Offtopic

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.

Fogyasztasz valamilyen dohányterméket? :D

- Nem, soha nem próbáltam.
10
22%
- Próbáltam, de nem szoktam rá.
17
38%
- Füstölök, mint a gyárkémény
11
24%
- Alkalmanként rágyújtok
7
16%
 
Szavazatok száma: 45
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 18:55:36

zsoltfree írta:
2020.12.12. 18:11:33
Granit, nem érzel ebben a két dologban "némi" ellentmondást?
"Zidane is felháborodott Materazzi szavain, és nem tudom elítélni amiatt, hogy nem tudta türtőztetni magát."

Versus

"Nem, nem nyitottak újabb frontot. Nem kezdtek a negyedik játékvezető bőrszínére megjegyzéseket tenni, ahogy te az ismerősöd testsúlyára. A saját sérelmükre mutattak rá, ennyi. Ha te is ezt tetted volna az ismerősöddel szemben, neked is igazad lett volna, ahogy Webóéknak. De így nem lett igazad, csak az ő szintjére süllyedtél."
Szia Zsoltfree!

Köszönöm kérdésed!

Nem. Zidane sem tett megjegyzést Materazzi származására, vallására stb. A válaszaik súlyossága volt más, Zidane-nál elszakadt a cérna, míg Kimpembéék a szájukat használták (most mondanám, hogy Zidane meg a fejét, de átvitt értelemben pont azt nem használta, és hagyta, hogy a másik röhögjön a markában, és elérje a célját). Abban viszont megegyezett mindkét válasz, hogy egyik sem kezdett el a másik származására bármilyen megjegyzést tenni.
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 18:48:26

Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

voltak fehér rabszolgák is bőven a történelem során, a jobbágyok pontosan ugyanazok voltak mint a gyapjú földeken dolgozók, nem? Nincs történész diplomám, de abból amit a magyar oktatás adott, szerintem egyértelmű hogy azonos szinten voltak. Élhettek a kis lyukukban, néha megerőszakolták vagy megverték őket, és dolgoztak a kukacoskenyérért. JA vagy kiküldték őket háborúba meghalni, mert ő az ami, nem ér annyit az élete mint a nemesé. És nem azért mert feketék voltak, hanem mert el lehetett őket nyomni, azért.
Na, ezzel kellett volna kezdened. "Életünket és vérünket", mondta az arisztokrácia képmutatóan, "életüket és vérüket" helyett, amikor úgy döntöttek, hogy háborúzgatnak egyet a poroszokkal. Persze nem ők mentek, de nem ám. A pórnép hullott el, amely születése óta hordozta azt a béklyót, hogy "jobbágy". Az arisztokrácia meg bulizott a kastélyokban. A feudális világban a fehérek elsöprő többségének hasonló sors jutott Európában, mint a fekete rabszolgáknak. Aztán jöttek gondolkodó emberek, akik felvetették, hogy ez nincs jól így. Forradalmak, guillotine, újabb forradalmak, újabb guillotine-ok. Kemény küzdelem volt, végül a jelenség megszűnt. Nem az igazságtalanságok és az indokolatlan egyenlőtlenségek, de úgy abban a formájában, jobbágyság formájában megszűnt.

Hogy ez a mi esetünkben miért nem cipelődött tovább, úgy, ahogy a rabszolgafelszabadítás után a feketékkel történt, annak két oka van. Egyrészt a rabszolgafelszabadítás után a társadalom továbbra is durván rasszista maradt, és ezeket a béklyókat a feketék az utóbbi évtizedekig nagyon komolyan cipelték. Tudod, ki volt az a Martin Luther King? OK, hogy nincs történész diplomád, de azt azért csak tudod, hogy a ma velem egykorú feketék édesapját még félholtra verték egy tüntetésen, hasonló a sorsra volt ítéltetve, mint egy jobbágy, és valószínűleg még ő maga is nagyon sok sérelmet élt át akár gyerekkorában, akár jelenleg, csak már sokkal mérsékeltebb formában. Ezek a sebek élnek, ezek a sebek mélyek. Ezek ma még nem forrtak be. Ezért nincs igazad abban, hogy ő nem döntheti el, hogy miért sértődik meg. De, ő dönti el. Mert ő éli meg ennek minden súlyát. És akkor nem fogja sértőnek találni, ha a sebek beforrtak, és ez rajtunk is múlik. Ne tőle követeld, hogy ő azt márpedig gondolja másképp, mert te mész szembe a forgalommal az autópályán, te mész szembe több milliárd ember érzelmeivel, feketével, sárgával, barnával. A sebek mélyek, azt pedig ők döntik el, hogy ezek mikor múlnak el. Ebben te úgy tudsz segíteni, hogy megérted őket.

A másik ok: a jobbágyság esetében egy nem egy látható attribútumról, hanem egy megszűnt attribútumról van szó. A jobbágyság megszűnt (nem magától, hanem komoly küzdelmek árán). Az én felmenőim is jobbágyok voltak. Szinte biztos, hogy a tieid is. A jelenséget hosszú (és véres) küzdelmek után megszüntettük, így ez a jelző megszűnt. Az ő esetük azért más, mert ott egy látható attribútumról van szó, ami nem szűnt meg, és nagyon mély gyökerei vannak, ami a mai napig jelen van, csak már jóval mérsékeltebb formában. De ha olvastad a LeBron-os példámat, akkor ezt tudod (Nyugat-Európában persze sokkal kedvezőbb a helyzet). Az attribútum látható is marad mindörökre. A seb akkor fog beforrni, ha emögött a szó mögött ők már nem fognak sérelmet látni. Ezt pedig NEM te döntöd el, segíteni viszont segíthetsz a folyamatban. A jelenlegi mentalitásoddal csak fenntartod a sérelmeiket.

Visszatérve a jobbágysághoz, én az összes elnyomó, kizsákmányoló szobrát, akikről hazug és naiv mesék szólnak, az úgynevezett jóságos királyoktól kezdve a mindenféle Döbrögikig, úgy ahogy van, ledönteném a francba. A te felmenőidet, az én felmenőimet nyomorították meg, és kényszerítették szinte állati sorba. Nagyon helyes, hogy ezeket odaát szépen elkezdték ledöntögetni. Itt is le kéne. Hogy ők a történelmet nem felejtették el? Inkább nekünk kéne tanulnunk tőlük. Jót is röhögtem azon, amikor II. Lipót szobrait Belgiumban a porba döntötték. Helyes. Hogy a mi esetünkben ez miért nem egyértelmű, az azért van, mert a jobbágyok leszármazottai ennek a szónak a bélyegét nem hurcolták tovább. Mert nem volt a homlokukra írva. Így ma megy a hazug nosztalgia a jóságos uralkodókról. Az ő esetükben pedig a sérelem cipelődött tovább, látható formában, a rabszolgafelszabadítás után mérséklődő, de súlyos utóélettel, amelyet a szüleik és ők maguk is megéltek.

