EuroBarca filmklub

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
Veidt_madridista
Madridista

2024.10.13. 13:39:15

Bastarden (A fattyú)

A skandináv drámákra jellemző, hogy a sztorijuk három-négy közepes hosszúságú mondatban összefoglalható, mégsem unalmas végignézni őket. Ez a hangulatot megteremtő profi rendezésnek és a színészi játéknak köszönhető. Természetesen ez itt is adott volt. A rendező nagyjából egy személyben felelős az elmúlt évek összes jó, köztudatba bekerült dán filmjéért (Q-ügyosztàly sorozat), Mads Mikkelsen játéka meg ugye adott, nem is kell külön jellemezni szerintem. Remekül hozta a becsületes, fegyelmezett, érzelmeit nem kimutató (bár elrejteni sem teljesen tudó) katonaembert. De a legemlékezetesebb szerepei közé nem fog bekerülni, pont a karakter egyszerűsége miatt.

Engem a térbeli és időbeli környezet jobban lekötött, mint maga a történet. Bár tény, hogy történelmi jelentőségű eseményt filmesítettek meg, még sincs benne igazából semmi különös. A fényképezés eléggé rendben volt, no meg persze a kosztümök.

Sok minden mást nem tudok írni, jó film volt nyilván, de számomra nem igazán emlékezetes. Vagy inkább úgy fogalmazom meg, hogy nem olyan, amit többször is megnéznék. Semmi gond nem volt a megvalósítással, ennyi volt ebben a sztoriban. Az tetszett, hogy azért tettek bele véres és akciójeleneteket is.

7,5 / 10
Kép
Veidt_madridista
Madridista

2024.10.12. 13:03:21

Én egy hete néztem meg, úgyhogy ez a kör le is van tudva :mrgreen: a héten jövök az értékeléssel.
Kép
davi10
Llegenda del Barça

2024.10.12. 10:36:39

Én még nem láttam, de rajta van a listámon, úgyhogy részemről maradhat.
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
soadroli
Llegenda del Barça

2024.10.11. 22:28:15

Na akkor én is hozom a kis filmem, remélem nem látta senki, ha igen akkor sorry.

Bastarden (A fattyú)

1700-as évek, Dánia, Mads Mikkelsen. Idén ez volt a legjobb film amit láttam, remélem nektek is tetszeni fog.

(Ha mindenki látta akkor hozok mást)
Kép
Shandor
Jugador d'estrella

2024.10.11. 01:48:37

Legjobbak a pokolban – Lucssije v adu (2022)

Ez egy ritka, naturalista megközelítésű háborús film, ami érzelgősség nélkül mutatja be a katonák mindennapjait és a harc értelmetlenségét. Bár nem vagyok a háborús filmek kedvelője, és általában taszít az erőszak propagálása, értékeltem a film semlegességét és realisztikus megközelítését. Itt nincs felesleges pátosz vagy idealizálás, és mesterséges ellenségképet sem próbál építeni. A film központi eleme a feladat, a zsold és az értelmetlen gyilkolás.

Egyes jeleneteket (pl. az istenfélő katonák, valamint a nagyszülők berlini kapcsolódása) egyfajta kikacsintásként éltem meg, ami még inkább megerősítette az üzenetet: itt tényleg csak a feladat és a zsold számít. A harctéri jelenetek hitelessége kiemelkedő – valóban így harcolhatnak a profik. Ugyanakkor a valóság ennél szomorúbb, hiszen kevesen rendelkeznek ilyen képzettséggel és felszereltséggel. A film linearitása és a fegyverarzenál bemutatása számomra vontatottá tette az élményt. Bár elismerem a szereplők hitelességét, nehéz apaként megértenem, hogy valaki önként vállal zsoldos szerepet, különösen családos emberként.

