Guardiola: Érzem, hogy felkészült vagyok

Bemutatták a trénert

Azok után, hogy a Barcelona B vasárnap sikeresen följutott a harmadik vonalba, Josep Guardiola idei feladatai véget értek, s immár a Barcelona elsõ csapatára koncentrálhat. A katalán edzõt Joan Laporta és Txiki Begiristain bemutatták a sajtó elõtt, aki minden fõ elképzelését részletesen ismertette a közvéleménnyel. Így elhangzott, hogy Ronaldinhóval, Decóval és Eto’óval nem számol a csapatnál, illetve, hogy nagyobb hangsúlyt fog helyezni a fegyelemre, mint tette Frank Rijkaard.

Guardiola még a kérdések elõtt, egy hosszú monológgal nyitott, melyben elsõsorban a jelenlegi helyzetrõl ejtett szót.

„Köszönöm a bizalmat, amit megszavaztak nekem, nem csak azt, amit most kaptam, hanem már azt is, amit tavaly, hogy átvehettem a B csapatot. Ez nem akármilyen dolog egy olyan nagy klubnál, mint ez, bárki is legyen a klub élén. Úgy érzem, hogy nem fogok elbukni, készen állok a feladatra. Hiszek a munkában, az elszántságban, a tehetségben, abban, hogy olyan kerettel dolgozhatok majd, amire nem panaszkodhatok. Nem lesz könnyû feladat, de kitartó leszek, sok nehézséggel meg kell majd küzdeni, de ennek meglesz a gyümölcse.”

„Nem azért vagyok itt, hogy idõt kérjek, pontosan tudom, hogy milyen helyzetben vagyunk. Erõsnek kell lennünk az elsõ pillanattól kezdve. Nagyon szívesen ígérnék most különbözõ címeket a jövõre nézve, hogy mennyi mindent fogunk nyerni, de ez nagy hiba lenne. Abban viszont biztos vagyok, hogy az emberek büszkék lesznek majd ránk. Nekem az a célom, hogy azokat a gondolatokat, melyeket én képviselek, át tudjam adni az öltözõben a játékosoknak. Meg vagyok róla gyõzõdve, hogy mindenkivel jól tudunk majd együtt dolgozni. Nagyon köszönöm, és köszöntök mindenkit” – hangzottak az elsõ mondatai Guardiolának Barcelona edzõként.

Azzal kapcsolatban, hogy késznek érzi magát a feladatra vagy sem, szintén egyértelmû választ adott a fiatal edzõ: „Amikor Txiki föltette a lehetõséget, éreztem, hogy föl vagyok készülve. Erõsnek érzem magam, és ha nem így lenne, nem így lett volna, nem is ülnék itt, mert annál sokkal jobban tisztelem a klubot. Tapasztalatom nincs, mert 37 éves vagyok. Az egyetlen érdemem edzõként, hogy az itt ülõ urak engem választottak ki erre a feladatra. De nem félek, nincsenek aggályaim a kihívással kapcsolatban, s nagy sikeréhséggel vágok neki a kalandnak.”

„Megértem a kétségeket, melyeket az emberekben ébresztek a kevés tapasztalatommal. Tudom, hogy a múltam miatt vagyok itt, a játékos pályafutásom miatt, amit ennél a klubnál töltöttem. Úgy érzem, hogy ezek a kétségek néhány hónap múlva majd elülnek, mert bízok a képességeimben” – bizakodott Guardiola, majd a következõ napirendi pontként a csapat összetételérõl, a saját szakmai elképzeléseirõl és az igazolásokról beszélt.