Hogy ezt még erőteljesebben szemléltessem: ahhoz mit szólnál, ha a kulálokat mondjuk a '90-es évekig meghurcolták volna. Aztán a jelenség elkezdett volna mérséklődni, majd te azt mondogatnád egy ma élő leszármazottjukra, hogy kulák. Nem lenne valami szép dolog. Vannak jelzők, amelyeknek történelmi súlya van. Ha ezt képes vagy azzal összemosni, hogy egy szőkét is nevezhetsz szőkének, akkor tényleg nem lehet veled mit kezdeni.
Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

alapvetően senkit se zavar ha kimondják a színét, csak őket
Nem igaz. Még egy japán is meg fog sértődni, ha sárgázod. Olyan különbségre, amelyre intézményes meghurcolás épült, értelmetlen hivatkozni. Ő sosem élt meg semmi olyasmit, mint egy fekete akár csak Franciaországban is. De erre a különbségre, a bőrszínen alapuló különbségtételre világszerte elnyomás épült. Hogy ez valaha fel fog-e oldódni, nem tudom. Mindenesetre előítéleteik már nem nagyon vannak a fehérekkel kapcsolatban, pedig azt nem kell ecsetelni, hogy abban a régióban mit gondoltak a fehérekről pár évtizeddel ezelőtt... Ez jelentősen oldódott, mert elzavarták onnan a gyarmatosítókat, és ott már olyan sérelmeket sem élnek át jó pár évtized óta, mint egy fekete Franciaországban. De ha sárgázni kezded, be fog pöccenni. Mert a bőszínen alapuló különbségekre történelmileg elnyomás épült.

Te mondhatod, hogy ne gondolja így, de így gondolja. Te velem akarsz hadakozni, miközben én csak azt írom, amit ők gondolnak. Nem állítottam, hogy ez részükről jó vagy nem jó. Azt állítottam, hogy ez így van (és megértem őket, mert tudok a fejükkel gondolkodni). Te rám haragszol, amiért ezt leírom neked. Miközben az egésznek az a kulcsa, hogy elkezdesz az ő fejükkel gondolkodni.

Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

kivéve a déli példád, de azzal még mindig nem reagáltál arra ami akkor elhangzott, csak bedobtad mint helyettes példát az általad érvénytelenül megcáfolt másik példára, de nem jutottál vele sehova.
Nem igaz, leírtam, miért volt értelmetlen, amit írtál. Egy fehért is érhet sérelem. És ezt te képes voltál egy szintre helyezni azzal, hogy emberek a mai napig a családjaikat megfélemlítő szövegeket kapnak a házuk kapujára (ami csak egy példa volt, Demba Ba vagy Kimpembe tudna még neked erről hosszan beszélni)... Ember, nálad már azért is elszakadt a cérna, mert meg mertem cáfolni az állításaidat. Mit szólnál ahhoz, ha neked kellett volna ilyesmit átélned? Én teljesen megértem őket, és nem hivatkozok olyan különbségre, amelynek ők egy súlyos terhét hordozzák, múltját és jelenét egyaránt.
Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

Az hogy ő rá nem lehet feketeként hivatkozni, miközben az, azért fáj, mert valójában sose lesz nem fekete, de így úgy tűnik, az akar lenni.
Nem akar nem fekete lenni. Egymás között használják is ennek a jelzőnek a különböző formáit, ahogy arra egy másik fórumozó, aki nem értett egyet veled, csak nem volt kedve veled vitatkozni, erre rávilágított. Egy fehér szájából érzik ezt másnak, és ha ezt nem érted meg, tényleg nem lehet veled mit kezdeni. Nem akarnak nem feketék lenni. A jelző alapja kelt bennük sérelmet. Az Neymarban már nem keltene sérelmet, hogy "az a festett hajú ember ott". Mert festett hajú embereket nem hiszem, hogy valaha szisztematikusan elnyomtak. Ez egy sima attribútum. A bőrszín nem az.

Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

ne azzon pattogjunk hogy neki mi fáj, mert ami fáj neki sose fog változni, a színe nem fog változni.
Nem a bőrszínüket akarják megváltoztatni, és nem is ezzel van a bajuk. Nem kell megértened a bőrszínre hivatkozásnak a komoly súlyát, csak akkor itt fogsz értetlenkedni örökre. Ha nem vagy képes más fejével gondolkodni, mindig csak értetlenkedni fogsz. Szólíthatsz egy indiait is "feketének" egy tárgyaláson, de buktat a bizniszt. Aztán értetlenkedhetsz, hogy ez miért történt, aminek az egyedüli oka az, hogy nem vagy képes más fejével gondolkodni. Nem velem kell erről viaskodnod. Én azt írom, amit ők gondolnak. Több milliárd ember. Te vagy az, aki nem vagy képes a fejükkel gondolkodni.

Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

Kértük, hogy hozz példát arra, miként hívjuk őket ha nem feketének de nem reagáltál.
Nem engem kell megkérdezned, hanem őket. Én nem hivatkozok olyan attribútumra, amelyről tudom, hogy valakit nagy valószínűséggel sértene. Mit nem tudsz ezen megérteni?

Kalapos írta:
2020.12.12. 17:10:11

A legerősebb érved komoly istenkomplexusra vagy nem tudom mire utal "egyszer már beismertem hogy nincs igazam, tehát most igazam van, mert most biztos vagyok benne, és nem ismerem be". WTF? Bocsánat, mi??
Ateista vagyok. Már megint túl személyes vizekre tudtad csak terelni a dolgot, ahelyett, hogy a leírt szöveget értelmezted volna, nem tudtál meglenni személyeskedés nélkül. Azon a ponton mindössze annyit szerettem volna mondani, hogy én be tudom látni, ha tévedek valamiben (szerintem világos volt, csak nem tudtad értelmezni). Neked is ajánlott.
zsoltfree
Capitá del Barça
Hozzászólások: 970
Csatlakozott: 2006.01.10. 11:45:38
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.12. 18:11:33

Granit, nem érzel ebben a két dologban "némi" ellentmondást?
"Zidane is felháborodott Materazzi szavain, és nem tudom elítélni amiatt, hogy nem tudta türtőztetni magát."

Versus

"Nem, nem nyitottak újabb frontot. Nem kezdtek a negyedik játékvezető bőrszínére megjegyzéseket tenni, ahogy te az ismerősöd testsúlyára. A saját sérelmükre mutattak rá, ennyi. Ha te is ezt tetted volna az ismerősöddel szemben, neked is igazad lett volna, ahogy Webóéknak. De így nem lett igazad, csak az ő szintjére süllyedtél."
zsoltfree
Capitá del Barça
Hozzászólások: 970
Csatlakozott: 2006.01.10. 11:45:38
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.12. 18:01:55

csababarca írta:
2020.12.10. 10:39:20

a fehérhez nem társul mondjuk 200 éves elnyomás, kiszolgáltatottság, társadalmi meghurcolás, megkülönböztetés. (jobbágyság-nemesség szembenállása talán hasonlítható hozzá valamelyest)

itt a negru szót használták, ami mivel 9 millió nyelvész hazája vagyunk, tudjuk hogy románul a fekete szót jelenti, szerencsétlen szóhasználat volt.
negru viszont ugye hasonlít a negro, nigger, néger szavakra (mivel ugyanaz a jelentés társul mögé), így egyértelmű, hogy miért akadtak ki rá.

