2017.10.20 | Vendel napja van
Főoldal > Labdarúgás
2018-BAN JÁR LE A SZERZŐDÉSE, MÉG NEM HOSSZABBÍTOTT | SZIMBOLIKUS ÜGY
Iniesta: a Juve szívesen látná a soraiban?
Baranyai Tamás | 2017. 05. 23., 18:30
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     
Az FC Barcelona korszakos alakjai közé sorolható Andrés Iniesta még nem hosszabbította meg a 2018-ban lejáró szerződését, holott nyílt titok, hogy Barcelonában szeretné befejezni a pályafutását. A 'Corriere della Sera' olasz napilap szerint a Juventus tárt karokkal várná. Mit is jelent ez a valójában?
 

Iniesta jelenlegi szerződése 2018-ban jár le, a felek a spanyol lapok értesülései szerint már hónapokkal ezelőtt megkezdték a tárgyalásokat, ám egyezség egyelőre még nem született. Természetesen benne van az is, hogy Iniesta az utolsó szerződéshosszabbítására készül, és szeretne még valamelyest utoljára javítani a kontraktusának a feltételein, ám ennek ellenére is gyanítható, hogy a lojalitásából fakadóan nem ő a legkeményebb tárgyalófél, akivel a klubnak szembe kellett néznie az évek során.
 
Akkor miért nem hosszabbított még a klub legendájának számító, Puyol visszavonulását és Xavi távozását követően a csapatkapitányi karszalagot és a vezér szerepét egyszerre átvevő Iniesta? A koncepció. Nem akarjuk a távozó Luis Enriquét ismét a kereszttűzbe venni, annak a látszatát meg pláne szeretnénk elkerülni, hogy a hétvégi eredmények tükrében rögtön megrohamozzuk a spanyol trénert, bár utóbbi nehezen elképzelhető, hiszen akkor is kritizáltuk, amikor éppen Király Kupát nyert a csapat.
 
Ki más jelentkezne be Iniestáért, mint a Juventus
 
Massimiliano Allegri korunk egyik legjobb vezetőedzője. Nem azért, mert a Juventus tükörsimán, percre pontosan megtervezett, az ellenfélhez és a saját erősségeihez egyaránt alkalmazkodó taktikával bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Azért a korunk egyik legjobb trénere az olasz, mert össze kell hasonlítani a jelenlegi csapatát Pirlóval és nélküle. 
 
Amikor Andrea Pirlo és Paul Pogba is a keretében volt, akkor - ahogyan azt a Barcelona ellen BL-döntőn is láthattuk 2015 júniusában - , Pirlo és Pogba mellett ott volt Vidal és Marchisio. Nem véletlenül, hiszen habár mind az olasz, mind a francia fegyelmezett labdarúgók, akikre lehet számítani védekezésben, egyáltalán nem ez az erősségük. Magyarán szólva, ha védekező stílusban akarsz játszani átengedve a kezdeményezést az ellenfélnek, Pirlo és Pogba védekezésbeli hiányosságait kompenzálni kell.
 
Ezzel szemben vessünk egy pillantást a mostani Juventusra. Nincs Pirlo, nincs Pogba, de senki sem vette át az olasz karmester valamint a francia klasszis szerepét egy az egyben. Miért? Mert senki nem képes rá azon a szinten, a jelenlegi Juventusban, ugyanabban a szisztémában. Ellenben háromvédős rendszerre váltott Allegri, a két szélső védőjének támadó és védekező feladatokat rendre ad, középen pedig Khedira és Pjanic felelősek azért, hogy a labda a megfelelő időben a megfelelő helyen érkezzen Dybala és Alves lábára. Se Pjanic, se Khedira nem Pirlo szerepét vették át. Nem is lennének rá képesek, a korábban a Barçába még Guardiola által is csábított Pirlo világklasszis volt a karmesteri pozícióban. 
 
Ellenben - hiába két klasszis, Pirlo és Pogba távozása - a Juventus még jobb csapat lett, mint amilyen volt két esztendővel ezelőtt. Az ok pedig a fentiekben rejlik. Dani Alves megmutatta még Barcelonában is, hogy a rosszabb meccsei ellenére képes ő feljavulni, ha akar illetve ha a csapat úgy van kialakítva, hogy az erényeit domborítsa ki, ne pedig a hiányosságait. 
 
Ugyanez a helyzet Iniestával. Amint azt már számtalanszor megírtuk, Enrique kiválóan ráérzett arra, hogy 2014 nyarán közvetlenebb játékstílusra van szüksége a Barcelonának, a csapat pedig élvezte azt, amit csinál. Minden rendszernek vannak azonban hiányosságai, az pedig egyértelmű volt, hogy hiába az első történelmi év, Iniesta csak alkalmazkodik az új rendszerhez, de ficánkolni már távolról sem tud majd benne. Az ellenfelek pedig előbb-utóbb feltérképezik azokat a pontokat, ahol ezek az anomáliák léteznek, vagyis Enriquének és Unzuénak lépniük kellett volna ennek az ellensúlyozására. Ha úgy vesszük, léptek is, de az a döntés nagyon nem vált be, éppen a Juventus árazta be Torinóban. 
 
Ez az anyag nem azért született, mert Iniesta távozására nagy esély mutatkozik. Ha a klubvezetés csak minimális ambíciót és minimálisan elvárható sportszakmai irányvonalat prezentál Iniestának és az ügynökének, a klublegenda maradni fog.
 
Szimbolikus azonban, hogy pont a Juventus jelentkezik be érte. Allegri tudná használni még a mai, "idősebb" Iniestát is. 

 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 21. Szombat (20:45)
Liga, 10. forduló
TV: Paulaner Sörház | Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu