Célkeresztben: Rafael Márquez

PORTRÉ

A Barcelona egyik legsokoldalúbb játékosa Rafael Márquez. Eredeti posztja középsõ védõ, de a hátsó alakzat jobb oldalán is megállja a helyét. Az idei szezonban védekezõ középpályásaink sérülése miatt Rijkaard mester ezen a helyen szerepelteti a mexikóit a mérkõzések nagy részén – teljes sikerrel. A Getafe elleni meccsen pedig még be is talált Sanchez Broto kapujába, tehát a góllövés sem idegen számára.

Pályafutását az Atlas Guadaljara csapatában kezdte, ahol alig 17 évesen bemutatkozott a mexikói bajnokságban, s három évvel késõbb leigazolta az AS Monaco. Hamarosan az európai kupaporondon is bemutatkozott (1999. szeptember 16-án a St. Johnston ellen az UEFA Kupában). 2000-ben a hercegség csapatával megnyerte a bajnokságot, ezen felül a liga legjobb védõjének is megválasztották. Ebben a nagyszerû Monacóban is kiváló játékosok voltak a társai: Barthez, Trezeguet, Gallardo, Simeone, Sagnol, Riise, Prso és a mostani csapattárs Giuly, csak hogy a leghíresebbeket említsük.

Csapatával döntõs volt 2001-ben a Francia Ligakupában, és 2003-ban már meg is nyerte a sorozatot. A mexikói nemzeti csapat tagjaként játszott a 1999-es, 2001-es és 2004-es Copa Americán, valamint az 1998-as és a 2002-es Világbajnokságon is.

2003. július 9-én igazolta le a Barcelona. Õ a Klub történetének elsõ mexikói játékosa. Beilleszkedése azonban nem ment zökkenõmentesen. Az elsõ szezonjában nem volt vele elégedett Rijkaard, ezért kevés lehetõséget kapott. Távozásáról szóló hírek is napvilágot láttak, s egyesek a Lazioval hozták hírbe. Az idei évadban viszont megmutatta, hogy nélkülözhetetlen eleme a Barcának. A sok sérülés miatt kerülhetett a kezdõcsapatba, s rögtön bejátszotta magát a kezdõ tizenegybe. Igaz, nem eredeti pozíciójában, hanem a védekezõ középpályás helyén, de itt talán még jobb teljesítményre is képes, mint a védelem tengelyében.

Márquez kiváló adottságokkal rendelkezõ hátvéd, aki jól átlátja a játékot, valamint nagyszerûen fejel. Nem jön zavarba, ha a támadásokat kell segítenie, s távoli szabadrúgásai is nehéz feladat elé állítják az ellenfél kapusait. 

A mexikói válogatott alapembere a következõ szezontól kezdve alapemberré lépett elõ. Megbízható és egyenletes teljesítményével elnyerte a szakmai vezetés teljes bizalmát. A 2005/06-os szezonban a védelem egyik alappillére volt, a BL-ben pedig rendre kimagaslót nyújtott. Puyol mellett a legkiegyensúlyozottabb tagja volt a hátsó alakzatnak, és ha kellett védekezõ középpályásként is maradandót nyújtott. A két bajnoki címbõl és a BL-gyõzelembõl tevékenyen kivette a részét. A 2006/07-es szezon egy kicsit halványabbra sikerült, de a következõ évadban újfent megbízhatóan teljesített. Frankie távozása után is maradt a csapatnál, és Pep Guardiola bizalmát is elnyerve maradt a védelem egyik oszlopa.

Adatlap

Teljes neve: Rafael Márquez Álvarez
Születési hely: Zamora (Mexikó)
Születési idõ: 1979. február 13.
Magasság: 182 cm
Testsúly: 74 kg
Eddigi klubjai: Atlas Guadaljara (1996-1999); AS Monaco (1999-2003); FC Barcelona (2003-)
1. meccse a Barcában: 2003. szeptember 2. (Barcelona-Sevilla 1:1)
Bajnoki mérkõzései: 177/8
Barcelonában lejátszott összes meccse: 177/8
Válogatott meccsek: 83/9

Írta: H. PetI