na most ugye azt én is osztom, hogy túlreagálás történt.
de ne akarjuk megfejteni egy fekete ember gondolkodását, érzéseit, mert baromira nem tudjuk beleképzelni magunkat a helyzetébe, a generációs problémáikban.
tudom ti nem így látjátok, de USA-ban igenis probléma még mindig a feketék megkülönböztetése, a rasszok elhelyezkedése a társadalmi ranglétrán ott valid dolog. (nem csak a feketék, de a latinok, ázsiaiak, arabok is szinte kasztrendszerszerűen élnek ott.)
tovább lehetne vinni a vitát azzal, hogy ezért ki a felelős. szerintem mind a rasszok, mind közélet/emberek/stb felelős érte, nem fekete-fehér a dolog.

maga a szélsőségek egyik esetben sem jók, de külön lehet választani a BLM szélsőségeit meg mondjuk az ellenoldal szélsőségeit is.
ezt Magyarországról, meg olyan országokból ahol a fekete "probléma" nincs jelen, nagyon nehéz érteni, nehéz gondolkozni róla.
nekünk megvan a magunk baja, beszélhetünk hozzáértően a feketékről, meg a BLM-ről, antifáról, szerintem nekünk a cigányság nagyobb problémát okoz évtizedek óta.
jobban örülnék ha mind a baloldali, mind a jobboldali megmondóemberek és média erre hívná fel a figyelmet, erről kezdődne párbeszéd. (és a párbeszéd nem azt jelenti, hogy egyik másik oldal aki hatalmon van, megvásárolja a cigányságot magának)
Azért a 200 éves dolog kicsit santít. Egyrészt ez nem tegnap volt, és mai szemmel/gondolkodással nehéz történelmi tettekről ítélkezni. Másrészt pedig nem az összes fehér tartott rabszolgát, hanem a gazdag fehérek. Továbbá nem csak a fehérek tartottak rabszolgákat. Akik a saját feherjeit máshol jobbágyként vagy más alsóbb szintű lényként kezelhette. Ezek a fehérek kB a leggazdagabb társadalmi réteg, ami mindenhol pár százalék,tehát ezért ne bélyegezzük meg az összes fehéret. Pl a világháborúban is nem a fehérek vagy a németek ölték mondjuk a zsidókat, hanem ennek egy csoportja.

A blm itthon ugyan nincs konkrétan viszont sajnos vannak olyanok akik a cigányokat használják ki hasonló uszító célokra. Értem itt pl a gyongyospatai kártérítéses esetet. Itt ugyan nem halt meg senki, de nagyon sok a párhuzam a 2 ügy közt, ha jobban belegondolunk. Van bőven ellentét itthon a 2 csoport között és itt sajnos pont, hogy bizonyos kiforgató jogvédők még ralocsoltak egy kis benzint arra a bizonyos tűzre. És lehet még pár ilyet látni ahol az történik, hogy nagyon meg szeretnék mutatni, hogy a cigók hogy el vannak nyomva.

A negerezessel pedig egyet értek, mert más az eredete. Viszont itthon is a cigány pl sértőnek ható szó. Amit azért nem értek, mert pl a ciganypecsenye, vagy a 100 tagú cigányzenekar akkor miért ilyen néven fut?

Az egész rasszista és hipererzekeny minden ami fekete az rasszista gondolkodást azért sem értem, mert Amerikának néger elnöke volt már. És újra is választották. És azt azért nem 1-2 ember szavazza meg, illetve az ujraválasztás is jelent valamit...
Kalapos
Capitá del Barça
Hozzászólások: 712
Csatlakozott: 2020.12.10. 09:48:11

2020.12.12. 17:10:11

Szerintem ha az afrikaiak nem feketék lettek volna, hanem fehérek ugyanerre a sorsa jutnak. Talán máskor amikor fejlettebb civilizáció találkozott egy nem fejlettel akkor máshogy történtek a dolgok? Szerintem minden esetben erőszak volt a vége, és voltak fehér rabszolgák is bőven a történelem során, a jobbágyok pontosan ugyanazok voltak mint a gyapjú földeken dolgozók, nem? Nincs történész diplomám, de abból amit a magyar oktatás adott, szerintem egyértelmű hogy azonos szinten voltak. Élhettek a kis lyukukban, néha megerőszakolták vagy megverték őket, és dolgoztak a kukacoskenyérért. JA vagy kiküldték őket háborúba meghalni, mert ő az ami, nem ér annyit az élete mint a nemesé. És nem azért mert feketék voltak, hanem mert el lehetett őket nyomni, azért.

Én arra már régen reagáltam, hogy mért hülyeség hogy majd ő eldönti hogy őt mi sérti meg. Kifejtettem, hogy ez miért egészségtelen helyzet, azért mert alapvetően senkit se zavar ha kimondják a színét, csak őket, ezt beláttuk több ponton is, te is, kivéve a déli példád, de azzal még mindig nem reagáltál arra ami akkor elhangzott, csak bedobtad mint helyettes példát az általad érvénytelenül megcáfolt másik példára, de nem jutottál vele sehova. Hogy megvan miért fáj nekik az az teljesen jogos, értem. Jogos így éreznie, de mint mondtam, nem javít a helyzeten, ezt te nem látod be? Az hogy ő rá nem lehet feketeként hivatkozni, miközben az, azért fáj, mert valójában sose lesz nem fekete, de így úgy tűnik, az akar lenni. Az üzenet hogy ne azonosulj, a színeddel azt takarja, hogy nyugodtan lehetsz több egy szolgamunkásnál vagy börtöntölteléknél, attól függetlenül, hogy fekete vagy. És ma már lehetnek is. De ez hogy őket nem lehet megszólítani, mert mért nem, az egészségtelen hozzáállás. Konkréten ez a magja annak hogy neki fáj a saját színe, hát nem érted? Ha meglehetne szólítani, akkor nem fájna neki, ha nem fájna neki, akkor meglehetne szólítani, a fene egye már meg kérem szépen. Az nem rasszizmus ha kimondod a színét, az természetes kellene legyen, a már milliószor firtatott egészséges határokon belül. Akkor lesz természetes, ha nem csapunk belőle ekkora patáriát. Ezzel a médiazajjal csak rosszabb a helyzet, nem normalizálódik. De te csak azt látod hogy majd ő eldönti, és akkor úgy van jól van. És akkor mi lesz holnap? Az fekete apuka mit mond a gyerekének? Ne hagyd hogy színed azonosítsa mivé leszel, nem? Az üzenet amit fent leírtam, nem az hogy ne viseld büszkén a színed, és harapj meg mindenkit aki feketének lát. Utóbbi esetben bajban leszel, és az összes fekete is örökre. Lássuk el azoknak a rasszistáknak a baját akik valami rosszat is csinálnak, meg a kollégák által javasolt szisztematikus javításokat hajtsuk végre (amik egyébként történnek is) és ne azzon pattogjunk hogy neki mi fáj, mert ami fáj neki sose fog változni, a színe nem fog változni. Sose lépnek ki a gödrükből így, ha egyenlőek akarnak lenni, akkor viselkedjenek is úgy. Az üzenet hogy te fekete vagy nem lehetsz több annál ami vagy fáj nekik. De az üzenet fáj, ezért fáj, nem az fáj hogy feketének hívják, hanem hogy ő rosszra gondol egyből, a saját világképe torz neki, és megvan rá az oka, de először változtassa meg a saját nézőpontját mielőtt a világot akarja. A román nem volt rasszista, a játékos volt az, hát nem érted hogy elvi szinten ő konkretizálta magát kevesebbnek és kapta fel a vizet, holott nem gondolt erre senki, rajta kívül? Jogosan tette, igen, de hasznos ez? Nem. Most akkor én értem hogy neki mi fáj vagy nem? Én nem akarom eldönteni helyette, de szerintem értem mi az eszme amögött hogy neki fáj. És az eszmét kell megváltoztatni, nem elrejteni azzal hogy nem mondjuk ki. Ezutóbbi nem gyógyít meg semmit. Az előző oldalakkal korábbi kifejtésem erre egyébként mérföldekkel jobban sikerült, de mindegy ezt is meghagyom, nincs se erőm se kedvem változtatni, meg hát te arra se reagáltál, és azt mondod én nem értem. Szerintem értem, de nem vagyok fekete. Lehet ha fekete lennék, és feketének hívnának azt mondanám: Hey you white guy, so what? im black and? so what? Amit erre mond a feketéző, abból majd kiderül rasszista-e.

