Offtopic

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.14. 01:40:18

zsoltfree írta:
2020.11.13. 19:36:33
Ne haragudj, de megint elbeszélünk egymás mellett. Én nem abból indultam ki, hogy biztosan lehetne olcsóbban is. Hanem hogy maga a beruházás mérete felesleges. Nem arról van szó, hogy ha veszel egy új autót megkérdezem miért nem alkudoztál. Hanem ha belvárosban laksz, irodai munkát végezve, 1 utcára a munkahelyedtől, értetlenkedve megkérdezem, miért veszel munkaautónak egy Ford Transitot. Nem elég egy Suzuki Swift ha mindenáron autót akarsz? Persze mondhatod, hogy jó hát ez még mindig olcsóbb, meg kisebb mint egy Ikarus-CRRC, csak annak se sok értelme lenne, meg lehet azt mondani, hogy majd a következő pár évben lehet költözni fogtok és akkor milyen jó hogy ott áll a ház előtt évek óta egy Transit, csak nem éppen életszerű. :D

Lehet építeni szép nagy stadionokat amik félig üresen állnak, de azoktól NEM fog jobban focizni egy játékos sem. Sőt! Előre is igazad van, nem vagyok profi focista, de ettől még úgy gondolom jogos a feltételezésem, hogy egy minőségi profi játékos számára, fontosabb a fizetés, a napi edzés színvonala, az edzőközpont színvonala, a szakmai minősége a csapatnak, és a bajnokságnak, de még a nézőszám is, mint az, hogy mekkora befogadóképességű új stadionokban játszhat majd heti 1szer.
A fiatalok sem attól fognak megtanulni focizni ,hogy szép a stadion meg nagy.
Tessék, itt van két példa arra, hogy mire is kellene koncentrálni a stadion építések helyett a magyar focin belül, főleg utóbbi érdemes olvasásra, mert egyből a hazai helyzettel is párhuzamba állítja:
https://www.origo.hu/sport/eb/2016/2016 ... edese.html
http://valasz.hu/vilag/ezert-nem-beteg- ... all-129140

"Azért egy nagy beruházást elég furcsa lenne egy ember életéhez hasonlítani, mert kb fel sem fogunk ilyen milliárdos, vagy több milliárdos összegeket." Ne haragudj, de mi az, hogy nem fogjuk fel? Oda leírtam több hasonlatot, mihez lehet hasonlítani egy ekkora összeget. Az, hogy sok ember egész egyszerűen lusta belegondolni, és utánaszámolni, az nem azt jelenti, hogy felfoghatatlan.
Ennyi erővel akkor mostantól ha milliárdos károkról olvasok, vagy lopásokról, sikkasztásokról, akkor csak legyintsek, lapozzak tovább, mert úgysem fogom fel mekkora összegről van szó 1 milliárd felett? Nem értem ezt a hozzáállást. Maga a pénz pontosan ezért lett feltalálva, hogy segítsen két egymástól független tárgynak az értékeit meghatározni. Hogy tudjam, hogy ha elmegyek a piacra egy audival, akkor ne cseréljem el egy kecskére, mert nem éri meg.

És az hibás következtetés hogy a stadiont ennek elvonásával építették volna. (...) - Ilyet se én, se mások nem vontak le következtetésnek. A többiek azt írták, hogy a pénz inkább mehetne az egészségügybe. Én pedig felhoztam egy szemléltető példát arra, amúgy elméleti síkon mit lehetett volna építeni ennyiből. Hogy honnan hiányzik pénz az egészségügyből? Nagyjából mindenhonnan, ha olvasol híreket, akkor tudod, hogy az egészségügyi szakdolgozók rendeszeresen panaszkodnak: az alacsony fizetésre, fogyó eszköz hiányra, meglévő tartós eszközök elöregedésére és karbantartásának hiányára, a munkakörülmények nem megfelelő állapotára.
https://www.portfolio.hu/cimke/ad%C3%B3 ... A1ci%C3%B3
Nézd meg nyugodtan, nagyjából minden évben cikkeznek róla, hogy csak a kórházak 50-100 milliárd forintos adósságot halmoznak fel. Évente, és ezek csak a kórházak, nem a komplett egészségügy.
Mehetne amúgy a pénz az oktatásba is, akár a családtámogatásba is, gyermekétkeztetésbe, tömegközelekdés fejlesztésébe, olyan infrastrukturális fejlesztésekbe amiknek valódi haszna van....

Itt arról van szó, hogy priorizálás. Persze lehet nekem van ilyen elbszott értékrendem, de valahogy fontosabbnak tartom azt, hogy legyen minden kórházban szappan a mosdóban, vagy mondjuk a tanároknak normális fizetése, akik amúgy a jövőnk(gyermekeink) oktatásáról gondoskondak, vagy legyen kréta a tanteremben meg papír a nyomtatóban a sulikban, esetleg egy szegényebb családnak legyen hol laknia. Lehet velem van a baj, hogy én ezt mind fontosabbnak tartom, mint hogy a Józsi bácsiék lennt Mezőkövesden, Kisvárdán, Felcsúton szép új stadionban ülhessenek kéthetente 1szer....
És újra felhoznám: világ egyik legjövedelmezőbb, legnézettebb, legkedveltebb sportága ami megannyi másik országban képes működni piaci alapon, esetleg itthon is megpróbálhatná ezt, vagy legalább minimális, nem bicsknyitogató támogatással...

