2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
ENRIQUE JÖVŐJE BIZONYTALAN, DE KI KÖVETHETNÉ? | EDZŐJELÖLTEK, MÁSODIK RÉSZ
Tuchel, a német Guardiola
Baranyai Tamás | 2017. 02. 20., 09:10
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Luis Enrique Martínez vezetőedző hónapok óta gondolkozik a jövőjén, és egyáltalán nem biztos, hogy meghosszabbítja a nyáron lejáró szerződését. Az egyesület a támogatásáról biztosította a trénert, és vár a válaszára májusig bezárólag. A párizsi kudarc után aztán az sem biztos, hogy lesz mérlegelési lehetősége Luchónak, hiszen a klub a hírek alapján fontolgatja az elküldését. Így vagy úgy, a tendenciózus problémák megléte miatt egyre valószínűtlenebb, hogy a következő idényben is Luis Enriquének hívják majd a Barça vezetőedzőjét. Többrészes sorozatunkban bemutatunk néhány potenciális jelöltet, akik kinevezésében bőven van fantázia. A második rész főszereplője nem más, mint a Borussia Dortmund trénere, Thomas Tuchel.

Ha az első részben ismertetett argentin Sampaolira azt a jelzőt adtam, hogy a nemzetközi futball egyik feltörekvő edzője, akkor ezek a jelzők egész pontosan ráillenek a német Tuchelre is. A BVB trénere ugyan világbajnokságon – ellentétben dél-amerikai kollégájával – még nem szerepelt, de ezen tapasztalat hiányát valamilyen mértékben ellensúlyozni tudja a tény, hogy évek óta a Bundesligában dolgozik.

Folytatva az első rész felépítését, mielőtt rátérnénk Tuchel edzői hitvallására, röviden ismertetnénk a tréner eddigi életútját. A jelenleg 43 esztendős tréner nyolc másodosztályú német bajnoki mérkőzésig vitte játékosként, amikor is egy porcsérülés miatt fel kellett hagynia a professzionális labdarúgással. Ezután egy kocsmában dolgozott, közben közgazdaságtant hallgatott, amiből le is diplomázott.

A mainzi sikerkorszak előtt a Stuttgartnál valamint az Augsburgnál volt egy-egy időszaka a fiataloknál valamint a tartalékcsapatnál, ezeken a helyeken dolgozott másod- és vezetőedzőként is. Mainzba aztán 2008 nyarán érkezett, az ifi csapattal megnyerte a bajnokságot, majd 2009-ben rögtön meg is kapta az esélyt az első keret irányítására, mely éppen ekkor jutott fel a Bundesligába. A mainzi csapattal háromszor is az első tízben végzett, noha a tehetségesebb játékosait minden egyes nyáron elvitték a Bundesliga vagy Európa nagyobb csapatai – a számtalan név közül elég csak André Schürrlére vagy Lewis Holtbyra gondolni. 2014 nyarán Tuchel aztán lezárta a mainzi korszakot, egy évig sehol nem dolgozott, majd a BVB irányítását vette át. Érdekesség, hogy Mainzban is és Dortmundban is Jürgen Klopp volt az elődje.

Tuchelt a német Pep Guardiolának hívják szülőhazájában. Ralf Ragnick, a jelenleg a feljutóként a Bundesliga második helyén álló RasenBallsport Leipzig sportigazgatója, aki Tuchel edzője volt az SSV Ulmnál, amikor az kénytelen volt befejezni a karrierjét, így beszélt róla: „Thomas egy hatalmas edzőtehetség, aki rendkívül intelligens, nagy ambíciói vannak, jól bánik a játékosaival, kommunikatív, ezáltal tudja kezelni a médiát, valamint taktikai szempontból az összes hangszeren képes játszani.” Ragnick szerint Tuchel már játékosként is érdeklődő volt, nagyon sok döntés háttere iránt érdeklődött, és együtt gondolkodott az edzőivel, mit is lehetne az adott szituációban tenni.