Kértük, hogy hozz példát arra, miként hívjuk őket ha nem feketének de nem reagáltál. Az afro-amerikai politikailag korrekt megnevezése pl Ba-ra nem illik. Csak afro? Valóban tapintotosabb mint a fekete, de ezt is nekem kellett kitalálnom, te nem közelítetted meg, csak ugyanazt írod le mindig, hogy majd ő kitalálja, mi fáj neki. Itt egyedül én érvelek, és egyedül én váltok érveket, nézőpontokat, te semmit se csinálsz, és büszke vagy magadra.

A legerősebb érved komoly istenkomplexusra vagy nem tudom mire utal "egyszer már beismertem hogy nincs igazam, tehát most igazam van, mert most biztos vagyok benne, és nem ismerem be". WTF? Bocsánat, mi??

A többi fórumozó kedvéért nem írok többször. Nem azért mert nem tudnék reagálni arra amit te majd megint leírsz "te nem értesz, majd ő eldönti" hanem azért mert tényleg tönkretesszük az egészet mindenkinek, amiért bocsánat.

Konkrétan most van belőled elegem, már nem csinálok többször végtájékot a számból, ha elég elég. Mondtam már hogy befejeztem de még is visszaírtam. Többet nem.
Barca_10
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 1489
Csatlakozott: 2009.06.27. 15:50:43

2020.12.12. 16:55:07

az ázsiaira azt mondjuk hogy ázsiai nem hogy sárga/denevérzabáló de a feketére mit mondjunk? Afriaki, néger? Mindkettő tény. Akkor is megsértődik mert -gondolom-francia állampolgár az úriember nem afrikai.
utolsó hozzászólásom volt ebben a témában, kellemes fórumozást mindenkinek.
“...I like the idea of a black sun; like a black hole is space, sucking everything into darkness, where we came from and where we’re heading...”
Avatar
Aaron3991
Jugador del Barça
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.08.25. 14:59:18

2020.12.12. 16:02:19

gránit írta:
2020.12.12. 14:32:42


Miért nem nyitsz ehelyett egy beszélgetést arról, amiről szeretnél? Atlantis témáját például teljesen legázoltad ezzel, és egy csomó potenciális választ azért nem fog megkapni, mert te inkább velem iszapbirkóznál, miközben síri csendben voltam, mert ahhoz a témához nem tudok hozzászólni. Én akadályozom meg más eszmecseréjét? Te gázoltad le az ő felvetését. Kezdj el inkább valamiről beszélgetni, ahelyett, hogy velem próbálnál iszapbirkózni, amelyben én érvelnék, te fikáznál, és a végére szitkozódnál. Mert általában ez a sémája annak a klónnak, aminek a bőrébe szép lassan belebújhatsz, ha ezt folytatod. Miközben élhettél volna egy értelmes felvetéssel, témakezdeményezéssel, de te inkább szítod azt, amit (önellentmondásos módon) pont te nehezményeztél. Dobj fel valami témát, és ígérem, nem fogok hozzászólni.
Ebben teljesen igazat adok így hozzászólók az általa felvetett témához és ezzel lezárom a miénket, remélve, hogy egy minimális incepció megtörtént.
Atlantis írta:
2020.12.11. 14:17:31
Van a fórumon olyan, aki esetleg az utóbbi 1-2 évben részt vett intenzív informatikus/fejlesztői képzésen - pl.: Greenfox, Codecool -, és van tapasztalata mennyire vált be, mennyire volt hasznos?
Nekem ezzel kapcsolatban annyi tapasztalatom van, hogy engem nagyon érdekelt és próbáltam utánajárni a dolgoknak. Rengeteg rossz tapasztalatot olvastam, még úgy is, hogy elvileg van a szerződésben egy pont ami arról szól, hogy nem keltheted rossz hírét az iskolának.(felkészületlen tanárok, óriási tempó..stb) Több helyen olvastam a másik oldalt is ahol azt írták, hogy egy teljes értékű programozót lefoglal a felügyelet, mivel nem képesek kb semmit se önállóan elvégezni. Így én letettem a dologról.

U.i.:"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 15:53:30

Ez a felvetésed teljesen ülne és teljesen igazad is lenne, kivéve akkor, ha tudod vagy sejted, hogy az számára sértő.
Avatar
MatyiG
Adminisztrátor
Hozzászólások: 18359
Csatlakozott: 2009.01.27. 14:10:25
Tartózkodási hely: Budapest/Jászberény

2020.12.12. 15:51:02

Szerintem akkor ne használjunk senkire semmilyen melléknevet - ami nem egyértelműen pozitív -, mert nem tudhatjuk, hogy megsértődik-e rajta. :D
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 15:42:10

Kalapos írta:
2020.12.12. 15:29:40
Ezerszer leírtam neked, hogy a kérdés nem az, hogy te mit tekintesz sértőnek, hanem az, hogy a hivatkozott fél sértőnek találja-e, és te nem mondhatod meg helyette, hogy ő min sértődhet meg és min nem. Mit nem lehet ezen érteni? Ezt a világon mindenhol értik, azokban a kultúrákban viszont kevésbé, amelyek etnikailag és kulturálisan sokkal homogénebbek. Te semmi kivetnivalót nem látsz abban, hogy "fekete", de ő számára ez nem csak egy szín, mint neked, hanem sokkal több, amelynek történelmi és jelenlegi mélységei is vannak. Nem kérdőjeleztem meg azt, hogy egy fehér is kaphat gúnyos megjegyzéseket, azt állítottam, hogy ezen jó eséllyel nem fog ilyen szinten megsértődni, mert ezen a szón nem alapult vele szemben olyan megkülönböztetés, amely mással szemben igen. Szerencsétlen - nem feltétlenül rasszista, a negyedik bíró sem volt az - olyan attribútumra hivatkozni, amely az illetőnek egyszerűen nem tetszik. Tudom, hogy te nem találod sértőnek, de a kérdés nem ez, ezt is leírtam már neked.