igen, ha van pénzed rá, akkor mindegy mennyibe kerül, de azért ha ebben anyagilag csődbe mész (jó példa, hogy érzékeny az ár, hogy azért nagyon sokan elkezdték ezt a cigit tekerni... és én nem egy embert láttam leszokni az elmúlt években...), akkor azért lehet meggondolod, vagy ha nincs olyan hozzáférésed (tehát külön boltba kell érte menni). És ha csak 10 százalékkal kevesebben cigiznek vagy annyian alkoholisták... A kórházakba kerülésért nagyon sok esetben ez a 3 a fő kiváltó ok: elhízás | cigi | alkohol miatti szövődmények.
Szerintem olvass egy kicsit utána ennek a témának amúgy mert elég érdekes. A szenvedélybetegségnek sosem az a kezelése, hogy a betegség kiváltó tárgyának az árát növeljük. (Általában pont az okoz gondot a hajléktalanok körében például, hogy többsége sajnos szenvedélybeteg, és mivel minden pénzüket elköltik cigire és piára, nem tudnak kitörni az ördögi körből, mert nem tudnak leszokni. Márpedig megszerzik ezeket, pedig lakniuk sincs hol.)
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xst ... ek009.html
Itt látszik is, hogy pont az anyagilag tehetősebb területeken, és magasabban képzett emberek körében csökkent a dohányzás mértéke. A kevésbé képzettek és a szegényebb régiókban pedig nőtt.

Mindenesetre gratula és tisztelet az ismerőseidnek, akiknek sikerült letenni a cigit. Amúgy egyet értek, hogy valahogy az egészségesebb életre jobban kellene motiválni a magyarokat, és az általad felsorolt 3 legfőbb kiváltó ok ellen tenni kell. A hogyan ami rendkívül nehéz és bonyolult kérdés.... :?

2010 előtt persze nehéz ilyen témákat felhozni, - akkor az eddigi politikától mentes vitát zárjuk le egy bezzeg Gyurcsánnyal? :D Okés, ez a jobb egyenes kitütt, be is dobom a törülközőt.
Avatar
Nero.
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2015.08.14. 19:02:12

2020.11.13. 21:15:20

Nekem az a bajom a magyar futballal, hogy nekem innen kintről (és nem azért írom le hogy külföldi magyar vagyok mert felvágni((wtf??)) akarok, hanem azért mert emiatt lehet hogy nem látom olyan pontosan a dolgokat) úgy tűnik hogy a foci a fidesz politikai eszköze lett.

Én anno 2005ben 10 évesen voltam kint magyar-svéd, magyar-norvég, Fradi-Újpest (Üllöi út) meccseken, és ugyanúgy szurkoltam a válogatottnak vagy a Fradinak mint a Barcának. Aztán a folyamatos csalódások és a színvonal miatti különbségek miatt a rajongás a hazai foci iránt véget ért.

A múltkor valaki írta hogyha a Fradi a Reallal játszana, akkor se biztos hogy a Fradinak szurkolna, azért mert nem az jut róla eszébe hogy egy magyar csapat is van a BLbe, hanem az hogy az aktuális korrupt és bűnöző kormány súlyos milliárdokat tol a fociba, mert a miniszterelnök szereti a focit.

Én foci és sport rajongó vagyok, de nálam nem is lehet vita tárgya hogy addig nem költünk sportra, ameddig az egészségügy, az oktatás stb. nincs rendben.

Lehet szép grundokat építeni az orszàg minden városában hogy a gyerekek tudjanak focizni, mozogni, de az ég világon semmilyen tragédia nem történik ha a következő 20-30 világeseményre nem jutunk ki.

Az meg szintén nagy igazság volt, hogy megy a kőkemény bevándorlás ellenes politika, aztán mégiscsak a csoki gyerek menti meg a magyarokat aki még csak magyarul se tud. Ha az ő gólja nincs akkor vége. A külföldön nevelkedett játékosok húzzák ezt a válogatottat. Sz*rt se fejlődött az utánpótlás nevelés, sőt 10 éve még bronzérmesek voltunk az U20as VB.
“Mindig is elakartam jutni Kínába. Soha nem gondoltam volna, hogy idővel Kína jön el hozzám.”
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.13. 20:24:29

komutnemukod írta:
2020.11.13. 19:52:42
Atlantis írta:
2020.11.13. 14:50:41
(...)
Egészségügyre elköltött pénz:
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
Kormányzati alrendszerek összesen, milliárd Ft 1 420,3 1 408,2 1 463,5 1 551,1 1 634,2 1 723,0 1 823,8
2018
1 985,2
Tudom luxus meg nehéz, de gondolkodjunk már mielőtt hülyét csinálunk magunkból. (100 milliárd plusz/év)
Ha jól sejtem a tanácsod alapján jól átgondoltad amit írtál, szóval kifejtenéd kicsit bővebben, hogy ezzel a hozzászólással mit szerettél volna mondani? Esetleg kinek? :D
zsoltfree
Capitá del Barça
Hozzászólások: 694
Csatlakozott: 2006.01.10. 11:45:38
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.13. 19:36:33

Jogos, folytassuk itt.

"- Te úgy gondolod, hogy ha valami nem a Te szakterületed, nem tiszted kritizálni. Ez amúgy nagyon sok esetben igaz is, de én meg úgy gondolom, hogy ha kijön hozzám a szakember beszerelni az ablakot, majd a végén azt látom hogy ferde és nem tudom rendesen kinyitni, akkor igenis szólok, hogy ez nem stimmel." - ez azért erős hasonlat. Ha kijön hozzám egy szaki, akkor lehet kérek több szaki közül is árat. Viszont, ha már volt bevált szaki, akiről tudom, hogy jól dolgozik, akkor lehet akkor is őt választanám, ha egy másik Józsi bemondaná, hogy ő megcsinálja 20 százalékkal olcsóbban... Ezzel szemben egy stadion tervezésénél például nekünk totál nincs fogalmunk, hogy mégis mi alapján mérlegeltek. Az előző hozzászólás is a kategóriával kapcsolatban teljesen jó. Fogalmam sincs mi volt az igény, miért terveznek x méretűt. A karbantartás árakról sincs fogalmam, és úgy az egész projekt és építkezés koordinációról sem. Én ezt belátom, viszont nagyon sokan nem. Tök egyszerű rámondani valamire, hogy ez mé' volt 20 milliárd, biztos kijött volna 18-ból is. Hát részletes árajánlatot sem láttam, és nem is tudom felmérni az igényeket, szóval fogalmam sincs.
"- Ugyanazt az összeget teljesen máshonnan nézzük, máshoz viszonyítjuk. Te valami nagyobbhoz (például az ország éves költségvetése), én meg mondjuk egy átlag ember életkörülményeihez." - Azért egy nagy beruházást elég furcsa lenne egy ember életéhez hasonlítani, mert kb fel sem fogunk ilyen milliárdos, vagy több milliárdos összegeket.

"A szuperkórházas részre meg..." - jah értem. Viszont ott meg nem tudod megmondani, hogy mennyi pénz és hova hiányzik az egészségügyben. És az hibás következtetés hogy a stadiont ennek elvonásával építették volna. Nem tudom én nem is szoktam belemenni, mert ezeket a döntéshozók látják csak. Én is voltam már az életben kisebb projekteken döntéshozó, és persze távolról minden döntést és pénzköltést könnyű kiforgatni, de amikor megmutatom, hogy oké pajti, akkor mutasd meg hogy csinálnád, hogy hatékonyabb legyen mind hosszú, mind rövid távon, és akkor már nem ennyire nagy a szája senkinek sem.

"Ja és a jövedéki adó emelése az adott termékeken semmit sem változtat a használatuk mértékén..." - igen, ha van pénzed rá, akkor mindegy mennyibe kerül, de azért ha ebben anyagilag csődbe mész (jó példa, hogy érzékeny az ár, hogy azért nagyon sokan elkezdték ezt a cigit tekerni... és én nem egy embert láttam leszokni az elmúlt években...), akkor azért lehet meggondolod, vagy ha nincs olyan hozzáférésed (tehát külön boltba kell érte menni). És ha csak 10 százalékkal kevesebben cigiznek vagy annyian alkoholisták... A kórházakba kerülésért nagyon sok esetben ez a 3 a fő kiváltó ok: elhízás | cigi | alkohol miatti szövődmények. De ez egy nagyon összetett téma, mert milliónyi tényező játszik még szerepet benne, és tök felesleges ez a stadion = hány lélegeztetőgép átváltás.

Szóval persze, nem fogunk egyet érteni. Viszont soha nem fogok ítélkezni egy olyan dolog felett, amire nincs megfelelő rálátásom. És persze a rálátáson kívül a hozzáértés sem ártana. 2010 előtt persze nehéz ilyen témákat felhozni, mert akkor kb az égvilágon semmi sem épült, vagy ha igen, akkor az is elég botrányos volt. Pl M6 autópálya alagút+völgyhíddal, vagy beszéljünk a 4-es metróról, amivel konkrétan 1994-es választás óta kampányoltak, de más úgymond nagy dolog nagyon nem jut eszembe ami mondjuk így pozitív irányban történt volna.
Avatar
Bob_Marley
Presidente del Barça
Hozzászólások: 18583
Csatlakozott: 2010.02.06. 19:42:14

2020.11.13. 19:09:38

Stadionokhoz kapcsolódva csak annyit megjegyeznek, hogy nem mindegy a kategória besorolás, esetleges rendezés szempontból. Egy 5000-res stadion magasabb kategóriájú mint egy 4000-res. Ez is lehetett szempont, akár ifjúsági tornák, akár csapatszintu megrendezesek kapcsán, erre is figyelni kell, úgy gondolom.
Kép
Kép
Kép
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.13. 17:42:45

Elnézést, de én ezt a témát nem érzem helyénvalónak a Magyar Válogatott topicban folytatni, viszont nem tudok elmenni mellette szó nélkül:
zsoltfree írta:
2020.11.13. 15:57:14
(...)
Kisvárdán és Felcsúton életemben nem voltam, fogalmam sincs miért van ott stadion és az mekkora, de lehet van neki valami oka, erről pont úgy fogalmam sincs, ahogy egy négynégynégyes újságírónak sem.

