Guardiola tartja a szavát

Új módszerek és fegyelem

Kinevezésekor még csak ígérte Josep Guardiola, hogy sok tekintetben meg fognak változni az edzési módszerek a Barcelonánál, de ma már be is tartja a szavait a tréner. A Rijkaard érához képest több változás van, s az alapvetõ metódus is más. A legfõbb jelmondatok: sérülés megelõzés, gyorsaság, koncentráció.

Legelõször érdemes kiemelni, hogy a játékosoknak edzés elõtt immár egy órával ott kell lenniük az öltözõben, ami fél órával több, mint a korábbi elvárások. Rijkaard idõszakában elég volt a tréning elõtt 30 perccel ott lenni a Camp Nouban, ma már ez nem elegendõ, s aki késik, büntetés kap. Ez a jelenlegi, nyári idõszakban azt jelenti, hogy mivel a délelõtti edzések 9:30-kor kezdõdnek, a játékosoknak már fél kilenckor jelen kell lenniük, tehát a többség rászokhat a koránkelésre…

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a játékosoknak föl kellett hagyniuk azzal a szokásukkal is, hogy autóval mennek edzésre, ha a tréning a Miniestadiban van, most már ugyanis mindenkinek muszáj átgyalogolnia a Camp Noutól néhány száz méterre fekvõ kisebb stadionhoz. Az edzés folyamán is a maximális koncentrációt lehet megfigyelni a futballistákon, amit azon lehet lemérni, hogy amikor a keddi elsõ teljes edzés végén edzõmeccsre került sor, akkor a társak arra sem vesztegették az idejüket, hogy köszöntsék a kétszeres gólszerzõ Marc Crosast.

Ennek pedig nyilvánvalóan köze van ahhoz, hogy Guardiola egy percig nem „hagyja magukra” a játékosokat, s állandóan instrukciókkal látja el õket, legyen szó átlagos gyakorlatokról, vagy egymás elleni játékról. Ez talán normális dolognak tûnhet a kívülálló számára, ám Frank Riijkaard idõszakában a holland számos edzésen szinte egyszer sem szólalt meg, az események, feladatok forgatagából gyakran kivonta magát, helyette az erõnléti edzõk illetve Johan Neeskens dolgozott. Ez Guardiolánál kizárt, a tréner minden gyakorlatot közelrõl követ, s ha éppen nem õ, hanem valamelyik erõnléti edzõ, avagy Tito Vilanova másodedzõ magyaráz a játékosoknak, Guardiola akkor is általában a kollégája háta mögött áll. A kép minden játékosnak sokatmondó lehet, hiszen a vezetõedzõ ezzel is állandóan hangsúlyozni tudja, hogy ki a fõnök, s hogy valóban egy pillanatra nem engedhetnek ki a játékosok a tréning folyamán.

Külön érdemes még szólni a gyakorlatsorokról, illetve az edzés menetérõl. A bemelegítések különösen hosszúak, akár fél órát is meghaladók immár, illetve nem sajnálnák az idõt az edzõk arra sem, hogy bizonyos kulcsfontosságú izomcsoportok erõsítése tökéletes legyen. Ilyen például a combhajlító izom és alapvetõen a kvadricepsz: a comb négy fõ izma, tehát minden jelentõs combizom, amelyek a játékosok robbanékonyságáért, gyorsaságáért felelnek, valamint a has. Ezeknek az izomcsoportoknak az erõsítése azért is indokolt, mert az elmúlt években fõként ilyen jellegû sérülésekbõl volt nagyon sok a Barcánál, gyakran egyszerre többen szenvedtek ugyanolyan izomsérülést.

Az edzésmódszerekben is változtatott Guardiola, s fõként a Premier League-ben alkalmazott ‘SAQ’ metódust alkalmazza a Barcánál. Az ‘SAQ’ egy rövidítés, angolul Speed, Agility, Quickness, azaz gyorsaság, mozgékonyság, robbanékonyság. A módszer alapvetõ lényege, hogy a labdás gyakorlatokat ötvözik a gyorsaságfejlesztõ módszerekkel, így egyszerre kell gyorsnak lenni, ügyelni a koordinációra és a megfelelõ technikára. A játékosok ettõl gyorsabban reagálnak a játék hevében bizonyos helyzetekre, erõsebbek és robbanékonyabbak lesznek. A játékra levetítve egy határozottabb, célratörõbb felfogást vetít elõ a támadásoknál, nem véletlen, hogy Premier League klubjai fõként ilyen elvek szerint dolgoznak.

Változásból tehát bõven akad az edzéseken, most már csak abban kell bízni, hogy ennek meglesz majd a haszna a gyakorlatban, a mérkõzéseken is.