Értékelésem a személyes távolságtartásom alapján 4/10, mivel nehezen kötött le és nem az én világom. Ha viszont félreteszem ezt, és hiszek abban, hogy a film hatása révén többen elfordulnak az erőszaktól, akkor 7.0/10-et adnék. Igaz, ez pont ellentéte lenne a film érdemi céljának. Mindegy is. Az orosz gondolkásmód egyébként is unikális, főleg, ha a hazáról van szó.

Kiegészítés: Erős kezdésre sikeredett. Sosem szerettem a háborús filmeket, és általában nem kötnek le. Az erőszak és a gyilkolás propagálását értelmetlennek tartom. Pedig huzamosabb ideig a tág családunk rész volt egy mélységi felderítő, aki megjárta Amerikát, Afganisztánt és Ciprust is. De biztos bekavar a tény, miszerint nem fűt a tesztoszteron, és az adrenalin hajhászása sem áll közel hozzám. Végül három részletben szenvedtem végig a filmet, az utolsó részt már gyorsítva, a "minél hamarabb legyek túl rajta" jelszóval.
Chino
Llegenda del Barça

2024.10.08. 16:37:23

Bocs a késedelemért, de csak nemrég volt lehetőségem átrágni magam rajta.
Nagyvonalakban tudtam, hogy mi a film témája és már előre féltem, hogy valami propagandafilm lesz belőle, de ebben az aspektusban kellemesen csalódtam legalábbis nekem így jött le. Kicsit olyan érzésem volt, hogy akár fel is cserélhetnék a két felet, sok minden nem változna.
A pozitívumokról: Két szegmensben kicsit részrehajló vagyok, mivel szeretem az igaz történeten ALAPULÓ!! (nem kedvelem az igaz történet címszót) filmeket, a háborús pedig ezzel párhuzamosan is a zsánerem. Az egyik felüdülés, hogy nem igazán heroizál vagy ideológizál, nem a mainstreamet követi. Nincs bajom ezzel, születnek így is nagyon magas színvonalú filmek, de jó volt egy ilyet látni. Emberek harcolnak emberekkel és pont
A második, hogy relatíve élethűen ábrázolják (ehhez mondjuk az eredeti nyelv is hozzátett), nem kapnak 6-7 lövést és mennek tovább, illetve az egész milliő jól volt ábrázolva, méginkább a fegyverek, felszerelések, harcmozgások stb.

A negatívumoknál nekem az arany középút megtalálása hiányzik. Vonatkozik ez az operatőri munkára, meg lehet tartani a dokumentarista jelleget azzal együtt is, hogy kicsit több "látványt" fogadjunk be, de ha annyira az előbbi felé hajlunk volt egy-két jelenet/mondat ami nagyon visszanyalt. De ez jellemző úgy en bloc igaz az egész filmre, a túlzott egysíkúság (főleg időbeli) ugyan nem untatott, de nem is igazán tudta a feszültséget fenntarani.

Összességében én mindenképp pozitív irányba hajlok, az egyszerűsége mindenképp bejött és sok profi összetevőt is tartalmazott, de nem olyan típus, amit még egyszer megnéznék. Inkább olyasmi amit egy hadtörténeti specializációs szemináriumomra bevinnék, hogy nézzük meg.

Elsősorban a téma, és annak a megvalósítása miatt:

10/6,5
Forca Barca!!!!
soadroli
Llegenda del Barça

2024.10.07. 20:45:37

Akkor péntekig várunk, bedobok egy filmet (még nem tudom mit :mrgreen: ), aztán majd lesz valami.
Kép
Veidt_madridista
Madridista