Atlantis:
- A Kisvárda és a felcsúti stadion lsd fentebb, bár Kisvárdánál nem tűnik túl elrugaszkodottnak egy 4 ezer helyett ha már csinálnak akkor nagyobbat és ezért egy 5 ezer főset csinálnak.
- Látod, hogy a stadionok nem voltak egy ilyen szinten ennyire húzós összeg, mint amennyire sokat beszélnek róla? Főleg ha belevesszük, hogy sokak szerint a népstadion még rendeben is van mert az kellett, és szerintem ez volt a stadionépítésekre költött pénz jelentős része, lehet hogy akár a fele is, ezt nem tudom pontosan.
- Az egészségügyhöz pedig rohadtul nem értek, de abban biztos vagyok, hogy egyáltalán nem csak arról szól, hogy 1 szuperkórház és akkor 1 millió ember egészsége ok, ugyanez 3 szuperkórházzal már 3 millió ember. Ennek piszok sok vetülete van. Pl ha nincs annyi alkoholista és cigifüggő (alkohol jövedéki adó emelés + dohánybolt és jövedéki emelés, és igen, a dohányboltoknál biztos nem az lmp-s képviselők ismerősei kaptak boltokat, de ez is csak akkor zavarja úgy általában az ellenzéket, ha épp nem ők kormányoznak és inkább egy pár magyar embernek termeljen hasznot mint mondjuk egy külföldi áruháznak?). Szóval kevesebb betegség az már egy megelőzés, plusz azért minden kórházba pumpáltak bele pénzeket, és ez nem úgy megy, hogy vigyának volt 100 millája, de ő szeret tippmixezni, ezért a 100-ból mind a 100-at a kórház helyett a foci kapta. Most egy világjárvány van, és még most sem omlott össze ez az évek óta lesajnált egészségügy. De ez nagyon hosszú téma, és nagyon naív gondolat lenne azt feltételezni, hogy ami kb az elmúlt 70 évben így alakult egészségügyi helyzet most hipphopp jó lenne, ha ez a pár stadion nem lenne.
- Az, hogy egy stadion mekkora legyen, hát erre sincs rálátásom, de szerintem neked és az újságírónak sincs. De nem hiszem hogy sokkal nagyobb élpülne valahol, mint amilyen eddig is volt. Valamivel nagyobb biztosan, mert gondolom nézőszám emelkedést várnak, ha már egyszer hozzá kell nyúlni, de a 2x3-szoros szorzókat túlzásnak érzem. Honnan tudod, hogy utánpótlásképzés, edzőképést nem fejlesztették? Mert tény, ha csak felhúzunk egy stadiont, attól egy méterrel nem vagyunk előrébb, de én azért olvastam bőven egyéb fejlesztésekről is.
Tehát Neked mondjuk van egy szép nagy, 100m2-es kerted, aminek igazából csak az elöl lévő 20m2-ét használod, a többibe csak füvet nyírni jársz, hogy ne lepje el a gaz teljesen, de az is macerás, mert nincs normális fűnyíród, a faágak is belógnak csak nincs fűrészed levágni, meg ilyenek. Aztán egyszer csak lesz egy komolyabb összeged, és úgy döntesz, hogy akkor most építesz belőle egy nagyobb, színesebb szerszámos tárolót a kertbe a régi helyett. Igaz szerszámod továbbra is alig van, csak a régi vacak fűnyíró, meg a kert hátsó részét továbbra sem tudod használni mert a fűrészre sem jutott már pénz. - Ez a stadionépítés nálunk, csak emberközelibb példával. :D

Ezen kívül szerintem szerintem igenis van jogunk a stadionok méretének kritizálására, mivel a nézőszámok hivatalosak, publikusak, bárki megnézheti. Maradjunk a Mezőkövesd példájánál, mert gondolom erre gondoltál, nem a Kisvárdára vagy a Felcsútira, mert egyik sem 5000 fős azok közül.

Ha az elmúlt 10 évben az átlag nézőszámod nem volt 2500 felett, és a rekord nézőszámod 4000 (egyszer 2014ben sikerült egy 5000et elérni), akkor az azt jelenti, hogy még a legpozitívabb nézőpont szerint is évente 1000, szó szerint felesleges ülőhelyed van.
Ami a stadion 1/5-e. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pont ennyivel, 20%-al olcsóbb lett volna egy 4000 fős stadion megépítése, de szerintem azért feltételezhetjük, hogy 10%-ot simán spórolhattak volna az építésen. Aztán ott van az is, hogy egy 20%-al nagyobb stadion fenntartási költségei is biztosan magasabbak. Később majd amikor kellenek felújítások, akkor azoknak a költségei is magasabbak lesznek, hiszen nagyobb stadion kell felújítani. (Ja és nem mellesleg lehet úgy építeni stadionokat is, ahogy házakat is, hogy úgy alakítod ki, hogy később ha szükséged van rá, akkor könnyedén ki tudd bővíteni...)

Mindezekre Te mondhatod azt, hogy jó oké, most hasra ütve egy 150 millió forint feleslegesen lett kidobva az ablakon, az nem nagy pénz. Csányi két havonta keres ennyit, ráadásul a magyar GDP le se tudom írni milyen kis százaléka.
Én meg erre azt mondom, hogy szerintem meg 150 millió forintból 15 szegény családból származó gyereknek lehetne a komplett egyetemi tanulmányait kifizetni, és ezáltal jövőt adni nekik. Vagy mondjuk 5 rászoruló családnak házat/lakást adni, ezáltal ugyancsak jövőt, lehetőséget adni nekik, esetleg 500 kelet-magyarországi szegénységben élő gyerek étkeztetéséről gondoskodni egy komplett évre, vagy csak 15 fiatal párnak a CSOKot adni, és még sorolhatnám, mi mindenre jó lenne 150 millió forint....

