csababarca írta: ↑2025.02.06. 14:03:58
Akkor sem férne bele, ha bizonyítottan csalnának a realnak, ha kiállna holnap Tebas és Perez egymással smacizva, hogy mindenkit hülyének néztek, és sorozatosan csaltak, majd szépen besétálnak a bírók és megerősítik egy csókkal a pecsétgyűrűre, hogy ők is közreműködtek.
Ebben az esetben sem fér bele, hogy erre csalással kell reagálni.
Bojkott, sztrájk, bizonyos pályáralépési megtagadások. Ezek válaszok.
A csalás nem.
Szerintem pedig létezik bőven az az eset, mikor kb csak azzal van lehetőség életben maradni. Gondolj bele, a fociban mekkora pénz van, milyen eurómilliók múlnak akár csak azon is, ha 1-2%-os a befolyásolás. Ez gyakorlatilag szerintem az önvédelem fogalma egy pont után már, erkölcsileg mindenképp. (Nem vagyok képben, most is így van-e, de régen tudom, hogy volt olyan szabály az önvédelemmel kapcsolatosan, hogy... hm, leegyszerűsítve addig jogos, amíg nem durvább a fegyver. Ha valaki egy nádhusánggal támad, akkor a tőrrel leszúrás már nem önvédelem válaszként, de nádhusánggal vissza lehet ütni, holott ugye erkölcsileg önmagában egy nádhusánggal megütni valakit nem korrekt. Vagy még primitívebb párhuzam, kihívsz valakit "a hóra" egy verekedésre. Utálom az erőszakot, szóval megint nem engem tükröz ez, csak gondoltam ez ennyira egyszerű, hogy maradnék ennél. 1v1. A másik hoz egy másik felet - csalás. Hagyod, hogy ketten elverjenek téged egyedüliként, vagy te is elhívod a haverod? Hivatalosan te is csalsz, de hát hülye lennél, ha nem tennéd, és el lennél verve. Erkölcsileg elítélendő lenne talán egy ilyen levelig the playing field téma? Kétlem.
Nyilván az általam felvázolt feltételezett esetben (amit ismétlek, nem a véleményem) is csak akkor nem elítélendő, ha más lehetőség nem maradt. Amit egy kisebbségnél alapvetően nem lehetetlen elképzelni ott, ahol a fő beosztottak tényszerűen madridisták. Ha máshogy meg lehet oldani, nyilván, de ha a rendszer ezt nem engedi meg, és nincs más lehetőség, szerintem erkölcsileg rendben lenne a dolog.
Egy idális világban, ahol minden szinten tökéletesen működik az igazságügyi rendszer, nyilván soha az életben nem kéne csalni, vagy erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedettel válaszolni egy erkölcsileg megkérdőjelezhető cselekedetre.
De szerintem nem ez történt, a játékvezetés rettenet, mindkét irányba, picit az lenne a tippem, hogy a madrid felé jobb, hisz sokkal több madridi/spanyol bíró van, mint katalán, ezt akkor is nehéz lenne félretenni, ha nem lenne csalás, pusztán csak szentimentális okokból a neccesebb eseteket jobban emerre billentik, mint amarra.
Remélem kamu a hír, hogy még ők akarnak sztárjkolni, mert ez tényleg az év vicce volna.
ter Stegen; Baldé - Cubarsí - Araujo - Koundé; - Christensen - Pedri; Raphinha - Olmo - Yamal; Lewy