Ha a Guardiolával való hasonlóság nem is tűnik fel rögtön, újabb párhuzamosság az alkalmazott játékstíluson túl az, ahogy Tuchel a csapat nélküli szezonját eltöltötte. Mint fentebb látható, 2014 nyarán távozott Mainzból, de a Dortmundot csak 2015 nyarán vette át. Időközben egy londoni matematikussal találkozott, hogyan lehetne a játékosok edzésmódszereit úgy megváltoztatni, hogy a megfelelő fizikai és szellemi terhelés mellett hamarabb és hatékonyabban regenerálódjanak a futballisták a mérkőzések között. Emellett egy röplabdacsapatnál is vendégeskedett, hogy megnézze: vajon bizonyos elemeket be lehet-e építeni a sportágból egy futballcsapat menedzselésébe. Amint az ismeretes, Guardiola a New Yorkban töltött évében egyetemi órákat hallgatott, valamint többek közt Garri Kaszparov világhírű sakkmesterrel találkozott ugyanazon célból kifolyólag: fel tud-e valamit hasznosítani az adott sportág tudásállományából a labdarúgás területén. Napjaink futballjában, ahol egyre több mérkőzés van, és egyre kevesebb időn belül egyre több rangadót kell játszania egy csapatnak, a regenerációnak és a hatékonyság növelésének jelentős szerepe van.

Edzői ars poeticáját röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy Tuchel célja nem más, minthogy olyan környezetet teremtsen, melyben a játékosai ki tudják bontakoztatni a képességüket. Egy edző – a német tréner felfogása alapján - meccs közbeni szerepe minimális, ellenben a felkészülésben kardinális jelentőséggel bír. A már említett Schürrle, aki előbb Mainzban volt a játékosa, majd jelenleg a Dortmundban játszik a kezei alatt, mondta róla azt, hogy „Tuchel úr rengeteg követel tőlünk. Ugyanakkor nagyon sokat is ad és segít nekünk – amennyiben mi, játékosok 100%-osan elkötelezzük magunkat a közös célok mellett”.

Egy vezetőedző számára, aki tisztában van a motiváció fontosságával és komplexitásával, egyértelmű, hogy máshogy kell kollektíven és máshogy kell egyénileg a játékosokhoz szólni. Még egy homogénebb csapaton belül sem ugyanaz a cél vezérli az összes játékost, így amennyiben egy tréner ugyanazt a hatást akarja elérni az összes játékosánál, nevezetesen azt, hogy egy irányba húzzák a csapat szekerét, úgy teljesen máshogy kell közelíteni az egyes személyek felé. Tuchel ezzel tisztában is van, és alapvetően háromféle típusra osztotta fel még korábban a mainzi keretét: vannak a kíváncsiak, akik mindig valami újat akarnak kipróbálni. Ezek a játékosok például ki akarják deríteni, hogy egy adott rúgásfajta a Bayern München ellen is eredményes lesz-e vagy sem. Aztán vannak az úgynevezett kapcsolatkeresők, akik szeretnek a csapathoz tartozni, és abban lelik örömüket, hogy a csapatnak tudnak segíteni. Végül, de nem utolsó sorban léteznek az agresszív labdarúgók abban az értelemben, hogy ők mindig több pénz vagy nagyobb elismertség után vágynak.

 „Minden meccs új feladatokat rejteget a számodra, ami új megoldásokat kíván” – így Tuchel az egyik sajtótájékoztatóján arról, hogy ő nem a bevált recept elvét vallja. Rendkívül innovatív tréner, aki ugyan az alapstílust lefekteti, azt meghatározza, ugyanakkor a stílus adta kereteken belül maximálisan kihasználja az alternatívákat, amennyiben úgy véli, hogy a csapat érdeke azt kívánja. Csak azért nem vet el egy felállást vagy személyi cserét, mert a régi megoldás már bevált. Mindezt úgy, hogy természetesen tisztában van azzal, hogy egy állandó magra egy csapatnak szüksége van.