Szerintem kettőnk között itt a nézőpont különbség két okból fakad:
- Te úgy gondolod, hogy ha valami nem a Te szakterületed, nem tiszted kritizálni. Ez amúgy nagyon sok esetben igaz is, de én meg úgy gondolom, hogy ha kijön hozzám a szakember beszerelni az ablakot, majd a végén azt látom hogy ferde és nem tudom rendesen kinyitni, akkor igenis szólok, hogy ez nem stimmel.
- Ugyanazt az összeget teljesen máshonnan nézzük, máshoz viszonyítjuk. Te valami nagyobbhoz (például az ország éves költségvetése), én meg mondjuk egy átlag ember életkörülményeihez.

Szóval úgy érzem így a végére érve a mondandómnak, hogy mi ketten ezen a téren valószínűleg nem leszünk közös nevezőn, mert nagyon más irányból és habitussal nézzük a dolgokat. :D

A szuperkórházas részre meg nehéz reagálni, mert egyáltalán nem azt írtam amiről a reakciód szól. Csupán szemléltettem, hogy a stadionokra szánt összeg amúgy hogyan jelenhetne meg az egészségügyben, ezáltal kiemelve a pénz mennyiség MÉRTÉKÉT amiről beszélünk. Egy szóval sem írtam, hogy a szuperkórházak megoldják majd az egészségügy problémáját, abszolút igazad van abban, hogy 2-3 szuperkórház nem oldana meg semmit hirtelen.
Ja és a jövedéki adó emelése az adott termékeken semmit sem változtat a használatuk mértékén, csupán akinek igénye van rá, olcsóbb és rosszabb minőségűt fog fogyasztani. Nem tudom mennyire vagy tisztában az addikció és szenvedélybetegség fogalmával, de ez nem úgy működik, hogy ha drágább amitől függ akkor majd leszokik róla... Ha a beszedett plusz pénzt a leszokás segítésére fordítják akkor emelem kalapom, ha nem, akkor csak sima sarcolás. Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy a megelőzés lenne a kulcs, nem az utólagos kezelés, bár ebbe az irányba menne a magyar egészségügy.

Szerk.:
A legjobb példa a Finnek ilyen téren. Európában szinte ott a legdrágább az alkohol, mégis stabilan az alkoholfogyasztási listák középmezőnyében vannak és híresek is a mértéktelen alkoholfogyasztási hajlamaikról. :D
Avatar
Leon
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2176
Csatlakozott: 2014.02.17. 16:20:26
Tartózkodási hely: 99942 Apophis

2020.11.12. 20:16:32

LG írta:
2020.11.12. 17:26:50
Ismét egy érdekes videó Toroczkaitól a covidról és az amerikai elnökválasztásról.

https://www.youtube.com/watch?v=keTIJcNyf6o
Marha jó dolgokat mond, mindig is bírtam a tagot! 8)

Köszi a linket!
Ter Stegen-Alba-Sergi Roberto-Busi-Rakitic-Messi-Suarez-Griezmann
Tito per sempre etern.

Infinite Iniesta

Messi -Liga- 400
- BL - 106
Grácies Xavi!
Avatar
csababarca
Presidente del Barça
Hozzászólások: 13007
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2020.11.12. 20:12:35

dévid villa írta: Azzal nincs is baj, hogy Biden-szimpatinzánsok. Azzal szerintem már inkább, hogy a szavazóhelyiségben olyan ruházatot viselnek, ami egyértelműen állást foglal. Ez itthon tudtommal tilos, ott nem tudom mi a helyzet.

Mivel nem tilos, ezért viselik, láttam Trump pólós emberkét is számolni ott.

Toroczkai meg ezzel tud nézettséget elérni, ugyanazokkal a szavakkal dobálózik mint 10 éve, eredménye nem agyon van, jah de most a Duró Dórika mennybe ment a héten. Idióta, korlátolt liba.

Tudni rólam, hogy gyűlölöm a fideszt, a NERt, Orbánt, de legyenek inkább ők 20 évig mint ez a mihazánk viccpárt Toroczkaival, Novákkal, meg Duróval akár csak 1 évig is hatalmon.
“In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build walls.” fucking actual
dévid villa
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 292
Csatlakozott: 2012.03.02. 16:41:57
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

2020.11.12. 19:51:56

Atlantis írta:
2020.11.12. 18:30:54
Sehol nem előírás, hogy kizárólag pártatlan ember jelentkezhet szavazatszámlálónak vagy felügyelőnek, itthon sem, sőt kifejezetten a pártok toboroznak szavazatszámlálókat azért, hogy felügyeljék a többi párt szimpatizánst. :D
Azzal nincs is baj, hogy Biden-szimpatinzánsok. Azzal szerintem már inkább, hogy a szavazóhelyiségben olyan ruházatot viselnek, ami egyértelműen állást foglal. Ez itthon tudtommal tilos, ott nem tudom mi a helyzet.
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.12. 18:30:54

LG írta:
2020.11.12. 17:26:50
Ismét egy érdekes videó Toroczkaitól a covidról és az amerikai elnökválasztásról.

https://www.youtube.com/watch?v=keTIJcNyf6o
Tényleg érdekes, ahogy felhívja a figyelmet arra, hogy nem illik mások halálát kívánni, majd egy 3-4 percet szentel annak, hogy egy halott emberbe belerúgjon párat. Ez tényleg sokkal emberségesebb, kiváló példakép. :D
Aztán elismétli most november 12-én a tavaszi pletykákat, amik azóta sem lettek bizonyítva, vagy megerősítve (vuhani laboros, egyelőre még csak konteo), de biztos a gazdagok miatt. :D
A szavazatszámlálásról mutatott bizonyítékok nettó f*szságok. :D Sehol nem előírás, hogy kizárólag pártatlan ember jelentkezhet szavazatszámlálónak vagy felügyelőnek, itthon sem, sőt kifejezetten a pártok toboroznak szavazatszámlálókat azért, hogy felügyeljék a többi párt szimpatizánst. :D
A zsidós részen már sírva nevettem, akkora hülyeségeket beszélt... :D
Komolyan köszi a linket, mostantól Comedy Central standup comedy helyett Toroczkait fogok nézni. :D :D
Avatar
Stalkyard
Director del Fútbol
Hozzászólások: 3049
Csatlakozott: 2010.05.19. 19:10:30

2020.11.12. 18:09:39

Nero. írta:
2020.11.11. 14:42:46
MQuCsabi írta:
2020.11.11. 12:09:17
Plusz te beszéled a nyelvet, felsőfokúd is van belőle, de nem biztos, hogy át tudod adni bárkinek is a nyelvtani részt. Lehet, előbb legalább egy trénerit el kell végezni majd hozzá.

A tanári témával kapcsolatosan oldalakat lehetne írni. Mindenesetre az biztos, hogy az, aki veszi a fáradtságot, hogy átadjon valamit az ifjúságnak és nem csak a könyvet olvassák fel, na, nekik kellene emelni a fizut. Ezt kéne valahogy mérni.
Igen a következő kérdés pedig az lenne, hogy tud-e valaki olyan tankönyvet amibe az angol nyelvtan flottul elvan magyarázva és “magyar”?
Tudom, én leszek a g.ci, de komolyan nem bántásból mondom, de ha már "tanári pályán" gondolkozol, előbb olyan könyv beszerzését javaslom, amiben a magyar nyelvtan flottul el van magyarázva.
Az éjjel soha nem érhet véget!

Klopp on Coutinho bid: "I think tomorrow they (Barcelona) will offer a McDonald's Happy Meal and we get the toy as well!?"
LG
Az Év fórumozója 2016
Hozzászólások: 18882
Csatlakozott: 2004.12.17. 21:03:01

2020.11.12. 17:26:50

Ismét egy érdekes videó Toroczkaitól a covidról és az amerikai elnökválasztásról.

https://www.youtube.com/watch?v=keTIJcNyf6o
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.12. 17:05:34

Van valakinek tapasztalata levegőtisztító berendezésekkel?
Ahogy keresgéltem úgy látom ez a Xiaomi Mi Air Purifier nagyon megy most. Tényleg érzékelhetően jobb a levegő minősége a használatával? Budapesten, régi lakásban lakva elég sok gondom van a porral, erőteljesen gondolkodok azon, hogy főleg most a homeoffice mellett érdemes lehet beruházni rá, csak azért nem olcsó dolog. :|
dévid villa
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 292
Csatlakozott: 2012.03.02. 16:41:57
Tartózkodási hely: Hajdúszoboszló

2020.11.12. 15:08:33

miro. írta:
2020.11.12. 13:22:22
AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN NEM VOLT MAGASABB A HAZAI HALÁLOZÁS, MINT AZ ELMÚLT 10 ÉV HASONLÓ IDŐSZAKÁBAN.
Origo. Még az is,pedig aztán..
Durva ez a világjárvány,a végén még kiderül,hogy a kórházak mindig katasztrofális helyzetben voltak,csak most lehet mire fogni. :D
Hát hidd el nekem, az elmúlt 6 évben, amióta praktizál a bátyám, olyan állapotokat, amik most vannak, még egyszer sem tapasztalt.

Az remélem megvan, hogy a tavaszi lezárások közrejátszanak abban, hogy alacsonyabb a halálozás.

Amúgy meg ilyen stat is van: https://444.hu/2020/11/11/eloszor-latsz ... arorszagon
Avatar
miro.
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2017.03.08. 17:57:31

2020.11.12. 13:22:22

AZ ELMÚLT IDŐSZAKBAN NEM VOLT MAGASABB A HAZAI HALÁLOZÁS, MINT AZ ELMÚLT 10 ÉV HASONLÓ IDŐSZAKÁBAN.
Origo. Még az is,pedig aztán..
Durva ez a világjárvány,a végén még kiderül,hogy a kórházak mindig katasztrofális helyzetben voltak,csak most lehet mire fogni. :D
" Ha valaki három órát áldoz arra az életéből hogy megnézzen a tv-ben,akkor kötelességem a legjobbat nyújtani. Mindvégig a legjobbat. " - Michael Jordan


rmcf
Zsoklop6
Barça C
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2020.09.15. 12:07:31

2020.11.12. 07:32:09

Atlantis írta:
2020.11.11. 10:08:08
Budapesten a legtöbb cégnél elvárás az angol tudás, viszont a legtöbb embernek ez nincs meg, így szerintem igény mindenképp van rá. Hogy pontosan milyen a kereslet-kínálat arány azt nem tudom, de kb. minden 2. multi fogad fel a saját dolgozóinak magántanárokat, és nekem is rengeteg ismerősöm járt magántanárhoz.

