LG írta: ↑2023.03.26. 22:20:56
Köszönöm a választ! Igen, részben valóban ezért kérdeztem. A másik ok, meg a kíváncsiság. Ha lennének itt írók, vagy legalább próbálkozók, én pl. szívesen elolvasnám a műveiket (főleg a rövidebbeket, hosszabb regényekhez sajna nem mostanában lesz időm), esetleg a véleményemet is elmondanám, persze csak ha van rá igény. Ezzel párhuzamosan én is szívesen venném, ha valaki, aki legalább kicsit jártas az irodalomban elolvasná az írásaimat, és véleményezné azokat. Persze nem akarom ezt senkire ráerőlteni, csak ha tényleg van, akit érdekelne, meg van egy kis ideje is rá. Na igen, az idő! Én pl. regényírásban azért sem gondolkodom, mert egy csomó embernél egyszerűen a terjedelem miatt kuka a műfaj.
Most első körben a cserélgetésre nem reagálnék, majd később. Ha jól értem, novellákról van akkor szó. Az utolsó mondattal nem feltétlenül értek egyet, bár értem, mire gondolsz - felgyorsult világ, magas ingerküszöb, stb - de aki olvas, annak szerintem a regény vonzóbb. A novellát könnyebb elolvasatni egy amúgy könyvek iránt már egyáltalán nem érdeklődő haverral/rokonnal, ez mondjuk biztos, talán így értetted. A piaca is nagyobb a regénynek, novellákból sok nagyon jót kell megírni, hogy megjelenhessen. Van ismerősöm, aki ezzel próbálkozik, olvastam tőle párat, és kifejezetten jól megírtak és ötletesek, de még így sincs a közelében sem a kiadásnak.
Persze vannak olyan területek, amikkel könnyebb érvényesülni kicsit, a mese pl. biztosan ilyen, a kisgyermekes szülők nem csak ezen a téren jelentenek nagy piacot.

Egy ismerős ismerőse simán megjelentetett egy mesekönyvet (nem egybefüggőt, hanem novellarendszerűt), és vették is.
Nem tudom, mennyire vagy képben a kiadással, lehet, hogy tudod, amiket írni fogok. Nem a kedved akarom elvenni, csak sajna ezek a száraz tények lesznek.
Két módon tudsz kiadni könyvet, magánban, vagy kiadó által. Főleg az utóbbinak van több ága is: egyben fizetnek neked egy összeget, megvéve minden jogot, ergo minden bevétel az övék onnantól, vagy jutalékos rendszer, és azon belül is vagy bíznak benne, vagy kérnek hozzájárulást.
Először a magánkiadásról: jól hangzik, mert sokkal magasabbra jön ki az egy könyv után kapott jutalék, még nem túl nagy példányszámnál is. Ezt gyakorlatilag egy nagy nyomdaként kell elképzelni, fizetsz a nyomtatásért, a lektorálásért, borítótervért, stb, és ezen kiadások illetve a bevétel különbsége adja a kereseted, ami ugyanannál az eladott darabszámnál sokkal nagyobb, mint kiadónál lenne. Csakhogy most jön a buktató: mivel a magánkiadás nem igazi értelemben vett kiadás, hanem egy kvázi nyomda, ők ezt kinyomják neked, és onnantól részükről vége a dalnak, hisz nekik már nem érdekük az eladás, ők megkapták tőled a pénzt. Ennek megfelelően nem fogják semmilyen módon népszerűsíteni, ez nem fog sem fizikai, sem online polcokon megjelenni, semmilyen módon nem fognak találkozni vele az emberek, így a magánkiadások nagy része óriási buktával végződik, akár milliós nagyságrendűvel is. Egy esetben van szerintem létjogosultsága, ha vezetsz egy blogot, vagy bármit, ahol nagy a követőbázisod, és lehet rá számítani, hogy nagy mennyiségben megveszik a könyvet. Volt ilyen távoli ismerősöm is, ő kihozta enyhe pluszra a magánkiadást, de rengetegen olvasták a blogját. Vagy ha kinyomsz max 100 darabot (nem vagyok képben, hol vannak a minimum példányszámok), és akkor nagyot bukni annyira nem lehet, de mégis ki van adva, és a nagyvilágban van a műved. Van, akinek ez is megéri, gondolkodásmód kérdése.
Kiadónál jog eladásával: ha egy az egyben meg akarják venni a jogot, az nem lesz nagy összeg, és nagyobb bevétellel kalkulálnak, tehát nem szabad belemenni, ez inkább a megszorult emberek kizsákmányolásáról szól, hátha valakinek szüksége van a pénzre, és elfogad 200.000 ft-ot élete művéért. Mert ilyen nagyságrendekről beszélünk. Persze ha a következő HP-t látják meg benne, gondolom növekszik az összeg.
Kiadónál jutalékos rendszernél: ha nem bíznak a könyvben, akkor kérnek hozzájárulást tőled, azaz megint benne van a bukta lehetősége. Általában azért ez nincs így, alapeseteben övék a kiadás költsége és ezzel a kockázat, ha elég eladhatónak találták, ergo nem tudsz vele bukni semmit. Csak hát könnyű kiszámolni, mit tudsz vele keresni. Úgy tudsz kalkulálni, hogy egy átlagos könyvnél, ami legyen mondjuk 4000 ft a polcokon, 150 ft körüli összeg a te jutalékod. És az még elég jó, van, ahol, csak 100-120. 150 forinttal számolva 10.000-es példányszámnál - ami már szép teljesítmény - ez 1,5 millió forint. Ebből még adózni is kell. Nyilván ha olyan jó, hogy fordítják is sok nyelvre, akkor többszöröződhet, de ez már messze visz, és itt már nem is vagyok képben.
Alapszabály, amit mindenki mond, hogy senki ne írjon a pénzért... Egyrészt mert azon meg is látszik, másrészt meg csak óriási durranással, vagy sok könyvvel lehet értelmezhető összeget keresni. Most ezt kicsit a pénzre hegyeztem ki, de azért a kiadás célja legtöbbször ugye ez.
Ami érdekes, hogy fordítóként gyakorlatilag többet lehet keresni akár egy könyvért is (ha a jogot adod el, akkor mindeképp), mint az írójaként, pedig ott sem rózsás a helyzet. 3 könyv fordítással meg ki lehet hozni egy 10.000 példányszámban elkelt könyv megírásáért kapott pénzt, ami totál elmebeteg dolog, de ez van.
ter Stegen; Baldé - Christensen - Araujo - Koundé; De Jong - Pedri - Gavi; Dembélé - Lewy - Raphinha