Valverde nem fél meghozni egy döntést…

Amint arról korábban már beszámoltunk, a csapatnak és Ernesto Valverde vezetőedzőnek egyáltalán nem tetszett az, hogy a klubvezetés az ‘El Mundo Deportivo’ hasábjain keresztül rejtett ultimátumot intézett a tréner felé a szombaton végül 5-0-ra megnyert, Sevilla elleni kupadöntő előtt. Az üzenet az volt, hogy még a duplázás esetén is nehéz elfogadni a római kiesést, de egy vesztes kupadöntő végleg megpecsételné a szakvezető sorsát. Ezt ugyan Jordi Cardoner alelnök később cáfolta, ám évek óta köztudott, hogy az ‘El Mundo Deportivo’ az elnökség szócsöveként funkcionál.

Ennek következtében madridi lapértesülések alapján Ernesto Valverde vezetőedző elkezdett gondolkozni a folytatáson, vagyis az is elképzelhető, hogy akár a tréner áll fel a kispadról a nyáron. Hogy igazak ezek az információk vagy sem, azt természetesen nehéz eldönteni, ugyanakkor Valverde egy erős személyiség, aki a múltban már hozott meg egy hasonlóan kemény döntést. 2005. március 4-én ugyanis bejelentette még a baszk Athletic Bilbao trénereként, hogy nem fogadja el a vezetőség által felkínált szerződéshosszabbítási ajánlatot, noha a munkájával elégedettek voltak, az öltöző pedig azt akarta, hogy ő folytassa a csapat élén. Valverde azonban nem félt meghozni egy kellemetlen döntést, ha úgy látta jónak, az elhatározása mögött pedig az elnökkel való nézeteltérések álltak.

A Bilbao akkori első embere, Fernando Lamikiz ugyanis nem ismerte ki kellően Valverde személyiségét. A tréner alapvetően egy olyan típus, aki minden egyes döntését megvizsgálja utólagosan, kielemezve a hibákat, hogy a jövőre nézve tanulhasson belőlük. Ugyanígy minden szempontot próbál figyelembe venni egy-egy döntés előtt. Lamikiz azonban a csapat elé állított célokat nagyon gyorsan megváltoztatta, nem véve figyelembe az edző véleményét. Így Valverde hiába állította helyre a Bilbao presztízsét, és hozta vissza a baszkokat Európába, az elnök még többet akart, és a kupagyőzelmet, valamint a Bajnokok Ligája-indulást tűzte ki célul. Ráadásul Valverde kérése ellenére benevezte a csapatot 2005 nyarán az akkor még futó Intertoto kupába, melyet általában nyár elején rendeztek azoknak a kluboknak, melyek nem kvalifikálták magukat sem a BL-re, sem pedig az Európa-liga jogelődjére, az UEFA-kupára. Mindezt úgy, hogy az előtte levő idényben az Athletic elvérzett az osztrák Austria Wien ellen a sorozat nyolcaddöntőjében. Valverde vélhetően több pihenőt és alaposabb nyári felkészülést akart a csapat fejlesztésére, ám az elnök ezt nem vette figyelembe. Így a ‘Hangya’ becenévre hallgató tréner fogta magát, és bejelentette, hogy nem fogadja el az elé tett új szerződést, s távozik szeretett klubjától. Sokan összekeverik Valverde csendes és visszahúzódó személyiségét a határozatképtelenséggel, ám ettől nagyon távol áll a spanyol vezetőedző. Pontosan tudja, mit akar, határozott, csak éppen mindezt a saját maga, csendes módján teszi.

Egy szó, mint száz: lehetséges, hogy nem igazak a távozásáról szóló pletykák, de ha az elnökség rejtett ultimátumát további kritikák követnék a tréner érdemeinek a figyelembe vétele nélkül, és Valverde még inkább eltávolodna a vezetéstől, úgy egészen biztosan nem fog megijedni meglépni azt, amit helyesnek gondol.