Szóval mindenképp van benne fantázia, de idő biztos kellhet amíg kialakul egy megfelelő fizetőképes magánkör.
Rokonom a debreceni Krones gyárban magántanár, igaz, nem keres a legjobban, és a dolgozók akiket tanít se a legjobbak, de alapvetően elégedett vele. Persze, Budapesten nyilván másak a lehetőségek, a fizetések stb. Viszont ezt csak példaként gondoltam megemlíteni hogy már vidéken is vannak ilyen cégek :D
Avatar
Nero.
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2015.08.14. 19:02:12

2020.11.11. 14:42:46

MQuCsabi írta:
2020.11.11. 12:09:17
Plusz te beszéled a nyelvet, felsőfokúd is van belőle, de nem biztos, hogy át tudod adni bárkinek is a nyelvtani részt. Lehet, előbb legalább egy trénerit el kell végezni majd hozzá.

A tanári témával kapcsolatosan oldalakat lehetne írni. Mindenesetre az biztos, hogy az, aki veszi a fáradtságot, hogy átadjon valamit az ifjúságnak és nem csak a könyvet olvassák fel, na, nekik kellene emelni a fizut. Ezt kéne valahogy mérni.
Igen a következő kérdés pedig az lenne, hogy tud-e valaki olyan tankönyvet amibe az angol nyelvtan flottul elvan magyarázva és “magyar”?
“Mindig is elakartam jutni Kínába. Soha nem gondoltam volna, hogy idővel Kína jön el hozzám.”
Avatar
MQuCsabi
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6148
Csatlakozott: 2007.07.12. 14:50:03
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.11. 12:09:17

Plusz te beszéled a nyelvet, felsőfokúd is van belőle, de nem biztos, hogy át tudod adni bárkinek is a nyelvtani részt. Lehet, előbb legalább egy trénerit el kell végezni majd hozzá.

A tanári témával kapcsolatosan oldalakat lehetne írni. Mindenesetre az biztos, hogy az, aki veszi a fáradtságot, hogy átadjon valamit az ifjúságnak és nem csak a könyvet olvassák fel, na, nekik kellene emelni a fizut. Ezt kéne valahogy mérni.
Kép
Atlantis
Jugador d'estrella
Hozzászólások: 479
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.11. 10:08:08

Budapesten a legtöbb cégnél elvárás az angol tudás, viszont a legtöbb embernek ez nincs meg, így szerintem igény mindenképp van rá. Hogy pontosan milyen a kereslet-kínálat arány azt nem tudom, de kb. minden 2. multi fogad fel a saját dolgozóinak magántanárokat, és nekem is rengeteg ismerősöm járt magántanárhoz.

Szóval mindenképp van benne fantázia, de idő biztos kellhet amíg kialakul egy megfelelő fizetőképes magánkör.
Avatar
csababarca
Presidente del Barça
Hozzászólások: 13007
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2020.11.11. 06:54:06

visca el barca írta:
2020.11.11. 06:20:54
Nero. írta:
2020.11.10. 23:04:55
Ha már tanári kérdés, abban van fantázia hogy felsőfokú nyelvtudással és vizsgával otthon (belváros) dolgozzak mint angol magán tanár? Van erre kereslet szerintetek, jobban keresnék vele mint mondjuk egy hivatalos pedagógus?

Nem feltétlenül ez a célom, csak a múltkor átfutott az agyamon mint ötlet, magyarországi tervnek majd.
Van persze, egy probat meger. Bar pesten nem tudom mekkora a kinalat-kereslet. Meg ott lehet pofatlanul mondjuk 4 ezret elkerni 45 percert. Napi 2 gyerekkel az havi kb 150-200e ami nem rossz love.
BP/n már többet is, 5 az alja ezeknek, el lehet belőle tengődni.
Nálunk nyelvtanárok hazamennek 22-3kor, este 8ig meg magánoznak.
Na így megkeresik még egyszer a fizetésüket.
“In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build walls.” fucking actual
Avatar
visca el barca
Presidente del Barça
Hozzászólások: 19584
Csatlakozott: 2005.02.01. 13:13:37

2020.11.11. 06:20:54

Nero. írta:
2020.11.10. 23:04:55
Ha már tanári kérdés, abban van fantázia hogy felsőfokú nyelvtudással és vizsgával otthon (belváros) dolgozzak mint angol magán tanár? Van erre kereslet szerintetek, jobban keresnék vele mint mondjuk egy hivatalos pedagógus?

Nem feltétlenül ez a célom, csak a múltkor átfutott az agyamon mint ötlet, magyarországi tervnek majd.
Van persze, egy probat meger. Bar pesten nem tudom mekkora a kinalat-kereslet. Meg ott lehet pofatlanul mondjuk 4 ezret elkerni 45 percert. Napi 2 gyerekkel az havi kb 150-200e ami nem rossz love.
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
Avatar
Nero.
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6520
Csatlakozott: 2015.08.14. 19:02:12

2020.11.10. 23:04:55

Ha már tanári kérdés, abban van fantázia hogy felsőfokú nyelvtudással és vizsgával otthon (belváros) dolgozzak mint angol magán tanár? Van erre kereslet szerintetek, jobban keresnék vele mint mondjuk egy hivatalos pedagógus?