2024.10.07. 19:25:06

soadroli írta:
2024.10.07. 10:45:56

Hát erről tényleg nehéz mit írni, mivel nem egy "normális" film. Ezt az egész témát meg a politikát már nagyon unom az utóbbi időben, úgyhogy mikor megláttam az ajánlást már fogtam a fejem :mrgreen:
Volt pár jó pillanata és 1-2 jó operatőri munka, de összességében nekem nagyon amatőrnek hatott az egész, nem igazán kötött le sajnos.
Szerintem nem volt egy jó ajánlás, főleg így kezdésnek, inkább hoztál volna valami elvont művészfilmet, azt szívesebben néztem volna :D
Lehet a többiek is így vannak vele, azért nem pörög annyira a topic.
5,5/10
Hát biztosan megosztó film lehet, de szerintem elég egyértelműen leírtam, hogy miért ajánlom. Művészfilmeket mindenki nehezen nézte, mikor voltak korábban. :D Másfél hét alatt eddig a hatból kettő értékelés érkezett meg, magyarul már az elején elhalt az egész. Kétlem, hogy ez a film hibája lenne (pláne, hogy egyáltalán nem hosszú). De ha mégis, akkor csak túl kellene lendülni rajta, hisz múlt hét péntektől már az új ajánlást nézhetné mindenki.

Igazából mehetünk kéthetes forgással is, csak nem ez volt megbeszélve, és ami nagyobb probléma, hogy szerintem most péntekig sem fogja mindenki hozni az értékelést. Erőltetni meg ugye nincs értelme.

Ettől elvonatkoztatva, engem érdekel, hogy mi lenne az ajánlásod/ajánlásotok, filmklubtól függetlenül is.
Kép
soadroli
Llegenda del Barça

2024.10.07. 10:45:56

Hát erről tényleg nehéz mit írni, mivel nem egy "normális" film. Ezt az egész témát meg a politikát már nagyon unom az utóbbi időben, úgyhogy mikor megláttam az ajánlást már fogtam a fejem :mrgreen:
Volt pár jó pillanata és 1-2 jó operatőri munka, de összességében nekem nagyon amatőrnek hatott az egész, nem igazán kötött le sajnos.
Szerintem nem volt egy jó ajánlás, főleg így kezdésnek, inkább hoztál volna valami elvont művészfilmet, azt szívesebben néztem volna :D
Lehet a többiek is így vannak vele, azért nem pörög annyira a topic.
5,5/10
Kép
soadroli
Llegenda del Barça

2024.10.05. 19:15:20

holnap estig megpróbálom hozni, bocsika.
Kép
davi10
Llegenda del Barça

2024.10.05. 14:59:38

Itt mizu?
Kép
Veidt_madridista
Madridista

2024.10.01. 21:01:32

Köszi az első értékelést, nagyjából ilyenre számítok mindenkitől. :D Annak örülök, ha érdekes élményként megmarad az emlékezetben.

Többiekkel mizu? Pénteken már jönne az új ajánlás, elviekben.
Kép
davi10
Llegenda del Barça

2024.09.28. 19:29:36

Kicsit nehéz erről a filmről írni, az "amatőrségében" rejlik a legtöbb erőssége és a legtöbb gyengesége is. Amitől hiteles (vagy legalábbis nekem annak tűnik), azok miatt nem igazán működik filmként. Szinte nulla bevezetés, minimális epilógus, tényleg egy hadművelet az elejétől a végéig és szinte semmi több. Nem is nagyon kötött le az elején, aztán elkapott, aztán kicsit ráuntam és ez még ment párszor, aztán vége lett.
Voltak benne egész ötletes megoldások is, az operatőri brigádnak is volt 1-2 kifejezetten jó húzása.

A "narrátor" elég sokat hozzáadott a filmhez, szerintem kellett is egy ilyen alak, aki fogja a néző kezét, mert nem mindig volt egyértelmű, hogy mi is történik, mit miért csinálnak. Az viszont furcsa volt, hogy ugyanaz volt, mint aki a hadművelet közben is instruálta a csapatokat.
Érdekes élmény volt, kicsit nehéz elhelyezni, pontozni meg méginkább Elsőre adok neki egy 6,5/10-t, aztán majd a végén lehet módosítom.

