2017.09.23 | Tekla napja van
Főoldal > Labdarúgás
MÉG NEM HOSSZABBÍTOTT | PROBLÉMÁK A KLUBNÁL... | INTERJÚ
Iniesta: "Nem tudtam volna ezt elképzelni..."
Baranyai Tamás | 2017. 08. 21., 13:13
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Andrés Iniesta, akinek a szerződése 2018-ban lejár, és még nem hosszabbította azt meg, interjút adott a spanyol ’El País’ napilapnak, mely augusztus 19-én, szombaton jelent meg a sajtótermék online felületén. Iniesta elárulta: erőteljesen gondolkozik a jövőjén az egyesületnél tapasztalható folyamatok miatt, de szó esett játékstílusról, az idei évről, átigazolási piacról valamint Ernesto Valverde vezetőedzőről is.

A Barça játékosainak a hátán a nevük helyett a ’Barcelona’ felirat lesz látható vasárnap este, illetve a #totsSomBarcelona hashtag is helyet kap a felületen. Milyen következtetéseket von le a merényletből, illetve hogyan lehet felkészülni ezek után egy mérkőzésre?

Nagyon kemény pillanat ez, sajnos mindenkinek a környéken keresztül kell ezen mennie. Sok minden eszedbe jut ilyenkor, sok mindent érzel, de a lényeg, hogy maradj erős, máskülönben a félelem lesz úrrá rajtad, ez pedig a jövőre nézve nem jelentene jót. Az ilyen merényletek alkalmával eszmélünk rá a szolidaritás fontosságára, illetve a biztonsági személyzetek jelentőségére, akik az életünket védik.

Visszatérve a játéktérre, azt mondják: Iniesta a stílus védelmezője…

Nagy megtiszteltetés számomra, ha valaki így gondolja, hiszen itt nőttünk fel, ezt tanították nekünk, és voltunk olyan szerencsések, hogy hosszú éveken keresztül ebben a stílusban futballozhattunk az első csapatban. A stílus pedig nagyon sikeres volt, rengeteg trófeát adott nekünk. Busi, Geri és Messi szintén részesei voltak ennek a folyamatnak, ez pedig szerintem olyasvalami, amit meg kell tartani.

Mik a benyomásai az előttünk álló idényről?

Mint bármelyik másik szezon előtt, ugyanolyan motivált vagyok, hogy ismét nyerjünk valamit. További cél, hogy azt a tiszteletet és megbecsülést, amiben részesültünk hosszú évekig, visszaszerezzük.

A legnagyobb ellenfelük a Real Madrid. Mitől olyan jó ez a csapat?

Fantasztikus együttesről van szó, ahol a világ legjobb futballistái játszanak. Hangsúlyoznám azonban, hogy a mi célunk megnyerni mindazt, amit az elmúlt szezonban nem tudtunk.

Nehéz megemészteni a Spanyol Szuperkupában elszenvedett vereségeket?

Fájdalmas volt, hiszen a szezon első trófeáját veszítettük el, ugyanakkor tény, hogy nagyon hatékonyak voltak. Minden egyes vereség kételyt ébreszt benned, pláne, ha azt a Madrid ellen szenveded el. Továbbá mindenki tisztában van azzal a helyzettel, amiben vagyunk immáron jó néhány hete, de a célunk nem lehet más, mint újra jól teljesíteni.

Hogyan képzeljük el azt a beszélgetését Valverdével, melyben a barcelonai jövőjéről volt szó?

Nem volt konkrét indok, amiért leültünk beszélgetni. Beszéltem vele, mint mindegyik más edzővel, akinek a kezei alatt eddig dolgoztam. Ilyenkor a legfontosabb kérdés, hogy a tréner milyen szerepet szán neked a csapaton belül. Az én szerepem pedig továbbra is az, hogy a csapat egyik játékosa legyek, egy fontos eleme.

Iniestának szüksége van a törődésre?

Minden egyes játékos örül annak, ha értékelik, megbecsülik és tisztelik. Én mindig is éreztem itt a kedvességet és a tiszteletet az irányomba, efelől nincs is kétségem. Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy ennél a klubnál nem szabad tiszteletlennek lenned azokkal szemben, akik az életüket adták a gránátvörös-kék mezért. Ennek sosem szabadna megtörténnie, ám néha az az ember érzése, hogy ebbe az irányba mennek a dolgok…

Legyünk őszinték: tényleg reális esély volt arra, hogy elhagyja Barcelonát?

Egyelőre még nem hosszabbítottam… Jelenleg számos olyan érzés kavarog bennem, melyekkel eddig sosem találkoztam, de úgy hiszem, ez normális egyébként. Ez egy olyan szituáció, melyet három éve el sem tudtam volna képzelni… Mondhatjuk, hogy tervezem a jövőmet, noha előtte sosem tettem ilyet.

