ralph54 írta:Én kemény energiatil függő voltam, a vége felé napi 4-5 fél literes monstert is megintam, addigra a szervezet annyira megszokta, hogy az élénkítő hatásából szinte semmit nem éreztem, csak a szokás miatt ittam már. A leszokás könnyebb volt, mint gondoltam, az első nap volt iszonyatos, akkor szinte elviselhetetlen fejfájás, kábultság voltak a tünetek, nem bírtam semmit csinálni, a nap végén kihánytam még az előző napi kaját is, ugyanis nem kakiltam reggel, ahogy máskor szoktam. A következő nap már jóval enyhébbek voltak a tünetek, és aztán még 2-3 napig éreztem egyre enyhébben őket, aztán semmi, visszaállt minden a régi kerégvágásba. Érdekes módon egyáltalán nem kívántam egy percig sem a leszokás alatt, meg azóta sem.
Sportoláshoz meg egyáltalán nem hiányzik, pedig mikor még függő voltam, úgy éreztem, hogy mozdulni sem bírok, amíg le nem megy egy dobozzal.
Lényegében ugyanezt én is végig csináltam. Később visszaszoktam, nem azért, mert kívánta volna a szervezetem, csak mert utána olvastam, hogy napi max. 300 mg koffeinnek nem lesz semmilyen káros hatása, sőt. Tehát ezt az értéket tartom nagyjából, kávét, energiaitalt, teát és mindent mást amiben koffein van együttvéve. Könnyű nagyjából meghatározni, egy presso kávéban kb. 80mg koffein van, a legtöbb 250ml-es energiaital esetében szintén. Persze ez változó lehet, és a kávénál nehezebb számolni, de tudjuk, hogy a robusta kétszer olyan erős, mint az arabica, de én azt nem iszom, mert az íze nem olyan jó, mint az utóbbié. Illetve a kotyogós kávé is jó erős, mert jobban kilúgozódik belőle a koffein.
Tehát most iszok energiaitalt, de jóval kevesebbet, mint korábban, nagyjából napi 2 csésze kávé (vagy 1 kávé, 1 fekete tea) és energiaitalt. Semmi bajom nincs tőle, és bár jól voltam akkor is, mikor egyáltalán nem fogyasztottam koffeint, most kifejezetten jobb a közérzetem, egy csésze forró kávé az ember lelkének is jól esik.
Régebben én is Monstert ittam, most Biotech-es energiaitalt vagy Hell Active-ot iszok edzés előtt, nem csodaszer, de azért van egy kis élénkítő hatása, elméletileg a BCAA az izomépítést is segíti. Mivel a koffein vízhajtó, így természetesen hosszabb edzéseknél oda kell figyelni a folyadékpótlásra, ilyenkor télen csak ásványvizet szoktam inni edzés közben, nyáron pedig izotóniás italokat.
Illetve kivételes esetekben szoktam alkohollal keverni is, bár tudom, hogy ez egészségtelen szokás, de elég ritkán csinálom, úgyhogy nem hinném, hogy komolyabb probléma lenne belőle. Egyetemista koromban azért gyakrabban volt ilyen, és komolyabb mennyiségben, annak valószínűleg nem lett volna jó vége, ha hosszútávon folytatom.