Teljesen megérdemelt madridi siker: 1-3

Magabiztos fõvárosi elõny a visszavágóra | Valverde vereséggel debütált

Az FC Barcelona együttese 3-1-es vereséget szenvedett a Camp Nouban a Spanyol Szuperkupa elsõ felvonásán az õsi rivális Real Madrid ellen. Összességében kiegyenlített küzdelmet hozott a mérkõzés, ám a Madrid kész, érett csapat tele klasszisokkal, míg a Barcelona néhány poszton jelentõs minõségbeli hátránnyal küzd. Piqué öngóljával szerzett vezetést a Madrid, ezt még Messi egalizálta büntetõbõl, ám végül Cristiano Ronaldo és Asensio bombagóljaival a madridiak kényelmes elõnnyel várhatják a visszavágót. A portugál egyébként az összecsapás utolsó perceiben a kiállítás sorsára jutott.

Nem ilyen bemutatkozást tervezett Ernesto Valverde a tétmeccseket tekintve, hiszen a katalán gárda összességében véve sima, 3-1-es vereséget szenvedett a bajnoki címvédõ és regnáló Bajnokok Ligája-gyõztes Real Madrid ellenében. A spanyol tréner a támadósorban Deulofeunak szavazott bizalmat, a többi csapatrészben pedig azok kezdtek, akiket elõzetesen várni lehetett a kezdõcsapatba.
 
A találkozó ismét igazolta azt, ami már évek óta zajlik: a legjobb középpályások most már Madridban futballoznak. Iniesta túl van már a csúcsán, és nem tudja azokat az egy az egy elleni párharcokat megnyerni, amik a támadóharmadban nagyon hiányoznak, Busquets pedig hiába klasszis, egyedül kevés. Ami azonban még szomorúbb: hiányzik egy irányító, mert Rakitic nem az, a horvát pedig szemmel láthatóan szenvedett vasárnap este.
 
Valverde ugyanis tényleg igyekszik visszatérni a gyökerekhez, a csapat egységként mozgott, és ez az elsõ félidõben többnyire mûködött is, mert a Madridnak nem voltak komoly helyzetei. Ugyanakkor támadásban rettentõen hiányzik egy szervezõ játékos, aki diktálja az ütemet, valamint az sem segített, hogy Aleix Vidal élete egyik leggyengébb teljesítményét nyújtsa a Madrid ellen. Védõpárharcot nem nyert meg, a támadójátékban pedig a kiharcolt szögletek voltak a legjobb megoldások a spanyol szélsõtõl.
 
Az elsõ félidõ tehát kiegyenlített játékot hozott, akadtak ígéretes lehetõségek mindkét kapu elõtt, de alapvetõen mindkét együttes stabil tudott maradni. A második játékrészben aztán Vidal védekezésbeli sebezhetõségét már kihasznátla a Madrid, Marcelo ment el a szélen, a beadásába pedig Piqué szerencsétlenül ért bele, a labdát ezzela kapuba juttatva. 0-1, egyéni szinten balszerencse, mert Piqué magabiztos teljesítményt nyújtott ezen kívül, másrészt csapatszinten a jobb oldalt számtalan alkalommal meg tudta bontani a Madrid Isco és Marcelo révén.
 
A Madrid stabil lábakon állt, és egy kicsit meg is elégedett az eredménnyel, amire aztán késõbb majdnem rá is fázott. A Barcelona ment elõre, de hiányzott a letisztult csapatjáték valamint az egyéni minõség: Deulofeu támadópárharcot nem nyert, Rakitic és Vidal alig választottak jó megoldást, Iniesta pedig a tõle megszokott varázslatot most nem tudta prezentálni a pályára. Egy erõsen vitatható büntetõ révén aztán mégis összejött az egyenlítés. 1-1, Suárez kereste a kontaktust Navas kapussal, a játékvezetõ megítélte a tizenegyest, amit Messi értékesített is.
 
A Barça az egyenlítés után kis híján a vezetést is megszerezte, majd mire berendezkedtek volna az utolsó tíz percre a felek, a csereként beszálló Cristiano Ronaldo óriási gólt rúgott a bal felsõ sarokba. 1-2, labdavesztés után nagyon gyorsan végigvitt egy támadást a Madrid, a portugál befelé cselezett, majd Piqué mellett a hosszúba lõtt, ter Stegen tehetetlen volt. Ronaldót aztán a 82. percben kiállította a játékvezetõ, miután egy újabb kiugratásnál a földre került Umtiti mellett, a játékvezetõ pedig szimulálásnak minõsítette az esést, így második sárga lappal kiállította a portugált.
 
Az utolsó percekben tehát emberhátrányba került a Madrid, ám ez sem akadályozta meg a fõvárosiakat, hogy még egy bombagólt lõjenek. 1-3, újabb gyors ellentámadás, ezúttal Asensio lépett ki, majd lõtt kegyetlenül a tizenhatoson belülre érve a rövid felsõbe. A Madrid teljesen megérdemelt gyõzelmet aratott, mert ugyan a meccs kiegyenlített volt, de Zidane csapata pontosan tudta, mit akar játszani, és ahhoz meg is voltak a minõségi játékosai.
 
Valverde mester tehát rosszul kezdett, de nem csak neki, a vezetõségnek is rengeteg dolga lenne még a keret megfelelõ kialakításával. Visszavágó szerdán este 23 órakor, már Madridban.
 
FC Barcelona – Real Madrid: 1-3 ( 0-0 ) Barcelona, Camp Nou 89.514 nézõ
Vezette: De Burgos Bengoetxea
Barcelona: Ter Stegen, Aleix Vidal ,Piqué, Umtiti, Jordi Alba, Busquets, Rakitic (Alcácer, 83′), Iniesta (Sergi Roberto, 67′), Messi, Deulofeu (Denis Suárez, 58′), Suárez.

Real Madrid: Keylor Navas, Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Isco, Kovacic (Asensio, 67′), Bale (Lucas Vázquez, 80′), Benzema (Cristiano Ronaldo, 57′).

Gólok: 0-1, Piqué (öngól, 49′); 1-1, Messi (büntetõbõl, 76′); 1-2, Cristiano Ronaldo (80′); 1-3, Asensio (89′).

Kiállítva: Cristiano Ronaldo (82′).

A mérkőzés összefoglalója: