A Madrid segít, de a Barça nélkül nem megy

Bajnoki esély csak jobb játékkal van | Vasárnap bizonyíthatnak

Szerdán este a Barcelona kivételesen pihent, nem úgy a Real Madrid, mely lejátszotta elsõ elmaradt mérkõzését, a Valencia elleni idegenbeli találkozót még decemberbõl. Az eredményt bizonyára sokan tudják, 2-1-re gyõzött a tragikus õsz után tavaszra éledezõ Valencia, ami azt jelenti, hogy a Barcelona játék nélkül négy pontra csökkentette a hátrányát – ami a vesztett pontokat illeti.

A bajnoki tabellán továbbra is egy pont a Barcelona hátránya, ami abban az esetben lehet négy pont, ha a Madrid a késõbbiekben megnyerné a Celta Vigo elleni, szintén idegenbeli bajnokiját. Ha még csak a négy ponttal számolunk is, nyilvánvalóan mindenki azt mondaná, hogy a bajnokság nyílt, még akkor is nyílt lenne, ha jóval kevesebb forduló lenne hátra a Ligából.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerû. Az idei Real Madrid nem egy különleges csapat, de nem is rossz csapat, és meg fogja nyerni a bajnokságot teljesen megérdemelten, ha a Barcelona nem kaparja össze saját magát, nem rakja össze ismét a saját játékát, nem emlékeztet jobban a játéka a korábbi évekre.

És ha sikerül is ezt elérnie, képes-e vajon a Barcelona kiegyensúlyozott lenni? Mert a Ligát mindig az nyeri – teljesen megérdemelten -, aki 38 forduló alatt a legjobb, a legkiegyensúlyozottabb. Ebbõl a szempontból pedig különösen rossz szezont fut a Barcelona, igazán belegondolva az is jókora meglepetés, hogy csak négy ponttal veszített többet eddig a Madriddal szemben úgy, hogy még meccseken belül is ingadozik a csapat teljesítménye.

Magyarán örülni lehet annak, hogy csökkent a hátrány a Madriddal szemben, de nem sokáig. A bajnokságot megnyerni kell, és nem abban bízni, hogy mások elveszítik, mert nem fogják. Ez annál is inkább aktuális, mert vasárnap délután a Barcelonának a Vicente Calderónban van fellépése az Atlético Madrid ellen. Márpedig ez egy olyan meccs, ahol nagyon-nagyon jól kell játszani ahhoz, hogy sikerüljön gyõzni. Ahogy a Király Kupában egy félidõ erejéig már sikerült januárban. Ez a meccs akár vízválasztó is lehet, de persze nem is egyszer 90 percen fog múlni.

Most vasárnap a Barcelona elfogadhatja a lehetõséget, hogy visszaszáll-e a küzdelembe. Esély most van, talán még több is lesz, de a Barcelonának kell megnyerni a meccseit és ezáltal a bajnokságot is.