Az ázsiai haverom nem sértődne meg azon, hogy ázsiai. Azon, hogy sárga, meg azon, hogy ferdeszemű, azon igen. Számodra ez értelmetlen, de ha kicsit belegondolnál a helyzetébe, már nem tűnne annak.

Dél-Afrikát azért hoztam fel példaként, mert ott egy fehér is teljes joggal találná sértőnek ma ezt a kifejezést, és van is ebből bonyodalom bőven.

Nagyon sok pontra reagáltam, amit írtál, te egyetlen pontra nem tudtál reagálni, amit én írtam.
Avatar
davi10
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6590
Csatlakozott: 2007.10.06. 20:02:40
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.12. 15:38:12

gránit írta:
2020.12.12. 15:13:46
Miért, nem volt igazam? Ez részemről legfeljebb anti-trollkodás. :) Eggyel lentebb írtam egy tökéletes és nagyon jellemző példát arra, amikor valaki fel sem fogja azt, amit a másik leírt, alátámasztva ezzel a mondandómat; elment a füled mellett. A szerepek így fordítottak ahhoz képest, amit írtál, de azt hittem, mi ezt már lezártuk. Meg sem próbáltad értelmezni azt, amit írtam, hanem elköszöntél. Én még csak viszontlátásrát sem írtam, lezártuk. De azért csak felnyitottad. Pedig te is írhattál volna most bármilyen érdekes témáról - de most komolyan, miért nem ezt teszed? -, központi figurává te teszel ezzel, nem én önmagamat.
Megint tévedsz, megpróbáltam értelmezni amit írtál, úgy vélem sikerült is, csak nem regáltam már rá, mert semmi értelmét nem láttam már az előzmények miatt (ahogy mások sem). Ez most ha nem tűnt fel nem újranyitás volt, mert a legutóbbi hsz-emnek pl az égvilágon semmi köze nem volt már a Dembabás esethez, amit az elköszönéssel lezártam.

És igen, miattam vagy központi figura, nem azért, mert minden második hsz a topicban tőled van és mindenkinél kihúzod a gyufát. :D
Ez a szöveged is kezd unalmas lenni, hogyha valaki a nemtetszését fejezi ki a stílusod ellen, akkor még Ő a hibás, mert ugyan miért nem foglalkozik mással.

Nem tudom hány embernek kéne még írnia, hogy kicsit észrevedd magad, és hogy nem mindneki más megy visszafele az autópályán, én úgy tervezem, hogy nekem ez az utolsó.

További eredményes trollkodást kívánok!
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
Kalapos
Capitá del Barça
Hozzászólások: 712
Csatlakozott: 2020.12.10. 09:48:11

2020.12.12. 15:29:40

gránit írta:
2020.12.12. 15:13:46
davi10 írta:
2020.12.12. 15:09:40
Én anti-trollkodok. :) Eggyel lentebb írtam egy tökéletes és nagyon jellemző példát arra, amikor valaki fel sem fogja azt, amit a másik leírt. De azt hittem, mi ezt már lezártuk. De azért csak felnyitottad. Pedig te is írhattál volna most bármilyen érdekes témáról - de most komolyan, miért nem ezt teszed? -, központi figurává te teszel ezzel, nem én önmagamat.
Hagyjátok az ember egy igazi troll. Többször szándékosan figyelmen kívül hagyta a kéréseimet, ezért még egyszer felhívtam specifikusan a figyelmét rá, de nem, megtette még kétszer, még smiley-kkal is díszitve, és örült neki hogy idegesíthet engem. Buta. Kértem hogy NE hozzon szándékosan bunkó megszólításra példát, mert azzal nem győz meg hogy a nem bunkó megszólítás rossz lennne. Eleve senki szerint sem oké az ő példája, és hoztam példát bunkó / rasszista meg nem bunkó rassz alapú megkülönböztetésre. Szóltam hogy nézze meg mi a különbség. De nem, szerinte én úgy akarok odamenni egy ázsiaihoz hogy hé te ferdeszemű. Szerintem én egy fehérhez sem megyek úgy oda hogy hé te sápadt arcú... mert bunkó. A román is inkább volt tapintatlan és bunkó, vagy nem jól tájékozott, de nem rasszista. Az más dolog, és kifejtettük (nem ő! mindenki más) hogy miért. De az emberünk nem figyel, csak játszik másik ideigeivel. Tessék mégegyszer: Az nem oké hogy hé te ferdeszemű, de az oké ha pl van egy egyetemi haverod, aki külföldi, és ázsiai. Mondjuk bekarod mutatni a haverjaidnak, egy étteremben. Mondjuk nem érsz oda időben és hívnak a haverjaid hogy hé itt vagyunk. Te tudod hogy az ázsiai haverod már ott van és vár egy ideje. Azt mondod a haverjaidnak, figyu, keressetek egy ázsiait, ő lesz az, nyugodtan üljetek le, elnézést sietek. Ha azt mondod keressenek egy fekete hajút, lehet hogy bajba lesznek, mért ne használd a külső jegyeit azonosításra? Az nem rasszista. Tessék egy példa amit érthetnél ha elolvasnád amit írok, mert te hasonló példát hoztál amikor nem értetted kire gondolnak. Fájó hülyeség. A másik meg amikor szerinted nincs fehérek elleni rasszizmus amerikában, amire példát írt a kolléga, és te elintézted egy te jó éggel, jól kiröhögve, arra hivatkozva hogy ilyen nem létezik mert téged se ért semmi. Aztán rájöttél mekkora baromságot írtál, és hoztál példát egy területre ahol van fehérek elleni rasszizmus, de azzal nem jutottál sehova, mert sem az én szövegemre, sem a kolléga szövegére nem reagáltál, sőt továbbra is hülyének tartasz minket, és azt hiszed hogy csak a te példád helyes. Csak hogy ez nem érv, az előzőkre semmilyen reakciót nem jelent. Troll vagy vagy buta. Buborék, meg állat, meg hiszti, ezeket látod belénk, aztán csodálkozol hogy mi meg butának tartunk. Inkább valószínű hogy troll vagy, nem buta.