„Minden játékstílus lehet jó. Én majd megpróbálom elérni, hogy azt alkalmazzuk, amit én képviselek, ez nagyon fontos, mert e nélkül nem lehetünk sikeresek. Mindig arra kell törekednünk, hogy aktívan játsszuk le a mérkõzéseket, egyértelmûen támogatója vagyok a támadó futballnak, s amikor a labdát közelebb látom az ellenfél kapujához, sokkal nyugodtabb vagyok. Olvastam olyan kritikát, hogy csak védõket igazolunk, de erre azt mondom, hogy jobban fogunk támadni, ha jó a védelmünk, és jobban fogunk védekezni, ha jó a támadóalakzatunk.”

Frank Rijkaardnak sokat fölvetették kritikaként, hogy nem tudja eléggé kezében tartani, fegyelmezni a játékosokat, ezzel kapcsolatosan Guardiola elmondta: nem elég, ha csak szóval tart fegyelmet. „A csapat futni fog, harcolni fog. Hiszek a szavak erejében, de azzal is tisztában vagyok, hogy csak ez nem elég. Az emberek büszkék lesznek, mert látni fogják, hogy a játékosok mindent bele fognak adni a pályán. A játékosok magas képzettsége nagyon fontos, de minden az egyes emberek elhatározásán, erõfeszítésén múlik. El fogom nézni, ha jól vagy rosszul játszunk, de azt nem, ha nincs meg a szükséges erõfeszítés a játékosokban” – magyarázta, majd az átigazolási ügyekrõl, a távozókról és az érkezõkrõl beszélt.

„A tavalyi évi csapat minden tagja rendkívüli képességû volt. De most a technikai vezetéssel karöltve formáljuk a jövõ évi keretet, s a terveink között nem szerepel Deco, Eto’o és Ronaldinho. De majd meglátjuk, hogy hogyan alakulnak a dolgok” – rögzítette a legfontosabb távozók nevét a katalán, majd újságírói kérdésre külön szólt Ronaldinhóról. „Ha azt érezném, hogy õ szeretne ismét olyan lenni, mint régen, biztosan itt lenne. De ebbõl a szituációból károk keletkeznek, s a megoldás az, hogy egy igazán egységes keretet és öltözõt alakítsunk ki” – érvelt, s megerõsítette azt is, hogy õ a legfõbb döntéshozó ezekben a kérdésekben. „Én vagyok az, aki meghatározza az igazolásokat, én vagyok, aki dönt.”

A legfontosabb igazolási célnak egy középcsatár megszerzését nevezete Guardiola, aki ezzel még egyszer elismerte, hogy nem számol Samuel Eto’óval a jövõ évi csapatban. „Teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy kiket szeretnénk leigazolni, s azzal is, hogy kiknek kell elmennie, de nem fogok neveket említeni.”

„Egy középcsatárt keresünk, aki majd 60 gólt fog lõni” – folytatta viccesen. – Egy olyan „kilencest” keresünk, akinél fontos egyrészt, hogy legyen nagyon jó, másrészt, hogy legyen összeegyeztethetõ a játéka Henryval és Bojannal, s hogy mind a hárman kezdõjátékosnak érezzék magukat. Azok a nevek, amelyek föltûnnek a lapokban minden nap, azok nagyon jók” – dicsérte kicsit a sajtót viccesen a vezetõedzõ.

Szóba került még egy szélsõ játékos megszerzése, de ez a posztot nem nevezte alapvetõ fontosságúnak a tréner. „Foglalkoztunk a kérdéssel, hogy igazolni fogunk egy szélsõt, de ha ez nem történik meg végül, akkor sincs semmi baj. Az igazán fontos igazolás egy középcsatár lenne” – érvelt, végül Leo Messi szerepérõl is ejtett néhány szót.

„Nagyon számítok rá, de nem szabad egy egész klub terhét egy futballista vállára helyezni. Mindenben segítünk majd neki, s arra törekszünk, hogy ritkán sérüljön meg, de neki is éreznie kell, hogy a csapat részét képezi, hogy ha kapunk egy gólt, akkor azt õ is érezze valamelyest a saját hibájának”- zárta gondolatait Guardiola az elsõ sajtótájékoztatóján Barca edzõként.