Nem volt a segítségére Luis Enrique rotációs rendszere illetve a sérülései sem. Néhányan már azt mondták, hogy egy óráig sem képes már a pályán lenni egy-egy meccsen…

Nem tudom, miket mondtak a médiában, de a tréner azért így osztotta be a játékperceimet, mert meg volt győződve arról, hogy ez a legjobb mind a csapat számára, mind nekem – függetlenül attól, hogy én ezzel egyet értettem-e vagy sem. Úgy gondolom viszont, hogy az elmúlt három évet nagyon jónak értékelhetjük, még akkor is, ha a legutóbbi esztendő nem volt az igazi. A főnököt mindig is nagyon tiszteltem, de természetesen voltak dolgok, melyeket máshogyan láttam.

Sokkal nehezebb megérteni az edzői döntéseket, amikor egy játékos már bizonyította a képességeit?

Attól függ, hogyan gondolkozol. Én mindig is abból indultam ki, hogy a vezetőedző nem ellened dolgozik. Számtalanszor beszéltem vele, és sokszor megfogadta a tanácsomat. Nagyon jó kapcsolatom volt Luis Enriquével, és úgy hiszem, hogy minden viszonylag jól működött.

Nem is arra gondoltunk, hogy felemeli a hangját, vagy kiabálva ellenzi a döntéseket…

Nem vagyok ilyen. Nem is akarok konfliktust generálni a csapaton belül. Inkább előnyben részesítem a konstruktív vitát annak érdekében, hogy fejlődjünk. Ugyanakkor a verseny éltet, igaz? Ahhoz, hogy ennyi évet eltölthess ennél a klubnál, muszáj versenyző típusnak lenned. Ez az, amit a legkisebb korosztálytól kezdve átélsz, hogy mindig nyerned kell, és ez beléd ivódik. Az is igaz viszont, hogy különböző formákban jöhet felszínre.

Az együttes csapatkapitányaként érzi annak a szükségét, hogy megbízzon Valverde személyében és a játékstílusában?

Igen, de… Azok, akik már régóta itt vannak, egy bizonyos módon játszanak, és értik a futballt. Az összes vezetőedző tudja ezt. Éppen ezért keresnek bizonyos típusú trénereket a Barcelona kispadjára. Természetesen ezen felül a vezetőedzőnek hoznia kell a személyiségét magával, valamint új ötletekre is szükség van. Valverdéről mindenki tudja, hogy a csapatai felismerhetőek, szóval reméljük, hogy minden marad a régiben.

És az a Barcelona, melynek több saját nevelésű játékosa van az első keretben, mint a B csapatban, felismerhető?

Ez egy összetett téma, hiszen az elmúlt években a kivételből csináltunk rendszert. Ugyanis 8-9 saját nevelésű játékossal játszani a Bajnokok Ligája fináléjában nem normális. Nem arról van szó, hogy erre a Barcelona nem képes, hanem arról, hogy erre senki sem képes. Néha összekeverik a szezont a fazonnal… Mert úgy tűnhet, hogy ezt könnyű elérni, ám pontosan az ellenkezője igaz, roppant nehéz kinevelni ennyi klasszist. A klub azonban ennek ellenére sem változhat, hiszen amennyiben rendelkezünk egy értékrendszerrel, az pontosan az lenne, hogy ne veszítsük el a bizalmat a fiatalokban, akik itt nőttek fel. Néha bölcsebb dolog a házon belül keresgélni, mintsem arra a piacra támaszkodni, melyben az utóbbi időben erőteljes infláció tapasztalható.

Az átigazolási piacon őrült viszonyok uralkodnak?

Úgy tűnik, igen. Abnormális összegekről van szó. Persze ha ezeket kifizetik, az nyilánvalóan azért van, mert megtehetik…

Szintén sokkal könnyebb távozni, ha valaki nem itt nőtt fel. Megérti Neymar távozását?

Mindenki a saját sorsának a kovácsa, és azt választja, ami szerinte a legjobb a számára. Ez ilyen tiszta. Ha nem akarok itt lenni, akkor távozom. Ezt nem lehet azzal magyarázni, hogy ha saját nevelés lenne, akkor még 10 évet itt maradt volna. Ezt választotta, ehhez nem lehet többet hozzáfűzni.

Hogyan érintheti a csapatot Neymar távozása?

Mint már mondtam, a stílus nem változik. Meglátjuk, hogyan zárul majd ez a hónap, kik fognak érkezni. Ezek után elemzhetjük, mennyi esélyünk lehet. A játékunk azonban mindig is az egyensúlyról és a dominanciáról fog szólni, egységben kell mozognunk. Amikor ezektől az elvektől eltávolodtunk, mindig is szenvedtünk.

És az is előnyös lenne, ha az Ön közelében lenne a labda, ugye?

Igen, de nem azért, mert én a játékszert állandóan magamnál akarom tudni, hanem azért, mert labdával mindenki kevesebbet szenved.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Szeptember 23. Szombat (20:45)
Liga, 6. forduló
TV: Paulaner Sörház | Sport 2
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu