Bence0330 szerintem neked továbbra sincs fogalmad arról mi történik a pályán és a klubnál, de nekünk se.
Azért játszik Pedri és nem Puig, mert Puigra nincs szükség amíg a pályán van Messi, 4-3-3ban. Azért kap lehetőséget a szürke munkás, hogy elég stabilak legyünk, ami két kreatív emberrel Puig és Messi már nem menne. Azért támadunk lassan, és azért volt kevés az 1v1 próbálkozásunk, mert senki se mert labdát veszteni, mert borzalmasan reagált a labdavesztésekre a csapat. Mindenkinek az volt a dolga, hogy Messit keressék, a felezőnél. Nem azért ment hátra Messi mert nem jött a labda előre, hanem mert az a taktika hogy majd ő hozza fel. Ehhez kellenek azok a csapattarásak akik segítik ebben, ezért volt 4-3-3ban Pedri meg De Jong feltolva az ellenfél 16osáig, és Messi meg a felezőnél volt. Korábbi években könyörgöm volt hogy 4-4-2öt játszottunk 4 védekező stílusú, vagy legjobb esetben is "stabilnak" csúfolható kp-val elől Suarez és Messi. Ez volt az irány, hogy majd ő megoldja. Ez úgy kapcsolódik ide, hogy a szürkítés korábban elkezdőtött, egy sérülésekkel is átkozott folyamat.
Nem is várhatnál hosszú indítást és kreatív megoldásokat a kp-tól, ha felvannak tolva, és nincs elől Messi aki ki akarna ugrani. A két szélen voltak embereink, akiket lehetett volna indítani, de ember hátrányban voltunk elől, nem az volt a játékunk, hanem hogy lassan, óvatosan, kis passzokkal érjünk a kapu elé, Messin keresztül.
Grizi is ezért volt a balszélen magára hagyva, mert Messi centerből vissza lépett a felező vonalig. Ez utoljára feltolt védelmek ellen, Villával működött 2011-ben egy álomcsapatban.
Sem morális sem taktikai szempontból nem volt jó ez a rendszer senkinek.
Amíg kerestük a felállást, szerinted azért voltunk rosszak mert mindenki gyenge képességű csak Messi nem?
Aztán azért lettünk jobbak, mert Messi úgy döntött akar focizni, és megmentette a csapatot, ezt mondod? Addig a pontig meg azért voltunk bűn rosszak mert nem volt kedve, de a pályán volt, és őt erőltettük.
Gondold végig. Amíg nem álltunk át 3 védőre, addig minden Messire épült. Ezt már leírtam neked, ha arra épül minden hogy ő majd megoldja akkor ne csodálkozzunk ha minden rajta múlik. De ezeket már milliószor leírtuk. Senki se utálja Messit, és nem haragszunk rá, szeretjük őt. Csak a vak is látja hogy nem lesz javulás játékban és eredményekben ha nem változtatunk játékrendszert.
Szerencsére változtattunk, én még mindig csodálkozok rajta, de úgy tűnik változtattunk.
Sokkal dinamikusabban és agresszívebben játszunk mostanában 3 védővel. De nem azért mert 3 védő van, hanem mert Messi így támadót játszik nem kp-t. Ő elöl van, és hagyja a KP-sokat meg Grizit is! játszani. Eszméletlen szerintem a különbség a csapat intenzitásában így, de ezt az eredmények is mutattják. És mindenki bátran cselez, mert labdavesztések esetén sokkal jobban reagálunk. Ezt úgy értem, hogy végre olyan érzésem van újra hogy mindenhol ott vagyunk, mindenhol elegen vagyunk. Korábban ez fordítva volt, mindig az ellenfélnél lehetett érezni hogy egyel többen vannak, hogy ott mindig segít a társ és mindig van kinek passzolni.
A játékosaink nem mind rosszak és nem szürkék, csak nem hagyjuk őket érvényesülni, a 3 csoportba osztás teljesen "valid". A kedvencem amikor azt írtad hogy Grizi sose volt sztár egy jó rendszerben működött csak... Könyörgöm, jó rendszer nélkül senki se álmodjon BL-ről. Minek a 400 elköltött millió ha csak felvannak szórva a pályára az emberek. Persze ha nem "szürke" játékosaink lennének hanem Ronaldinho-CR-Mpabné-Messi-Neymar-Lajos mögöttük Dejong meg 3 védő akkor biztos nem lennénk szürkék és verhetetlenek is lennénk

Kiforgatom a szavaid igen, mert nem reális amit kérsz. Kell előre 4, nagyon max 5 kreatív ember, 2 kp 3 támadó, jó támogató szélső védővel(kkel). A mostani keretben van legalább 5 kreatív támadó ember, Fati, Grizi, Cou, Messi, Bömböllé, Puig, Trincao, Pedri(?). Ez bőven jó lehetne ha az edző előbb rendszerbe tette volna őket. Most megtette a 3-5-2-vel, és látványos is a javulás. Xavi-Iniesta-Henry-Eto'o-Ronaldinho-Messi-Deco sorunk is volt, aztán semmit se nyertünk velük, mert nem voltunk elég jók csapatként, nem jött össze. Keita, Bojan meg Pedro és társaik is kellettek, mint egy falat kenyér az all time best csapatnak, pedig nem lehetnek sokkal jobbak, mint Pedri, De Jong meg Grizi szerintem.
A sérülésekről, elmeállapotról meg formáról inkább ne beszéljünk, szívtunk vele eleget, sajnos a fenti jelenlegi emberekből egyszerre sose volt mindenki minden szempontból rendben.
Összességében az bejött hogy a fiúk 3 csoportra bonthatók, ez abszolút igaz, valaki nem lesz hirtelen jobb mert a világ legjobbja nincs a pályán. A csapat se lesz jobb hirtelen.
A legfontosabb a kritikában Messi felé nem a jelenléte maga, hanem hogy a jelenléte egy bizonyos rendszert is jelentett eddig a pontig, ami nem működött.
Most szerencsére megoldottuk, hogy fent legyen a pályán Leo, de rendszer is legyen, pedig tényleg úgy tűnt hogy csak akkor lesz változás ha lelép, mert már az 5. (szerintem többedik) szezonban próbáltuk ugyanazt eljátszani 1-2 fő cseréjével, más más edzővel, azonos eredménnyel. Remélem, még sok meccsig kitart ez a 3 védős felállás, és mindenki ilyen bátor lesz a pályán. Jól játszunk mostanában, és nem csak Leo miatt.
Grizi hasznossága eszméletlen, a legtöbb gyors támadásépítést, azaz védekezésből gyorsan támadásba lépésben fontos szerepe van.
A szélső védők is élnek ebben támadóbb szerepben.
Dembelé pedig nagyobb területtel rendelkezik, mint amikor annyi volt a dolga, hogy cölöp legyen a vonal mellett ami vissza felé passzol (2-3 védő ellenében). 100x több helyzete van, mint ezelőtt, majd meg is tanulja berúgni őket reméljük.
Mindenki nyert a felállással, és Messinek is kevesebb a dolga, ez a felállás előnye. Nem a fiúk tanultak meg focizni hirtelen és támadást építeni, hanem más van felrajzolva a mágnestáblára, mást kérnek tőlük. Kár hogy mesternek ennyi időbe telt kitalálni. Messi hatalmasat megy egy ideje, nem tudom mi lökött rajta ennyit de hihetetlen a pali, újra, még mindig. Neki is könnyebb így.
Máshol nem tudom hogy reagáltak volna a pályán ha a prime támadó lelép a színről és nem támad, hanem állva várja a labdát a felezőnél. Ki fusson fel a helyére? Felballag a kp (De Jong, Paulinho, Vidal)... a két szélső most húzza szét a védelmet, vagy mozogjon befelé? Mikor kapnak labdát... labdavesztés.. kontra... instabil szerkezet. Szerintem sok edző szemében egyszerre átok és áldás Messi, meg az ő teljes szabadsága a pályán 30+ évesen. Más klubnak is óriási teher lenne egy teljesen szabadon játszó, össze-vissza megjelenő kiszámíthatatlan ember, aki alapvetően keveset fut és mozog. A többieknek erre rengeteget kell reagálniuk, ami igen is nehéz. Ha mindenhol megjelenik 13km-rel az oké és MVP, de ha mindenhol megjelenget 3 km-rel az gáz, ezt a különbséget be kell látni. Ha elmegy, nagyot kell változtoznia vagy neki, csak a csapatnak amibe beillesztik.
Tényleg ne gondoljuk már hogy Messi teszi tönkre a többieket. És ne gondoljuk hogy már nem ő a legjobb. Vagy hogy néküle jobb lenne. És ne gondoljuk hogy a többiek rosszak. És azt se hogy Messi nélkül sehol se lennénk, hogy csak ő old meg mindent.
Ezek közül egyik se igaz teljesen szerintem. Csak azt tudjuk tapasztalatból hogy az a 4-3-3 Messivel középen de úgy hogy visszalép a felezőig az egy bűn, ez tuti. Meg a 4-4-2 is bűn rossz volt, amikor volt előtte csatár középen, de hogy stabilak legyünk 1 másik támadó is vissza lett húzva. Vagy a 4-3-3, ahol jobb "szélső" Messi, de valójában belső kp és nincs jobb szélünk. Ezek voltak a rossz megoldások, amikkel Messi szép éveit tönkrevágtuk, és ezekkel jöttek hétről hétre meccsek amikkel vallatni lehetett. Ez a 3-5-2 egyelőre csodás.