Nem feltétlenül ez a célom, csak a múltkor átfutott az agyamon mint ötlet, magyarországi tervnek majd.
“Mindig is elakartam jutni Kínába. Soha nem gondoltam volna, hogy idővel Kína jön el hozzám.”
Avatar
csababarca
Presidente del Barça
Hozzászólások: 13007
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2020.11.10. 22:58:29

Én nem rühellek tanítani, sőt imádom azokat a 45 perceket többségében.

Amit rühellek, az a folyamatos adminisztrációs baromságok, az hogy senki nem nézi semmibe a tanárokat, meg a megalázó fizetések.

A tanítás részét nagy szeretem.
“In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build walls.” fucking actual
Avatar
Rinku
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2464
Csatlakozott: 2009.08.02. 14:28:48
Tartózkodási hely: Budapest

2020.11.10. 22:53:27

Nekem magához a tanításhoz akkor lenne türelmem, ha egyetemen adnék szemináriumot, alatta semmi. Egyszerűen se.ggfejek a fiatalok, nemzetiségtől, néptől függetlenül, csak egyik jobban, másik kevésbé. Tiszteletem a tanárok felé, hogy még tanulnak is azért, hogy ezzel a sok kis köcs.öggel küzdjenek. Emellé zömében cimbalmokkal harcolni, ahogy írjátok... Sógornőm angol-matek tanár Nyíregyházán, de már most teljesen kivan, pedig bő egy hónapja állt vissza a szülési szabadságról. Legalább a tanári közösség úgy-ahogy rendben van, már ezt is meg kell becsülni. Ha nekem kellene ezt csinálni, meghalna a lelkem. Egyszerűen nem, fú, de még mennyire, hogy nem... Amúgy is rühellem az emberek zömét, mert képtelenek kussban maradni és nem ösztönlényént funkcionálni. A gyerek meg amúgy alapból ilyen, az ösztönlény. Mellé ennyi getra szülőt is, amit itt kitermelünk, még szétnézni is elég. Ezért kérdeztelek veb a kiégésről. Sórgornőm mondja, hogy az utóbbi 20 évben kb 5x annyi figyelemzavaros és mentálisan degradált gyereket termelt ki az ország. Gondolom leültetik a képernyő elé, addig is kussban van, meg egyed a sok műszart, jó az neked. Még az egészséges gyerekeket sem tudja rendesen nevelni az ország, nem hogy ezeket, meg a cigókat...

Nem akarok a fületekbe duruzsolni, de ha ennyire röhellitek, hagyjátok ott a pi.csába az egészet. De komolyan, nem ér annyit, még ha tök előlről is kell elkezdeni valami mást. Élünk itt ezen a sárgolyón 70-80 évet, aztán tolnak be a sütőbe. Elpazarolni falusi cigányokra ebből éveket, a mentális egészségedet rövidtávon is súlyos roncsolódásnak kitenni, hát... Nem, egyszerűen nem, nekem nem. Egyébként is úgy érzem, hogy Magyarországon fogoly vagy. Ez az egész olyan, mint a Mátrix, "börtön, az elméd számára." Mellette kifejezetten ezt a szakmát űzni, szerintem itt veszteném el a valósággal a kontaktot. De ne figyeljetek rám 100%-ig, azért kitartást és sok sikert kívánok nektek! Remélem a magánórákkal sikeretek lesz, mert a közoktatás... Ennyire mélyen sosem voltunk, mint most.
Football, bloody hell. /SAF/
Avatar
csababarca
Presidente del Barça
Hozzászólások: 13007
Csatlakozott: 2005.10.03. 21:19:38
Tartózkodási hely: Dabas

2020.11.10. 22:18:20

visca el barca írta:
2020.11.10. 22:00:33
Vmi 150 az alap nettom. Ehhez jon 25 koruli ofő pótlék, meg heti 6 tulora. Az kb olyan havi 50 netto. Igy van teljes honapra havi 220 kb. Nyaron, meg ha szunetes honap van ez azert kevesebb. Januarban en is minosulok ped1be, jo nagy szivas, a kozelezo oraszamom 20rol 26ra megy, igy az 50e tuloratol elesek, cserebe kb 5e fttal tobb lesz a fizum. Tehat magasabb fizetes kategoriaba esek, de a fizum egy 50essel kevesebb lesz.

Jah vágom, 210 a bruttónk, en is januárig még gyakornokban vagyok.
Nekem csak heti 2 túlórám van (mármint tanóra, a sima túlórát nem fizetik), úgyhogy azért kevesebb.

Igen ez a szívás, hogy kimaxolják a ped1es óraszámot majd, és akkor a túlóráknak szevasz.
Szívás.
És a baj, hogy ez belátható időn nem fog rendeződni.
Még ha a össz bruttónk lenne a nettónk, az se versenyképes fizu.

Engem hívtak két helyre is szakképzésbe nyáron, de annyit nem ér hogy cigányokat tanítsak, elég volt két évig óraadóként párat.
“In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build walls.” fucking actual
Válasz küldése