Juventus – Barcelona: a párharc kulcsai

Klasszikus olasz erények | Csak egységesen lehet továbbjutni

A Barcelona és a Juventus párharcával megismétlõdik a 2014-2015-ös szezon Bajnokok Ligája döntõje az idei negyeddöntõben, és ahogy az a finálé sem volt könnyû, ez a két meccs is olyan nehéznek ígérkezik, amilyen nehéz szokott lenni általában egy jó olasz csapattal találkozni. Mert a Juventus évek óta a legjobb olasz csapat, és az idei szezonban is tiszteletet parancsolóan teljesít.

Massimiliano Allegri csapata nyerte az elmúlt 5 Scudettót, és szinte biztos, hogy az ideit is meg fogja nyerni. A Juve erõssége a stabil védekezésben, és a gárda taktikai felkészültségében, rugalmasságában rejlik, amellett, hogy klasszis támadójátékosok is akadnak. Figyelemre méltó adat, hogy az idei szezonban a Juve a 8 BL meccsén mindössze 2 két gólt kapott Barzaglival, Bonuccival és Chiellinivel a hátsó alakzatban. Ez talán a legjobban összeszokott, legtapasztaltabb védelem Európában, kiegészítve a kapuban Buffonnal, amivel Messiék baja is meggyûlhet.

A Juve ereje nem az egyénekben, hanem az egységében rejlik. Stabilitás, rend, és a játékrendszer folyamatos változtatása – ha a helyzet úgy kívánja. Klasszikus olasz recept. A Juventus erénye, hogy könnyen áll át különbözõ formációkra, de a 3-4-3 mellett a 3-5-2-es szisztéma a leggyakoribb. Allegri edzõ kiválóan játszik a kártyáival, ahogy a csapatot elhagyó húzóembereket is sikerült tökéletesen spórolnia. Pirlo, Pogba vagy Morata nem hiányzik az idei Juvéból, a csapat legalábbis nélkülük is kiválóan szerepel.

A középpálya jobb oldalán a Barcelonából nyáron távozó Daniel Alves mellett bevethetõ Cuadrado is, a baloldalon Álex Sandro, középen Khedira, Pjanic és Marchisio játszanak. A támadósorban két argentin, Paulo Dybala és Gonzalo Higuaín mellett a horvát Mandzukicsra számít elsõsorban a tréner. Higuaínt mindenki jól ismerheti a madridi korszakából, Dybala pedig nyilvánvalóan a jövõ nagy játékosa, erõs gólszerzésben, kombinatív játékban és egy az egyben is, nem véletlenül szeretné leigazolni õt számos nagy klub.

A Juventusnál vannak erõsebb keretek Európában, de egységgel ezeket a különbségeket könnyen el tudja tüntetni a torinói gárda.

Mire kell nagyon figyelnie a Barçának?

Elsõsorban arra, hogy az igazság órájában legyen ott a pályán testben és lélekben, nem úgy, mint Párizsban. Ezen felül lényeges, hogy a Juventus csapatként az igazi, egységes, rendezett, együtt dolgozik mind a 11 játékos. Ebben a tekintetben a Barcelonának nem szabad jelentõsen alulmaradnia, az a fajta egység, amit például az Atlético Madrid elleni idegenbeli bajnokin mutatott a Barcelona, itt is szükséges lesz a sikerhez.

A Juventus igazán a középpályán erõs, feltehetõ, hogy a Barcelonának létszámban is fel kell vennie majd a harcot a zebrákkal, tehát 3-4-3-ban kell felállnia, ellenkezõ esetben ezt a harcot küzdelem nélkül is elveszíti.

Végezetül pedig szükség lesz türelemre és pontosságra a támadásoknál, mert ha egy csapat 8 meccs alatt mindössze 2 gólt kap Európában, az ért a védekezéshez, ami ellen a recept a Barcelonának éppenséggel megvan, csak a döntõ pillanatban kell tudni alkalmazni is.