Amúgy tegnap néztem a mandot eszembe is jutott, milyen poén hogy a Csúbákká esetében senkit se zavar ha wookieként hivatkoznak rá, a SJW-k nem állnak sorba hogy HÉ van neve is! Tök alap. Fantasy környezetben is tök alap valakinek a faja alapján megtalálni, pl egy kocsmában a törpét vagy az egyetlen hobbitot. Érdekes perspektíva.
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 15:13:46

davi10 írta:
2020.12.12. 15:09:40
Miért, nem volt igazam? Ez részemről legfeljebb anti-trollkodás. :) Eggyel lentebb írtam egy tökéletes és nagyon jellemző példát arra, amikor valaki fel sem fogja azt, amit a másik leírt, alátámasztva ezzel a mondandómat; elment a füled mellett. A szerepek így fordítottak ahhoz képest, amit írtál, de azt hittem, mi ezt már lezártuk. Meg sem próbáltad értelmezni azt, amit írtam, hanem elköszöntél. Én még csak viszontlátásrát sem írtam, lezártuk. De azért csak felnyitottad. Pedig te is írhattál volna most bármilyen érdekes témáról - de most komolyan, miért nem ezt teszed? -, központi figurává te teszel ezzel, nem én önmagamat.
Avatar
davi10
Llegenda del Barça
Hozzászólások: 6590
Csatlakozott: 2007.10.06. 20:02:40
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.12. 15:09:40

gránit írta:
2020.12.12. 14:32:42
Kezdj el inkább valamiről beszélgetni, ahelyett, hogy velem próbálnál iszapbirkózni, amelyben én érvelnék, te fikáznál, és a végére szitkozódnál. Mert általában ez a sémája annak a klónnak, aminek a bőrébe szép lassan belebújhatsz, ha ezt folytatod.
Kezded nagyon lejáratni magad ezzel, meg a mindneki buborékban van meg a többi ehhez hasonló szövegeddel.
De gondolom ez is el fog menni a füled mellett, és ezen senki nem fog már csodálkozni, te magad is leírtad, hogy ez a hobbid.
Annak nem örülök, hogy ezt a trollkodást az átlagnál magasabb színvonalon csinálod (ez nem dícséret, vakok között félszemű a király), mert így nem lehet egyből kibannolni.
Kép
"A Futball nyer, ha a Barca nyer"
"Ez a két szín, zöld és fehér minden másnál többet ér
Hát indulj és bátran énekelj velünk egy dalt a Fradiért"
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 14:32:42

Aaron3991 írta:
2020.12.12. 14:17:42

Elnezest az ekezetek hianyaert, de jelenleg nem tartozkodok szamitogep kozelben igy telefonrol reagalok.

ON: En abszolut nem erzem ugy, hogy nem hagysz ervenyesulni, mivel emlitettem is, hogy nem vagyok aktiv, mindossze masok eszmecsereje/gondolatai erdekelnek amit azonban te ellehetetlenitesz a Te altalad ervelesnek nevezett dologgal ami abbol all h a sajat “igazsagodat” hajtogatod ujra es ujra es a masik nezopontjat meg se probalod ertelmezni. A meddo vitakban 1 kozos pont van, Te. Veletlen lenne? Illetve az itt folytatott vita soran tobben is jeleztek, hogy ezt ok inkabb feladjak es nem szenvednek veled tovabb amibol kovetkezik,hogy lassan kikopnak azok a beszelgetesek amik engem es masokat is erdekelnenek, mivel ugye mindenhez van hozzafuznivalod/velemenyed.(ami egyebkent nem lenne problema ha nem lennel ennyire eroszakos es elfogadnad a masik nezopontjat is)

Sajnos sejtem, hogy a valaszod egy ujabb copypaste lesz de azert varom!

Meg1x bocs az ekezetek hianyaert!
Én ennek pont az ellenkezőjét látom, egyesek pont az én általam leírt érveket nem próbálták meg értelmezni, hanem hajtogatták ugyanazokat a frázisokat, amelyeket akár az eggyel azt megelőző kommentemben cáfoltam meg. Konkrétan itt ez legalább százszor előfordult. Ha az illető megpróbálná értelmezni, amit leírtam, a beszélgetés rögtön kikerül abból a dagonyából, amelyet nehezményezel. Ennek ékes példája, hogy egy nem túl figyelmes fórumtárs képes volt a liberalizmussal összefüggésbe hozni, miközben pár kommenttel lentebb foglaltam állást egy mini-eszmecserében a közösségi tulajdon mellett a szabadversenyes tulajdonformákkal szemben. Fel se fogta, amit leírtam, meg se próbálta értelmezni, amit leírtam, lényeg a sárdobálás és a meddő iszapbirkózás. A meddő vitáknak 1 közös pontja van: ezeknek az embereknek a mentalitása. Ahogy írtam eggyel ezelőtt, ebből két ok miatt lesz iszapbirkózás, ezeknek az embereknek a mentalitása miatt, és az én kíváncsiságom miatt, ahogy szeretem látni ennek a mentalitásnak a saját magában való vergődését. Elképzelhető, hogy ebből is egy véget nem érő iszapbirkózás lesz, amelyben te leszel az általam említett mentalitás 1.valahanyadik klónja.

Miért nem nyitsz ehelyett egy beszélgetést arról, amiről szeretnél? Atlantis témáját például teljesen legázoltad ezzel, és egy csomó potenciális választ azért nem fog megkapni, mert te inkább velem iszapbirkóznál, miközben síri csendben voltam, mert ahhoz a témához nem tudok hozzászólni. Én akadályozom meg más eszmecseréjét? Te gázoltad le az ő felvetését. Kezdj el inkább valamiről beszélgetni, ahelyett, hogy velem próbálnál iszapbirkózni, amelyben én érvelnék, te fikáznál, és a végére szitkozódnál. Mert általában ez a sémája annak a klónnak, aminek a bőrébe szép lassan belebújhatsz, ha ezt folytatod. Miközben élhettél volna egy értelmes felvetéssel, témakezdeményezéssel, de te inkább szítod azt, amit (önellentmondásos módon) pont te nehezményeztél. Dobj fel valami témát, és ígérem, nem fogok hozzászólni.
Avatar
Aaron3991
Jugador del Barça
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.08.25. 14:59:18

2020.12.12. 14:17:42

gránit írta:
2020.12.12. 12:57:15
Aaron3991 írta:
2020.12.12. 11:17:33
Kedves Áron!
Elnezest az ekezetek hianyaert, de jelenleg nem tartozkodok szamitogep kozelben igy telefonrol reagalok.

ON: En abszolut nem erzem ugy, hogy nem hagysz ervenyesulni, mivel emlitettem is, hogy nem vagyok aktiv, mindossze masok eszmecsereje/gondolatai erdekelnek amit azonban te ellehetetlenitesz a Te altalad ervelesnek nevezett dologgal ami abbol all h a sajat “igazsagodat” hajtogatod ujra es ujra es a masik nezopontjat meg se probalod ertelmezni. A meddo vitakban 1 kozos pont van, Te. Veletlen lenne? Illetve az itt folytatott vita soran tobben is jeleztek, hogy ezt ok inkabb feladjak es nem szenvednek veled tovabb amibol kovetkezik,hogy lassan kikopnak azok a beszelgetesek amik engem es masokat is erdekelnenek, mivel ugye mindenhez van hozzafuznivalod/velemenyed.(ami egyebkent nem lenne problema ha nem lennel ennyire eroszakos es elfogadnad a masik nezopontjat is)

Sajnos sejtem, hogy a valaszod egy ujabb copypaste lesz de azert varom!

Meg1x bocs az ekezetek hianyaert!
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.12. 12:57:15

Aaron3991 írta:
2020.12.12. 11:17:33
Kedves Áron!