Tuchel remekül menedzselte azt 2015 nyara óta Dortmundban, hogy a Klopp vezetése alatt ismét világhírű márkává, csapattá előlépő Borussia a pályán dominánsabb és kezdeményező legyen, vagyis ne csak nyerjen, hanem erőltesse rá az akaratát az ellenfélre. Tuchel a már említett magra – Hummels, Mhitarjan és Gündogan – építve azt a Barcelonához is közel álló pozíciós játékot honosította meg Dortmundban, mellyel a Dortmund a tavalyi idényben végig üldözni tudta a Bayernt, és végül közvetve hozzájárult, hogy a bajorok 88 ponttal zárják a bajnokságot. A pozíciós játékon belül Tuchel főleg az ellenfél védekező csapatrészei közötti területek kiaknázására helyezi a hangsúlyt, valamint a gyors oldalváltásokra.

Megszállottan aprólékosnak írják le az őt ismerők, aki – mint már említettük – rengeteget követel, és ha nem azt látja viszont, amit kér, akár az oldalvonal mellől is képes ordítva számon kérni a játékosait. Ezzel szemben viszont ott áll az a Tuchel, aki képes beismerni a hibáit, és a mérkőzések után feltenni a kezét, hogy ezúttal ő hibázott. Ez már átvezet a csapattal való kapcsolatához is, melyben egyszerre közvetlen és empatikus, majd követelő és nyers is. Meg tudja nyerni a kulcsjátékosokat magának, de egy bizonyos távolságot fenntart. Erre példa a hétközi Benfica – BVB találkozó a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első felvonásán, amikor lecserélte Pierre-Emerick Aubameyangot a támadó kihagyott tizenegyese után, a döntést pedig azzal indokolta, hogy „a játékos testbeszéde nem arra utalt, hogy a hátralévő időben drasztikusan feljavuljon a játéka”. Ebből nem csak a játékosokkal való kapcsolatát illetően vonhatunk le következtetéseket, de azzal kapcsolatosan is, hogy a játékosok testbeszédét értelmezni tudja, azt hasznos információnak tekinti. Ezzel igazolja azt, miért is hívják sokan labdarúgó tanárnak, egy akadémikusnak, aki állandóan továbbképzi magát.

Tuchel lenne a német Guardiola? Ezt majd az idő eldönti, bár nem is kell neki feltétlenül Pep Guardiolának lennie ahhoz, hogy további sikereket érjen el. Az mindenesetre tény, hogy Guardiola a példaképe, többször is találkozott már vele. Még a Mainz edzőjeként a csapatát is elvitte Barcelonába, hogy megismerjék, milyen is az élet, a nyomás egy nagy klubon belül. Ezen felül a szabadsága alatt is Münchenbe utazott, hogy Peppel eszmét cseréljen futballról, taktikáról, a csapat menedzseléséről vagy éppen formaidőzítésről. Magát a barcelonai viszonyokat nem ismeri úgy, mint az egyesület egy-egy korábbi labdarúgója – például Ronald Koeman vagy Eusébio Sacristán - , ugyanakkor a barcelonai Pep Teamet a legapróbb részletig ismeri, ezzel együtt pedig nagy tudás birtokában van a Cruyff által képviselt játékstílusról és a klub filozófiájáról. A csapatain nem csak ez a stílus látszik, de az is, hogy nem dogmákban gondolkozik, és egy meccs alatt akár két-három alkalommal is hadrendet vagy taktikát vált.

Legújabban az Arsenal kapcsán merült fel a neve, mint Arséne Wenger utódja a nyártól. Akármerre is viszi az útja, a Dortmund idei bajnoki szereplése, melyben a fent említett három kulcsember távozott, a helyüket pedig nagy tehetségek, ám éretlen játékosok vették át, ne tévesszen meg senkit a képességeit illetően. Aki látta a BVB Real Madrid elleni csoportmeccseit, az pontosan tudja, milyen jól felkészített együttessel találta magát szembe a Bajnokok Ligája jelenlegi címvédője. Az pedig már vitathatatlanul a legmagasabb szint.

Thomas Tuchel portréja főként a ’These Football Times’, a ’Bundesliga.de’, a ’DerWesten’ valamint a ’DieWelt’ anyagain nyugszik.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu