Szerintem a következő történt.
Felvették a biztos tényeket:
Ez egy dráma.
Keserédes ending kell.
Nem élheti túl Dexter, mert dráma és mert végleg be akarják fejezni. Lásd a legtöbb sorozat végén a főszereplő meghal, hogy ne lehessen folytatni ha pl egy Disney rá veti magát

Dexter legyőzött már pár gonoszt.. és fájó lett volna ha egy másik gonosz legyőzi.
Dexter túl járt már pár zsarú eszén, és fájó lett volna ha egy kis vidéki senkiházi indiáncsajszi legyőzi. Fitting lett volna hogy a barátnője csapja le, de nnnaaaggyon örülök hogy nem kapták el és lett kivégzés a vége. Nem mondom, ütött volna, de szerintem nem érdemelte meg senki hogy Dextert legyőzze.
Szóval maradt az hogy vagy balesetben hal meg, vagy feláldozza magát vagy ilyesmi, mert se jó, se gonosz nem győzheti le.
Az hogy végre törődött valakivel, és feláldozta magát a másik jólétéért, az szerintem remek.
Két okból.
Bebizonyította hogy Dexter egy őrült állat, amit eddig is tudtunk.
Bebizonyította hogy a fia nem az. Bár kaptunk vegyes jeleket, de láthattuk előre, hogy nem ugyanolyanok.
Tehát a kettejük közötti kapcsolat egy amolyan néma konfliktus volt. Nem mondták ki, de nem voltak soha egy oldalon, egy hullámhosszon.
Amit azzal oldottak fel, hogy Dexter belátja hogy ő nem oké, de a fia még lehet oké, de ehhez neki mennie kell.
Abban egyetértek hogy lehetett volna látványosabb. Pl a SW ROTS se lett volna ilyen menő ha nincs egy 20 perces csata a végén a vulkánon, ha helyette egy kis havas mezőn kardozgatnak 3 percet.
A drámai hatást megfejelhették volna valamivel, bármivel, de tényleg, + szoríthatott volna jobban az idő pl halljuk már a zsarukat, pl ?Battista? már ott van a városban és jön és talál dolgokat és szorul a hurok stb. Lehetett volna látványosabb és hangulatosabb, de ami történt az szerintem remek volt, mert nem sok más, jobb alternatívájuk volt.
Én talán annak örültem volna hogy Dexter túléli akár a fiát is megöli vagy bármi hogy menekülhessen és él tovább újra gyilkosként.
De ezt nem lehetett, mert akkor 5 év múlva megint lenne egy évad, és úgy járnának mint azok a sorozatok amiket túlhúztak. Le kellett zárni, egyszer már végleg.