Köszi az ajánlást!
Kép
Veidt_madridista
Madridista

2024.09.27. 17:41:40

Sziasztok!

Megérkeztem akkor az első ajánlással. Elég sokat gondolkodtam, nyilván valami ütős filmmel szerettem volna nyitni, az új beszállók miatt is, meg amúgy is. Sokféle műfajból eszembe jutottak kiváló alkotások, végül egy háborús film mellett tettem le a voksom. Az ajánlás eléggé rendhagyó lesz.

A film az orosz-ukrán háború egy aprócska fejezetéről szól, de nem kell megijedni, semmilyen ideologizálás vagy politikai propaganda nincs benne. A fókusz a harcon van, és csak azon. A filmnek nincs klasszikus dramaturgiája, gyakorlatilag egyáltalán nem ismerjük meg benne a szereplőket, a színészi játék minimális, a fényképezéshez nem volt ötven fős profi stáb, a látvány sem ver földhöz. Miért ajánlom mégis, és mi benne a rendhagyó, tehetitek fel a kérdést. Egy mondatban: bizonyos szempontok alapján ez a világ legjobb háborús alkotása.

A filmben minden színész az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport tagja. Nem tudom, hogy ki mennyire követte/követi a híreket, de azt kell tudni róluk dióhéjban, hogy az orosz állam finanszírozza őket, közvetlenül a politikai felsővezetés alá bekötve. A csoport így kívül esik a hadsereg bürokratikus és akadozó rendszerén, kvázi autonóm módon működve férnek hozzá a legjobb felszerelésekhez és kiképzéshez. Cserébe a legkeményebb frontharcokban vetették be őket. Nem is hiába: a háború első másfél évében elért minden jelentős orosz eredmény nekik köszönhető, szemben a nagyrészt gyenge és motiválatlan regurális hadsereggel. Na most a lényeg, hogy valószínűleg propaganda célzattal, de a Wagner vezetése együttműködést kezdeményezett egy kis orosz filmstúdióval, a téma pedig nyilvánvalóan egy játékfilm leforgatása volt. A rendező még orosz filmes körökben is ismeretlen. A forgatókönyvíró húszéves kőkemény katonai tapasztalattal rendelkezett, és a film elkészülte után meghalt a bahmuti csatában (a háború eddigi legkeményebb ütközete). És mint írtam, minden „színész” valójában profi katona, akik igazi fegyverekkel és eszközökkel, valós eseményeket és harci taktikákat bemutatva forgatták le a filmet. Természetesen vannak benne látványelemek is, de semmi CGI. Itt a géppuska csöve felforrósodik és cserélni kell; a kézigránát nem robban akkorát, mint egy atombomba; nincsenek magányosan kóborló hősök, csak folyamatosan együtt mozgó tűzcsoportok; a katonák pedig biztosítják egymást tárcsere közben. A filmben hangsúlyos szerepet kap a tüzérség és az épületharcászat, de beleláthatunk a parancsnoki központok, a tankok és a drónok szerepébe is a hadviselésben – mindezt bármiféle dokumentumfilmes fennhangtól mentesen. Mint írtam, az összes szereplő Wagner-katona, akik az orosz és az ukrán szerepeket is játsszák, de mindenféle ideológiai ömlengés nélkül, sőt több helyen (már a nyitójelenetben is) kritizálják ezt az értelmetlen háborút és a pusztítást. Ettől függetlenül teszik a dolgukat. Számomra ez egy igazán férfias film (nők nem is szerepelnek benne), a végén még picit el is gondolkoztatja az embert, de a lényeg tényleg a háborús élmény átadása a filmvásznon.

