampaoli ezt a két elemet ötvözte, amikor is Aránguiz feladata csakis Messi követése volt, míg Valdívia és Medel voltak kijelölve arra, hogy a Messi körülötti területet lezárják.

Sampaolival kapcsolatosan alapvetően az lehet a kritika, hogy a szenvedélyességét látva túlságosan is az elvei vezérlik, ami egy bizonyos ponton túl – ahogy az Bielsa európai karrierjében látható - megkötheti az ember kezét. Erre a fentiek alapvető cáfolatot adtak. A másik pont az európai tapasztalatlansága lenne, ám a Sevilla idén nem csak eredményes, de felismerhető stílus mentén is játszik, aminek a megvalósítása az egyik legnehezebb feladat az edzői szakmában. A Ligában a harmadik az andalúz csapat mindössze két egységgel lemaradva a Barcelona mögött, míg a Bajnokok Ligájában a Leicester City ellen lép pályára a nyolcaddöntő első felvonásán. Mindezt az első európai idényében, így ez aligha lehet hátrány.

A Sevilla idén átlagosan 57%-ban birtokolja a labdát, és meccsenként 12.4 lövést ad le az ellenfelek kapujára, mindeközben a Barcelona hasonló mutatói 62%-on illetve 16.6 lövésen állnak a ’Whoscored’ adatbázisa alapján. A különbség nem számottevő, pláne, ha figyelembe vesszük a két keret támadói közti minőségbeli különbséget. Ahogy azt már említettem, Sampaoli jelenlegi segítője nem más, mint az a Juanma Lillo, akit Pep Guardiola, a Barcelona történelmének egyik legjobb vezetőedzője az egyik legnagyszerűbb és legnagyobb tudású edzőnek nevezett, akitől saját elmondása alapján is sokat tanult. Sampaoli tehát amellett, hogy a katalán egyesület játékstílusához nagyon közel álló, támadó felfogással rendelkezik valamint egyben pragmatikus is, azzal az edzővel dolgozik nyár óta, aki közvetve hozzájárult a katalán egyesület történelmének legszebb időszakához.

Hogy Sampaoli elmozdítható-e a Sevillából? Egyértelműen igen. Az argentin tréner lojalitását és elkötelezettségét ugyan jelzi, hogy a nyáron – a sevillai kontraktus aláírása után – megkereste őt az Argentin Labdarúgó-szövetség a kapitányi poszt betöltésére, ám maradt Andalúziában. Ez azonban nem keverendő azzal, hogy Sampaoli – a legnagyobb trénerekhez hasonlóan – rövid távra tervez, figyelembe véve a professzionális futball eredményelvűségét és egyéb szempontokat is, mint például a sportigazgatóval és a klubvezetéssel való összhang megléte.

Nem tudom, mit hoz a jövő. Jelenleg boldog vagyok itt, egy hullámhosszon vagyok a sportigazgatóval, és komoly célokért küzdök. Meglátjuk majd” – így az argentin tréner, aki kulcsfontosságúnak nevezte Monchi sportigazgató szerepét. A Sevilla sikerkorszakának fő letéteményese azonban már tavaly nyáron távozni akart a klubtól, és a spanyol média értesülései szerint idén nyáron Rómába teszi át a székhelyét. Ha pedig ő távozik, Sampaoli is átgondolhatja a sevillai projektet – pláne, ha az a klub hívná, melyben honfitársa, Leo Messi is futballozik.

Messit edzeni egy álom, igen. Mindig is mondtam, hogy az argentin nemzeti csapat irányítása minél inkább vonzó azzal, hogy testközelből figyelhetném őt. Messit edzeni tehát nagy vágyam, de ez nem csak rajtam múlik” – reagált a múlt nyári történésekre Sampaoli, és adott egyben némi útmutatót arra vonatkozóan is, hogy miként viszonyulna egy esetleges barcelonai megkereséshez.

A Sampaoliról készült portré főként a ’Süddeutsche Zeitung’ valamint a ’These Football Times’ anyagain nyugszik.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu