Célkeresztben: Seydou Keita

A klub elsõ mali játékosa

Seydou Keita, a félig szomáliai, félig mali származású játékos 2008 nyarán került az FC Barcelona csapatához. A Seydoubilen becenévre hallgató játékos a posztján az egyik legjobbnak tekinthetõ a világon, védekezõ középpályásként kiválóan teljesített az elõzõ csapataiban így könnyen lehet, hogy a katalánok sem csak csereként számítanak rá.

Keita 1980. január 16-án született mali fõvárosában, Bamakoban. Unokaöccse az 1970-ben „Afrikai Aranylabdát” szerzõ Salif Keitának, valamint unokatestvére a Juventus labdarugójának, Mohamed Sissokónak. Külön érdekesség, hogy mindhárman ugyanazon a poszton, védekezõ középpályásként bevethetõk, vagy voltak bevethetõk.

A mali válogatott játékos az Olympique Marseille-ben nevelkedett, és 1999-ben, 19 évesen már a felnõttek között is bemutatkozhatott. Mivel elsõ évében csak 6 mérkõzésen kapott lehetõséget, mindenképpen távozni szeretett volna mellõzése miatt egy másik klubhoz. Végül az FC Loirent igazolta le, ahol 2 szezont töltött, és 58 alkalommal bizonyíthatott is. Ez az átigazolás utólag kitûnõ lépés volt tehát Keitától, mivel ekkor már többen felfigyeltek a tehetségére.

A játékos innen is távozott viszont, az RC Lens igazolta le. Itt 4 szezon alatt összesen 156 meccsen szerepelt és 19 gólt szerzett, ami a posztjához képest kiváló teljesítménynek tudható be. Ekkor már a mali szövetségi kapitány érdeklõdését is felkeltette, aki 2003-ban beválogatta a fiatal középpályást, és azóta is rendszeresen számítanak rá a válogatottban. Idõközben a Lensban csapatkapitánnyá választották, ezzel is példázva, hogy igazi vezéregyéniség a pályán.

Ám 2007. július 11-én a Lens és Keita nem tudott nemet mondani a Sevilla ajánlatára. A 2007-2008-as idény a játékos pályájának egyik legsikeresebb szezonja volt, hiszen pályára léphetett a Bajnokok Ligájában és gólt is szerzett az Arsenal elleni 3-1-es gyõzelem alkalmával. A bajnokságban már annyira nem szerepelt sikeresen a Sevilla, a várakozásokon alul csak 5. lett, így nem tudta kvalifikálni magát a jövõ évi Bajnokok Ligája sorozatra. Seydou 31 bajnoki mérkõzésen 4 gólt szerzett, amibõl az egyiket a Real Madrid ellen sikerült elérnie.

Idõközben már Európa élcsapatai is szemezgettek a játékossal, többek között az Inter, a Real Madrid és a Barcelona is versengett Keita kegyeiért, de utóbbi sikerrel is járt.  2008. május 26-án a katalán együttes 14 millió eurót fizetett a középpályásért az andalúz együttesnek, és 4 éves kontraktust írtak alá vele.

A játékos fõ jellegzetességei és erényei közé tartozik, hogy kiválóan szûr a középpályán, ügyesen részt vesz a passzjátékban és a távoli löketeitõl is retteghetnek az ellenfél kapusai. Nem csoda, hogy nagy versengés várható a Barça védekezõ középpályás posztjáért közte, és a szintén afrikai Yaya Touré között.

Adatlap:

Teljes neve: Seydou Keita
Születési dátum: 1980. január 16.
Születési hely: Bamako, Mali
Magasság: 183 cm
Testsúly: 77 kg
Becenév: Seydoubilen, Vörös Seydou

Eddigi klubjai: Olympique Marseille (1999-2000), FC Lorient (2000-2002), RC Lens (2002-2007), Sevilla FC (2007-2008), FC Barcelona (2008-)
Válogatottság/gólok: 20/3

Sikerei:

Utánpólás világbajnokság 3. hely
Utánpótlás világbajnokság legjobb játékosa

Írta: BojanKiki