Bízom benne, hogy szoktatok legalább néha háborús filmeket nézni, mert akkor lehet igazán értékelni ezt az alkotást, ha az ember összeveti a csillirádokból készülő hollywoodi (és egyéb filmekkel). Konkrétan az olyan 10/10 háborús filmeket is lealázza, mint pl. A sólyom végveszélyben. Elsősorban tehát azoknak lesz érdekes ez a film, akik alapból is érdeklődnek a háborús-katonai témák iránt, de bízom benne, hogy mindenkiben maradandó élményt hagy. A korábban taglaltak miatt biztosan nem ez kapja majd a legmagasabb pontszámot, de nem is ez a filmklub lényege.

Szívem szerint maximumot adnék rá, hiszen a maga műfajában hibátlan, de törekedve az objektivitásra, 8/10 az értékelésem.

A film mindenki számára egyszerűen elérhető itt, feliratosan: https://www.youtube.com/watch?v=ULbhjXBpsYs

A Wagner-csoportról pedig csak annyit, hogy mint bizonyosan sokan tudjátok, 2023 nyarán szembefordultak az orosz politikai vezetéssel, elfoglaltak egy orosz nagyvárost (Rosztov-na-Donu), és utána több tízezer katonával és teljes nehézfegyverzettel megindultak Moszkva felé. Valószínűleg soha ki nem derülő politikai okokból végül megálltak, és behódoltak újra Putyinnak. Természetesen a csoport legfőbb vezetőjét ezután rejtélyes repülőgépbaleset érte, a csoportot pedig teljesen kivonták az ukrajnai harcokból. Napjainkban újra Afrikában tevékenykednek, ahol szert tettek eredetileg is a hírnevükre, de immár sokkal szorosabb állami kontroll alatt.
Kép
Veidt_madridista
Madridista

2024.09.24. 19:16:20

Akkor a végleges:

1. Veidt
2. soadroli
3. Chino
4. messideco
5. Shandor
6. Imperial
7. davi10
Kép
davi10
Llegenda del Barça

2024.09.24. 19:10:08

Reménykedtem benne, hogy jön még valaki, én kicsit kérdőjelesnek érzem magamat, sűrűbbnek néz ki az év vége. Nem engedném el teljesen, beraknám magamat utolsónak, ha úgy jön ki a lépés, hogy nagyon megcsúszok vagy nem tudom végig vinni, akkor igazságtalan lenne, ha foglalnám az ajánlást más előtt.
Kép
Imperial
Jugador del Barça

2024.09.24. 13:18:49

Sziasztok!

Lehet kicsit megkésve írok, de én még szívesen csatlakoznék, ha így a deadline után is efogadnátok az utólagos jelentkezésem. :roll: [-o<

felírtalak :) (messideco)
Veidt_madridista
Madridista

2024.09.24. 11:59:05

Hali!

Remélem beszáll mindenki, aki írta.
Sztem mehet a jelentkezés alapján.

Pénteken jövök a filmmel!
Kép
messideco
Presidente del Barça

2024.09.24. 06:33:06

Gondolom el is dőlt akkor :)

Sorrend a jelentkezés alapján? Csütörtökön/pénteken jöhet a film (ha az ajánló fel van készülve)?
"And my heart will leave you never."
davi10
Llegenda del Barça

2024.09.23. 11:26:13

Várhatunk nap végéig, de szerintem ennél többnél el fog halni a klub.
Kép
messideco
Presidente del Barça

2024.09.23. 09:30:20

Eddig:

1. Veidt
2. soadroli
3. davi10
4. Chino
5. messideco
6. Shandor
7. Imperial

Egyelőre ennyi, még valaki jönne?
"And my heart will leave you never."
Shandor
Jugador d'estrella

2024.09.19. 16:18:32

Visszaolvasva izgalmasnak hangzik. Örömmel csatlakozom én is!
Chino
Llegenda del Barça

2024.09.19. 13:35:03

Engem is felírhatsz
Forca Barca!!!!
Veidt_madridista
Madridista

2024.09.19. 10:18:35

Hát én benne vagyok továbbra is :D
Kép
messideco
Presidente del Barça