Veidt_madridista írta: ↑2020.04.25. 20:44:41
Én ma megnéztem a Petr által pluszban ajánlott
El Clubot. Hát, tényleg súlyos darab. Nehéz befogadni, és nem csak a témája és a rendezése miatt, egyszerűen nekem az üzenete is teljesen ellenszenves volt.
Pont ezt szeretem benne. Meg tudja osztani az embereket, hatassal van rad es nem probal kimelni, kiall magaert. Igaz torteneteken alapul, Larrain ha jol tudom sokat informalodott olyan egyhazi szemelyektol, akik hasonlo elszigeteltsegben eltek egybevago okokbol. Kvazi a Spotlight kiforditva es megcsavarva kis sarkitassal.
Veidt_madridista írta: ↑2020.04.25. 20:44:41
Mindenesetre köszi az ajánlást, ha vannak még ilyen dél-amerikai filmek/rendezők a tarsolyban, akkor jöhetnek!
En Larraint nagyon szeretem, de szerintem neked nem fogja elnyerni a tetszesed igazan a munkassaga. A
No szerintem szinten jo filmje, de eleg megoszto tud lenni vilagnezeti szempontbol, a sajatjat pedig a rendezo nem rejti veka ala.
Daninak ajanlottam a
Pájaros de verano c. remeket Guerratol, aki az ajanlasom rendezte. Ez szinten egy melyebb film, de ha tetszett az El abrazo de la serpiente, ez is fog szerintem.
Alejandro Jodorowsky nagyon sulyos filmeket rendezett es nagy hatassal volt a del-amerikai filmgyartasra. Keszitett egy filmet sajat magarol (
Poesía sin fin), egy talan klises csaladi helyzetrol egy erdekes helyzetben (
La Danza de la Realidad), egy elegge elszabadult horrort (
Santa Sangre) es utkeresesrol (
La montaña sagrada). Meg remek western is kerult ki a keze alol (
El Topo). Az utobbi harmat erosen merem ajanlani. A filmjei olyan hatassal tudnak lenni rad, hogy meg percekig bamulod a kepernyot, miutan vege a filmnek.
Javier Bardem foszereplesevel keszult egy film, a
Mar adentro, vagyis A belso tenger. Tetszett, ezert utana neztem a rendezonek,
Alejandro Amenabarnak. Mint kiderult sokan zsenialis rendezonek tartjak, igy megneztem par filmjet, amik meg a Bardem szereplesevel keszult filmnel is jobbat tetszettek. Igazan beteg darabok, a Rolinak biztos bejonnek.

A
Tesis es az
Abre los ojos olyan filmek, amiket merek ajanlani, ha eppen valami zsigerire vagysz.
Hector Babenconak a
Carandiru c. filmet koszonhetem. Egy bortonrol szol es az ottani emberek torteneteirol. Eleg hosszu (nagyon) es a kozepen mar varnad, hogy ne csak meseljenek a szereplok, de megeri megnezni. Leloni nem szeretnek semmit.
Gaspar Noe sokszinu palettaval rendelkezik, en az
Irréversiblet emelnem ki. Szokatlan tortenetmeselessel rendelkezik es remek szineszekkel.
Guillermo Arriaga neve mar biztos nem ismeros, ha eddig barkirol hallottal volna. Az illeto nem rendezo, hanem iro. A
21 Grams es a
Babel ismeros lehet a palettajabol, viszont a
The Three Burials of Melquiades Estrada talan mar kevesbe. Erdemes megnezni, Tommy Lee Jonest ugyis szeretjuk a filmekben. Legalabbis en.
Az igazan mainstreameket most nem emlitettem, oket biztos ismered. Most irtam egy baromi hosszu palettat, en a kovetkezoket ajanlanam igazan a felsoroltakbol: Pájaros de verano, Santa Sangre, La montaña sagrada, El Topo, Tesis, Abre los ojos
Ha megnezted valamelyiket feltetlen irj, kivancsi vagyok mit gondolsz!