Érdeklődéssel olvastam az üzenetedet, és részben egyet is értek vele. Ezek valóban nem normális beszélgetések, és ha nem lenne meg az a perverzióm, hogy élvezem a logikátlan embereket a saját logikátlanságukban tocsogni látni, nem is csinálnám. Arra hívnám fel a figyelmedet, hogy ezek az elnyújtott iszapbirkózások soha nem egy emberen múlnak. Van, ahol tévedek, ezt én be is tudom látni. Az egy dolog, hogy miért volt igazam abban, hogy a védelem megújítása miért kardinális kérdés, és miért mondott ellent önmagának teljesen az a személy, aki maga is bevallotta, hogy ebből a támadósorból többet is ki lehetne hozni (pont emiatt emeltem ki a személycserék fontosságát a védelemben, mert a kezdő belső párosunkban nem volt több, míg a támadósorban igen). A védelemben személycseréket tartottam fontosnak, ennyi. Az meg egy másik dolog, hogy ebből miért lett egy iszapbirkózás, amit nem én kezdeményeztem. Hogy ebből egy elnyújtott iszapbirkózás lett, annak két oka volt: 1) az illető annak ellenére, hogy szinte teljesen az én álláspontomat képviselte, kötekedni akart egyet, és szított értelmetlen hitvitát egy nem létező dilemmával kapcsolatban (védelem vs támadósor, miközben komoly célokat egyik nélkül sem lehet elérni, de a belső hátvédpáros lecserélését tartottam a legfontosabbnak, mert bennük nem volt több, míg a támadósorban lehetne nagyon is több. Nem a védelem fontosabb nagy általánosságban, mint a támadósor, hanem a védelemben volt szükség prompt személycserére). 2) látva a kötekedést, én bizony visszatüzeltem, és kifejezetten élveztem, hogy az illető a nagy kötekedésben végül a saját irományába gubancolódik bele. Hogy te magát az iszapbirkózást kifogásolod, teljesen megértem. A figyelmedet mindössze arra szeretném felhívni, hogy ez soha nem egy emberen múlik, és ezek elnyúlása legtöbbször arra vezethető vissza, hogy az illető képtelen a saját tévedését belátni.

Ezeket a beszélgetéseket nagyon is lehet(ne) előremutató beszélgetésekké változtatni, mert sok érdekes dolog bukkan ilyenkor fel. Most is előkerült az FC Barcelona tulajdonosi rendszere, amiről roppant érdekes beszélgetéseket lehetne folytatni - ez csak egy példa volt -, ha a célod tényleg az érdekes beszélgetés, és nem az iszapbirkózás. Ha valakinek nem utóbbi a célja, a beszélgetés részemről azonnal érdekes beszélgetéssé változik.

Az első bekezdéshez visszatérve, pont a minap vesézzük/veséztük ki a támadójátékunk hiányosságait, teljesen kulturált, értelmes hangnemben, amiből előremutató és érdekes beszélgetések születtek. Ha úgy érzed, hogy én nem hagylak téged érvényesülni, és például a védelem bohóckodása van terítéken, amit te nagyon nehezményezel, véleményem szerint nem azzal emeled a színvonalat, ha megkérdőjelezed az én hozzászólásom létjogosultságát, hanem azzal, hogy ha te más dologról szeretnél beszélni, más dolgokat szeretnél górcső alá venni, te magad kezdeményezel ezzel párhuzamosan egy felvetéssel egy beszélgetés-sorozatot. Pont akkor, amikor a védelemmel kapcsolatban folytattam egy iszapbirkózást, pont azzal párhuzamosan vettem részt egy másik személlyel egy roppant érdekes beszélgetésben, amelyben Messi pozícióváltásairól beszéltünk a pályafutása során, hogy most, pályafutása ezen szakaszában véleményünk szerint hol tudna a leghatékonyabb lenni.

Tehát ha úgy érzed, nem hagylak téged érvényesülni, véleményem szerint nem azzal éred el a célt, hogy az én kommentem létjogosultságát megkérdőjelezed, és elkezdesz velem kötekedni, hanem azzal, hogy amiről TE szeretnél beszélgetni, ami számodra fontos, ami számodra égető kérdés, azzal kapcsolatban teszel egy feltevést (ahogy ezt Atlantis most meg is tette, és sok sikert kívánok neki a tanulmányaihoz). Ez nem csak számodra egy előremutató javaslat, hanem jó néhány fórumtárs számára is. Az "amit csinálsz, az nem érvelés"-dologgal jócskán hiteltelenítetted azért az írásodat, mert nagyon sok érvet írtam le most is, akkor is. Aki egy érvet úgy akar lesöpörni az asztalról, hogy "ez nem érv", azzal valóban nem fogok soha egy platformra kerülni. Emiatt viszont ne engem okolj, hanem a saját bigottságodat. Az én bűnös élvezetem mindössze annyi, hogy ezeket az embereket szeretem a saját bigottságukban látni. Erővel pedig senkit nem nyomok el, éppúgy leírom a véleményemet, mint a másik fél, és nem kérdőjelezem meg az írásának létjogosultságát (a tartalmi helyességét már igen). Ha te is ezt teszed, és nem az érveket akarod lesöpörni az asztalról, hanem el is gondolkodsz azon, amit a másik ír, hidd el, ugrásszerűen jobban fogod élvezni az írásbeli kommunikációt.

Az észrevételed egyes pontjai jogosak, mindezek mellett a fenti adalékokat véleményem szerint érdemes megfontolnod.

Kellemes hétvégét kívánok!
Avatar
Aaron3991
Jugador del Barça
Hozzászólások: 115
Csatlakozott: 2013.08.25. 14:59:18

2020.12.12. 11:17:33

gránit írta:
2020.12.11. 13:59:53

Nem volt mindig igazam, az átigazolásos témában NEKED volt igazad. És köszönöm azt a beszélgetést, mert elmerültem abban a témában (lásd megosztott tulajdonjog, harmadik fél bevonása a játékjog tulajdonlásába, erre vonatkozó FIFA-döntések stb).
Szia Gránit!

Évek óta nem írtam ide, csak passzívan figyeltem a véleménycserét a fórumon, mivel rá kellett jönnöm, hogy az írás nem nekem való/nem erős oldalam.(Valószínűleg a hsz után újra ezt teszem. :D )

Miért teszem meg most mégis?

A válasz pedig az, hogy csakis miattad. A fórum eljutott arra a mélységre neked köszönhetően, holott voltak azért korábban is kihívok mint mondjuk Samper.(visszasírom a régi szép időket :lol: ) A te jelenléted a fórumon azt eredményezte h lassan az összes topik a veled folyó meddő vitákkal van tele vagy éppen csak az általad "igazságnak" vélt elméleteidet beírod minden második nap. Arra szeretnélek kérni, hogy a tempóból vegyél egy kicsit vissza és ne legyen a fórumból a Te személyes blogod, hagyj másokat is érvényesülni és ne próbáld őket erővel elnyomni(amit csinálsz az nem érvelés).

Köszönöm megértésed, amennyiben megsértettelek nem ez volt a célom vele. Egy meglévő problémára szerettem volna felhívni a figyelmedet.

Peace Áron!
Atlantis
Capitá del Barça
Hozzászólások: 886
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.11. 20:24:37

Teljesen jogos nézőpontot hoztatok fel a kérdéshez. Én megmondom őszintén azért kezdett foglalkoztatni ez a kérdés mostanában, mert egyik ismerősöm elkezdte csinálni az egyik ilyen frontend fejlesztői képzést (teljesen máshonnan váltva). Mesélte, hogy mennyire nehéz, gyors a tempó, rengeteg a tananyag amit ledarálnak.

Nekem pedig felrémlett az egyetemi képzésem, ami 3,5 évig tartott (plusz egy kis csúszás :D ), és igazából a munkámban használt dolgokhoz 80%ban a gyakornoki munkám során szerzett tudást és tapasztalatot használom, és 20%-ban amit egyetemen.
Amikor pedig régen elmentem egy 2-3 hetes ABAP képzésre, ahol heti 40 órában azt toltuk, úgy éreztem minimum annyit ért, mint mondjuk az egyetemen 2 félév év programozás.

Szóval elgondolkodtató, hogy ha mondjuk most 2020ban érettségiztem volna le, és döntenék úgy, hogy informatikai irányba akarok menni, akkor lehet jobban járok ha egyetem helyett fél év célzott képzés után szerzek 3 év munkatapasztalatot, mintha 3,5 egyetemi képzés mellett szerzek mondjuk 1 év részmunkaidős gyakornoki tapasztalatot.

A junioros dolog pedig úgy gondolom mindenképp áll, akár egyetemi papírod van, akár egy ilyen képzési papírod. Bár nem tudom mi a helyzet ezzel a multiknál, mert ott régebben az egyetemi végzettség elvárás volt senior szint alatt majdnem mindegyiknél.
Petr
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2144
Csatlakozott: 2013.10.31. 15:46:41
Tartózkodási hely: Az ország legszebb városának a legszebb utcája

2020.12.11. 20:10:13

Egy ilyen kepzes onmagaban semmire sem eleg. Nem elvaras a papir, de ha nincsen munkatapasztalatod, vagy ilyen iranyu vegzettseged, hatalmas hatranybol indulsz es mar az elso korbe nehezen kerulsz be, ha egyaltalan.

A kepzes mellett vagy utan (akar helyett, ha nem akarsz egy csomo penzt kiadni) erdemes ezerrel dolgozni hazibarkacs projekteken, portfoliot epiteni, lehessen mire mutogatni. Ezzel az irannyal a freelancerkedes fele is el lehet menni, akar kulfoldi megrendelokkel. Sok pozitiv pelda van ra. Emellett jo termekmintakkal egy junior pozicio is sokkal eselyesebb, de mar gyakornokkent is el lehet indulni, csak tovabb tart feljebb lepkedni.

Volt szerencsem az ilyen sulikban vegzetteket interjuztatni junior pozira, nem tettek bele semmit a suli elvegzesen kivul a szakmaba. Sajnos meg is latszott.

Emellett anno egyetemen volt szaktarsam, aki melot keresett kiegeszito keresetkent. Konkretan a GreenFox be is talalta, hogy zero gyakorlattal menjen tanitani. Azert erezzuk, hogy ez gaz.
sansz
Capitá del Barça
Hozzászólások: 843
Csatlakozott: 2019.09.23. 11:54:39

2020.12.11. 19:32:23

Atlantis írta:
2020.12.11. 14:17:31
Van a fórumon olyan, aki esetleg az utóbbi 1-2 évben részt vett intenzív informatikus/fejlesztői képzésen - pl.: Greenfox, Codecool -, és van tapasztalata mennyire vált be, mennyire volt hasznos?
Én a dolog másik oldaláról közelítenék. Hozzánk több ilyen ember is jelentkezett, pár interjún is voltam, de nem nagyon vettünk fel fejlesztőnek így embert, nem elvből vagy ilyesmi,egyszerűen nem ütötték meg a szintet.
Olyan viszont volt biztosan,hogy tesztelőnek felvettük, azzal a reménnyel,hogy tesztautomatizálásra is be lehet tanítani majd.

Szóval az én magánvéleményem,hogy egy ilyen után nagyon nehéz lesz fejlesztőként elhelyezkedni,de ha kitartó vagy, ez hozzásegíthet elhelyezkedni a sw iparban, ahol majd tényleg egyszer lehetsz fejlesztő is. Nyilván ez az átlagról alkotott vélemények, kirívó esetek vannak minden irányba. Akinek van affinitása, tanulta is már,van alapja,lehet ezután már kész junior fejlesztő és persze vannak (szerintem többen) akiknek ez pénzkidobás,hiába szeretnék, sosem lesznek eladható fejlesztők,abszolút kisiklott pálya nekik.

Ja és azért érdemes nagyon átgondolni,mert még az is oké,hogy valahova csak felvesznek juniornak, de ha nincs hozzá tehetséged örökre az leszel. Egy idő után leépítéskor téged dobnak ki először és más cégnél nem értik majd miért vagy tíz éve junior. És junior fejlesztők nem keresnek nagyságrendekkel többet,mint mondjuk egy Aldi pénztáros.
Kalapos
Capitá del Barça
Hozzászólások: 712
Csatlakozott: 2020.12.10. 09:48:11

2020.12.11. 14:24:53

Atlantis írta:
2020.12.11. 14:17:31
Van a fórumon olyan, aki esetleg az utóbbi 1-2 évben részt vett intenzív informatikus/fejlesztői képzésen - pl.: Greenfox, Codecool -, és van tapasztalata mennyire vált be, mennyire volt hasznos?
Én nem, de ismerőseim közül többen az otthon tanulást választották, és egymást segítették, így kaptak többen is programozói állást. Ettől még lehetnek jók a képzések, ez csak pár srác esete.
Atlantis
Capitá del Barça
Hozzászólások: 886
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.11. 14:17:31

Van a fórumon olyan, aki esetleg az utóbbi 1-2 évben részt vett intenzív informatikus/fejlesztői képzésen - pl.: Greenfox, Codecool -, és van tapasztalata mennyire vált be, mennyire volt hasznos?
Atlantis
Capitá del Barça
Hozzászólások: 886
Csatlakozott: 2008.08.29. 13:25:29
Tartózkodási hely: Budapest

2020.12.11. 14:01:55

Rendben, elnézésedet kérem a helytelen megfogalmazásért. Akkor szeretném elismerni, hogy most igazad van, és szeretném amennyiben lehetőséget adsz erre, hogy a többiek nevében is elismerjem, és ezáltal lezárhassuk ezt a témát.
Avatar
gránit
Entrenador del Barça
Hozzászólások: 2402
Csatlakozott: 2010.06.12. 08:55:53

2020.12.11. 13:59:53

Atlantis írta:
2020.12.11. 13:58:17
Gránit, én elismerem, hogy igazad volt minden múltbéli vitában, és igazad van most is, és igazad van a jövőbeli összes vitában.
A mélyen tisztelt fórum nevében kérném a többiek támogatását is, hogy ugyanezen kijelentésemet megismételhessem a teljes fórum nevében is, hogy le tudjuk zárni ezt a témát.
Nem volt mindig igazam, az átigazolásos témában NEKED volt igazad. És köszönöm azt a beszélgetést, mert elmerültem abban a témában (lásd megosztott tulajdonjog, harmadik fél bevonása a játékjog tulajdonlásába, erre vonatkozó FIFA-döntések stb).
Válasz küldése